Google+

Logg inn


Forumregler


Forumets regler



Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Kroniske smerter i nakke, skuldre, rygg, hofte, knær?
InnleggSkrevet: Søn Aug 28, 2016 1:45 pm 
Avlogget
White Lady
Brukerens avatar

Registrert: Ons Apr 06, 2005 4:18 pm
Innlegg: 3873
Bosted: Eriksbråten, Skotterud
Bilde Bilde

OBS: De kursene som beskrives her er nå innbakt i alle våre kurs. Derfor beholder vi beskrivelsen, siden den kan være interessant for mange.
--------------------------

Inspirert av mine seire i kampen om å bli smertefri og erobre den sunne bevegelsen, har vi bestemt oss for å sette opp en kursserie for alle som sliter med smerter i kroppen som ikke vil bli borte. Det kan også passe for den som sliter med psykiske plager som depresjon og angst, siden vi vet at slike holdningsplager svært ofte innvirker på psyken også.

Kurset vil holdes hjemme hos oss på Eriksbråten, og vil vare i fire timer, på lørdager, en gang pr måned. Man vil få best utbytte av å være med på hver samling, men man må ikke være med på alle.

Hvilke problemer snakker vi om her?

Mange ryttere sliter med problemer i sitsen som ikke bare begrenser seg til tiden de sitter på hesteryggen. Dette er inngrodde holdningsfeil som ofte gir kroniske smerter, betennelser og til og med psykiske plager. Vi vet at en sammensunket og fastlåst holdning ofte kan gi depresjon og angstsymptomer.

Mange har slitt med disse problemene i mange år, og har forsøkt mange metoder, terapi og trening for å bli bedre. Vår erfaring er at holdningsfeil i bunn og grunn kommer av feil koordinasjon. Men fordi kroppen belaster seg selv feil når den koordinerer feil, blir muskler og muskelgrupper overbelastet, stive, sammenklistret og betent, mens andre muskler blir underutviklet og passive. Vi kompenserer og feilbelaster, og slik oppstår det låsninger, uvaner, svakheter og stivheter. Alt dette blir til slutt et sammensurium som kroppen ikke finner ut av alene.

De fleste opplever smerter i skuldre, nakke, albuer, håndledd, knær, ankler, korsrygg, brystrygg eller hofteledd. Mange har smerter flere av disse stedene.

Som regel hjelper ikke behandling av det stedet som er vondt. Det er fordi problemet nesten alltid sitter et annet sted i kroppen. Det er et annet sted som sitter fast eller ikke vil ta rett belastning, og det vonde stedet forsøker bare å hjelpe til, men er ikke dimensjonert for å ta hele jobben alene.


Hvordan kan vi hjelpe?

Vi anbefaler alle å gå til behandling hos en god terapeut. Men det hjelper ikke å gå til behandling alene. Man må trene for å endre vanen, og tøye for å bedre mobiliteten. Og så må man styrke de musklene som har sluntret unna, kanskje fordi de ikke har kommet til.

Denne metoden som vi er i ferd med å utvikle går ut på å ta bort de feilene som man har lært seg, og ikke å trene inn et mønster oppå de feilene du har lært deg. Vi må løse opp flokene, og gradvis lirke kroppen fri, slik at den kan kjenne på den bevegelsen som den egentlig kan, om det bare ikke er så mange feil i veien. Så fort kroppen er fri for disse feilene, kan den bevegelsen. Vi er laget for å bevege oss riktig. Det ligger i DNAet vårt.

Alle vi som har sittet så hardt fast at ingenting hjelper, kan få hjelp av denne metoden. Men det tar tid. For hver kursdag evaluerer vi deg, forsøker forskjellige øvelser og bevegelser, og finner ut hva du kan jobbe med til neste gang. Det tar tid, men det skal ikke vært hardt, ikke mere vondt enn du bestemmer selv, og ikke skummelt. Du skal selv ha styringen og du skal gjøre øvelsene selv.

Noen eksempler på øvelser og metoder vi kommer til å bruke:

- Tøying med ball og uten ball. Langsommelig lirking i det tempoet du kan klare, ingen tvungen painball-tortur. Massering av egne muskler.
- Hjelpe hverandre med tøyeøvelser. Du bestemmer selv hvor hardt du vil tøye. Myk tøying varer lengst når det er komplekse stivheter og koordineringsfeil som henger fast flere steder.
- Koordineringsøvelser. Knebøy, beinløft, planke, pushups, situps. Det kule med disse øvelsene er at de ikke er tunge i det hele tatt om du koordinerer riktig og vi finner riktig progresjon og skalering. Poenget er å få til å bruke kroppen riktig, ikke å pushe deg selv til å bli sterk, til tross for at du gjør det feil. Pusher man seg med feil teknikk, føles det pyton, gjør du det med rett teknikk er det veldig moro, og du føler deg sterk.
- Finne underlinja di. Akkurat som med hest skal vi finne overlinja vår. Eller ryggkjeden som man gjerne sier om mennesker. Men akkurat som med hestene, må vi finne magemusklene for å stabilisere oss først. Dette er ofte det vanskeligste problemet for den som sliter med belastningsskader.
- Finne overlinja. Har man funnet underlinja, kan man få tak i overlinja, og da blir du sterk. Med den samme muskelstyrken som du har nå. Du bare bruker ikke de musklene du har effektivt ennå.
- Forståelse av koordinasjon og stabilitet. Hva er balanse? Hvorfor balanserer vi dårlig når vi er ustabile i kjernen? Hvorfor blir det lett å gjøre situps når kjernen er stabil?
- Viktigheten av riktig og nok hvile og restitusjon. Mange med belastningsskader trenger mye lengre restitusjon enn andre.

Kurset koster 500 kr pr gang. De tre første kursdagene blir:
- lørdag 22 oktober
- lørdag 12. november
- lørdag 10 desember

Datoer for neste år kommer etterhvert. Påmelding til Hanne på facebook/messenger, eller på SMS til 90671690.

Det vil bli muligheter for at vi tar med oss dette kursopplegget til de stedene vi holder helgekurs andre steder. Men dette vil vi ta etterhvert, da vi ønsker å fokusere på dette kursløpet her hos oss inntil vi har en viss praksis med metoden på flere enn meg.

Velkommen!
Hilsen Hanne (og Pelle)

_________________
Paradox is a pointer telling you to look beyond it. If paradoxes bother you, that betrays your deep desire for absolutes. The relativist treats a paradox merely as interesting, perhaps amusing or even, dreadful thought, educational.

Frank Herbert.


Del på Facebook Del på Twitter
Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
cron
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet