Google+

Login

New topic Reply to topic   [ 73 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5  Next
Author Message
 Post subject: Klodrik
PostPosted: Sat Aug 03, 2013 11:36 am 
Offline
Rider

Joined: Sun Nov 11, 2012 10:21 pm
Posts: 144
Location: Rogaland
Tenkte å skrive litt om hesten min også, så jeg kan følge utviklingen vår :)
Han er en helt herlig 13 år gammel kaldblods som jeg kjøpte i april i år. Han gikk løp til slutten av hans 10. år (respektabel fart i han og), før han ble trent om til westernhest av en veldig dyktig ung jente som har gjort en kjempejobb med han i de to årene hun hadde han. Han er utrolig følsom for vekthjelpere og veldig myk til å ha vært traver så lenge. Super kjørehest også (sier kanskje seg selv)!

Så for øyeblikket jobber jeg med sitsen min. Stort sett gjør hesten det han skal når jeg får alt på plass, men det er ikke så lett. Jeg sliter med å ha vekten på riktig sted, og å "bøye" kroppen min riktig i voltene. Klodrik har en tendens til å lage mindre og mindre volter når jeg har vekten på innvendig side, så jeg jobber med å bruke bena mine til å støtte han opp og få han til å flytte bakbenet under seg istedenfor å bare skjene innover. Det fører til at jeg vrir kroppen min feil vei istedenfor å ha den i retningen av volten. Hadde fotograf på siste ridetime med Jeanette, så nå ser jeg hva hun snakker om :wink: Image

Ender også opp med skuldre som trekker seg forover når jeg prøver å få knærne mine mer ned og bak og da får jeg motorsykkelhender som her Image Ser at jeg godt kan lene meg lenger frem med overkroppen, og da blir det lettere å få skuldrene og hendene på plass. Når jeg gjør det føles det som om jeg tipper fremover, men må vel bare få nervesystemet mitt vant til hva som er riktig.

Jeg har også prøvd å øve på å ri sidelengs på volten som Hanne lærte oss på kurs for å få han til å ta støtte på utvendig tøyle fra innvendig sjenkel. Han er ikke så glad i å ta støtte på tøylen (han har jo blitt trent til å ikke ha det), så det er en fin øvelse for oss. Særlig siden jeg også er dårlig på å holde kontakt på tøylene :wink: Image

For øyeblikket har jeg ikke dressursal og har fått låne salen til Lovise som passer han veldig fint (prøver å få tak i en maken), men lurer på om jeg skal begynne å øve på å ri dressur i westernsalen. Det er mindre støtte i den, men kanskje det er bra trening for meg. Uansett er den kjempegod å ri lange turer i :D

Klodrik er en veldig arbeidsvillig gutt som prøver så godt han kan å gjøre det han får beskjed om, så jeg må bare øve meg på å gjøre ting riktig, så tror jeg han vil bli sterkere etterhvert. Hadde en time med Jeanette hvor jeg fikk han til å stoppe med bare å stramme magen og få han til å skritte/trave/galoppere ved å bare gjøre den bevegelsen med hoften så det var utrolig gøy! Får det ikke helt til alene da, når jeg ikke har noen til å minne meg på hva jeg skal gjøre med alle kroppsdelene mine, men det er gøy å vite at det faktisk går an når hesten er helt oppmerksom på meg og jeg får ting på plass. Jeg vet han er traver og ikke en dressurhest, men jeg har ikke angret en eneste dag på at jeg kjøpte han. Foreløpig trener vi dressur 2 ganger i uken, så blir det ride- og kjøreturer resten, men jeg prøver fortsatt å øve meg på å sitte ordentlig når jeg rir på tur, selv om da rir jeg stort sett bittløst på løse tøyler og utnytter western treningen hans :) Håper ikke det forvirrer han for mye!


Share on Facebook Share on Twitter
Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Klodrik
PostPosted: Fri Sep 13, 2013 8:56 am 
Offline
Rider

Joined: Sun Nov 11, 2012 10:21 pm
Posts: 144
Location: Rogaland
Hadde med Klodrik på kurs i August og fant ut at jeg kan kreve mye mer av han enn jeg gjør. Det er nok slik at den hesten kan mer enn jeg kan, men vi jobber med saken! Pelle satte seg nemlig opp på han og forvandlet han til en dressurhest, så nå vet jeg hva som er mulig om bare rytteren gjør det riktig. Kjempegøy og har masse å jobbe mot!

I det siste har jeg øvet på å kommunisere mer med han med kroppen og mindre med stemmen når jeg rir, og han begynner å bli enda mer følsom for setet. Det har nok mye med at jeg begynner å bli mer bevisst hva jeg gjør, sånn at forskjellene i setet mitt faktisk begynner å bety noe for ham.

Så har jeg også fått litt kjøreundervisning av en veldig flink dame fra Jæren kjøre og rideklubb, og har noe å øve på der! Han er jo gammel traver, så har for vane å svinge ved å sette innvendig skulder inn, hodet ut, og krysse frembena for å komme rundt, men vi klarte i løpet av en time å gå på volter med kontakt på tøylene og bøyd riktig vei :) Han var kjempeflink og jeg fikk en påminnelse igjen om hvor viktig det er med kontakt på tøylene, spesielt når man kjører og man ikke har resten av kroppen å kommunisere med. Jeg tror dette blir fin trening for oss begge og kan hjelpe på dressurtreningen, for han trenger ikke å forholde seg til ekstra vekt på ryggen når vi kjører, og jeg kan konsentrere meg om en ting, fin jevn kontakt på tøylene.

Vi fikk også veldig hyggelig besøk her forrige uke. Gamle kusken hans, Kjetil Djøseland, dukket opp på stallen med en gammel mann. Det var gamle eieren til Klodrik som hadde eid og trent han da han var traver (frem til slutten av 2010), som kom for å hilse på. Han var 81 år gammel nå og jeg tror han syntes det var hyggelig å se gamle hesten sin igjen :) Det sier litt om hva slags folk som har eid Klodrik at de hadde lyst til å komme å se hvordan han har det. Da bryr de seg virkelig om hesten og han var ikke bare en traver som var der for å løpe inn penger. Veldig koselig :)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Klodrik
PostPosted: Mon Sep 23, 2013 8:48 am 
Offline
Rider

Joined: Sun Nov 11, 2012 10:21 pm
Posts: 144
Location: Rogaland
Lovise lånte Klodrik forrige lørdag og red han på time med Jeanette, så red jeg han på time etterpå. Jeg øvde på å holde jevn kontakt på tøylene. Fant ut at det hjalp å lukke øynene, for da kjente jeg veldig godt hvor ujevnt jeg holdt kontakten. Så øvde vi også på galoppen hans. Det var veldig nyttig å se Lovise ri ham først, for da så jeg tydelig forskjellen på når han hadde 4-taktig og 3-taktig galopp. Jeg som trodde han hadde 4-taktig galopp fordi han var traver og bare var sånn. Nå vet jeg at han også får til 3-taktig :) Da må han ha nok energi, så red han ned langsiden for å hjelpe han for det kom lettere når han fikk litt mer fart, så kunne vi prøve å holde det når han kom inn på volten. Lovise fikk det til bedre enn meg, men vi får øve :)

Søndag ble det tømmekjøring/longering, tur på mandag, tirsdag red jeg dressur igjen, men det gikk ikke så bra. Ingenting funket. Tror jeg krevde litt mer enn jeg pleier, men ble også anspent selv og irritert fordi det ikke gikk som jeg hadde tenkt og det hjelper jo ikke i det hele tatt. Ble litt bedre mot slutten når vi begynte bli ordentlig varme og prøvde å trøste meg med at det går litt opp og ned og at vi ikke får til ting like bra hele tiden. Så fikk han fri på onsdag, tur på torsdag og så instruerte Lovise meg på fredag. Da gikk det bra :) Flinke Lovise!!

Det var det med kontakten da. Merker hvor lett jeg har for å slippe den helt, men begynte å få det til og følte kjempeforandring i traven til Klodrik når han begynte å bruke bakparten, hihi :D Han er faktisk behagelig å sitte på! Og fikk igjen den følelsen jeg har hatt på Pellekurs noen ganger, når hesten er helt med og reagerer på det minste og har energi som er klar til å slippes dit man vil :D Etter nedturen på tirsdag så var det bare supergøy på fredag!!!! Øvde også på å ikke klemme meg fast med lårene for det hindrer han veldig. Lovise hadde en fin øvelse som hjalp mye hvor jeg skulle stå i salen og prøve å ikke ha hverken knær eller lår inntil for å støtte meg og bruke musklene på yttersiden av bena istedet. Når jeg da satte meg ned igjen etter en stund, så kjentes det ut som om jeg satt helt på rumpa (noe jeg trodde jeg allerede gjorde, men tydeligvis ikke!). Fant ut at jeg kniper meg fast mye mer enn jeg tror jeg gjør så må øve mer på dette!

Fri på lørdag for var litt opptatt med andre ting, men oppdaget også noen slags muskelknuter på begge sider av halsen hans, like foran skulderen. Lurer på om han har strukket eller brukt noen muskler han ikke pleier og de har fått litt krampe eller noe? Det var ømt/støl for han likte ikke at jeg tok på det. Helt likt på begge sider. Prøvde å ta bilde i tilfelle noen har tips eller råd til hva det kan komme av? Har han brukt seg riktig/feil for å bruke de musklene? De var fortsatt ganske stramme og ømme i går, men da tok vi en lang tur på løse tøyler hvor han fikk strekke seg godt ned og frem. Har ikke sett hvordan han er i dag enda.

Image

Lurer på om det kan være muskel nr. 10 på dette bildet?
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Klodrik
PostPosted: Tue Sep 24, 2013 8:34 am 
Offline
Rider

Joined: Sun Nov 11, 2012 10:21 pm
Posts: 144
Location: Rogaland
I går kveld var knutene og ømheten borte igjen :)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Klodrik
PostPosted: Sun Oct 20, 2013 8:44 pm 
Offline
Rider

Joined: Sun Nov 11, 2012 10:21 pm
Posts: 144
Location: Rogaland
Nå har noe skjedd!!

Var på kurs forrige helg, og det var kjempegøy :D Lærte masse som vanlig, men føler virkelig at det går fremover. Tror jeg for første gang skjønte hvordan man rir hesten til hånden. Det er jo noe jeg har lest om og som høres veldig fint og logisk ut, men å faktisk gjøre det er noe annet, og nå skjønte jeg det. Fikk det ikke til så mye, men nå som det har gått opp for meg at det går an og hvordan det går an å få det til så blir det jammen mer prøving!

Klodrik var helt super, særlig når jeg klarte å holde albuene på plass og vekten på riktig side og ikke klemme med lårene. Vi klarte å få til mykt, behagelig trav som var kjempelett å sitte på. Lærte at om jeg får han til å gå ordentlig i trav fra begynnelsen, så er det mye lettere for begge av oss å holde samme rytme og da blir det ikke noe humping ;)

Prøvde også på å få han til å flytte forparten inn på volten ved å vri overkroppen min, og det fikk vi visst til litt også. Det betød jobbing med mer intensitet og er noe vi må gjøre mer av!

Det som er er at vanligvis etter kurs, så kommer vi hjem og prøver å gjøre maken hjemme og det går aldri like bra, men denne uken har det gått kjempefint! Kanskje Klodrik synes det er morsomt å jobbe sånn!! Klarte å få han til å kjennes ut som han ble høyere foran når jeg holdt på alene, og det har jeg aldri klart før! Kjempemorsomt :D Varer ikke så lenge av gangen da, men føler virkelig at noe har løsnet. Når jeg rir 8-tall og bytter hånd, så strekker han seg faktisk etter kontakten hvis jeg prøver å slippe han framover ved å gi etter litt på utvendig tøyle, istedenfor å trekke på innvendig.

Har masse å jobbe med, for så noen bilder fra kurset og der sitter jeg i all mulig forskjellige rare stillinger, men jeg begynner å tørre å kreve litt og prøve ting, selv om det er fare for at jeg gjør feil til å begynne med.

I dag var vi ute på tur i regn og vind. Litt trening til 2 mil distanse neste helg. Ble vel omtrent 2 mil vi red i dag på et par timer så det burde gå greit, selv om jeg ikke hadde noe å sjekke pulsen hans med da vi kom hjem. Kanskje jeg er rar, men det er noe herlig med å være ute med hesten i sånt vær når man bare er pakket godt nok inn og ikke blir kald. Det er så lite folk ute så man har "hele verden" for seg selv. Bare oss to. Elsker det! :)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Klodrik
PostPosted: Tue Oct 22, 2013 9:05 am 
Offline
Rider

Joined: Sun Nov 11, 2012 10:21 pm
Posts: 144
Location: Rogaland
Må få med en annen interessant observasjon. Da Klodrik først kom inn i flokken var han nest nederst på rangstigen. på 8. plass ut av 9 hester. Nå har han jammen meg blitt en tøffing og klatret seg opp på 3. plass!

Da er jeg nysgjerrig på om det bare er fordi han nå har gått med flokken i nesten 6 måneder og blitt ordentlig kjent med dem og derfor har blitt modigere, eller om det har noe med treningen hans å gjøre, som dere sier også kan gjøre at hester flytter opp i rang. Nå har både Fonzo og Aprilia som var over han i rang før vært dårlige en stund, så kanskje rekkefølgen forandrer seg igjen når de kommer i form. Spennende å følge med på!!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Klodrik
PostPosted: Thu Nov 07, 2013 12:37 pm 
Offline
Rider

Joined: Sun Nov 11, 2012 10:21 pm
Posts: 144
Location: Rogaland
Distanseritt var utrolig gøy!! Det var kjempefint sted vi red, bare synd at det regnet og var tåkete, ellers hadde vi nok hatt super utsikt. Klodrik's forrige eier var der med to av hestene han pleide å stå med, og det var morsomt å se at han kjente dem igjen med en gang :) Det var tydelig at hestene ville være sammen, så det ble til at vi red hele rittet sammen med dem, noe som var kjempehyggelig siden jeg dro dit alene uten å kjenne noen!

Kondisen var det ikke noe galt med, og det var herlig å føle kreftene hans. Han ble litt gira, og ganske så sterk på hjemveien så vi må nok øve på å ri mer sammen med andre ;) Det var ikke noe problem sånn sett, for når jeg ba han å skritte så skrittet han, men det var ikke så lett å justere farten på travet og når han kjører på i fullt traver trav, ja da kjennes det ut som han flyr (kanskje det er det som er problemet, at jeg synes det er gøy og derfor ikke mener det ordentlig med kroppen når jeg ber han bremse farten..) ;) Vi fullførte 20 km på 2 timer (bare skritt de siste 20 min), og gikk fint igjennom veterinær kontrollen etterpå med pulsen langt under grensen.

Dagen etterpå var det ikke like bra. Bena hans så ut som tømmerstokker alle fire, men han var ikke halt, bare litt stiv. Han fikk også litt gnag av bootsene på frambena (gikk barbent bak), sikkert fordi det var så mye trav/galopp i strekk, pluss klissvått. Jeg skrittet en liten barbaktur og da gikk fyllingen ned og han kjentes egentlig veldig fin ut, men så fort han stod stille kom det tilbake. Rittet var på lørdagen og det tok til onsdag før bena var helt normale.

Så, jeg er veldig i tvil om vi skal prøve dette noe mer. Det var jo veldig gøy, men siden han har gamle traverben, så vil jeg ikke risikere å ødelegge han bare for å ha det litt gøy når vi kan fint ri lange turer alene. For det var ikke distansen som var problemet, bare at vi red litt for fort. Vi hadde en halvtime til å gå på, så tenker om jeg kan ta det roligere, så vil det gå bra, men da er det kanskje lurest å vente 5 minutter etter at folk har startet så han ikke blir så gira...

Så hadde vi også besøk av en dame som underviser akademisk. Det ble litt sånn i siste liten for det var to plasser igjen på et kurs, så jeg og en annen på stallen bare slengte oss på ut av nysgjerrighet.

Det ble bakkearbeid og var veldig interessant. Det var neimen ikke lett å gjøre det riktig. Skulle stå foran hesten og tenke at han skulle gå på en volte mens jeg gikk baklengs foran han. Han skulle være avslappet, gå med hodet ned og være stilt riktig. Poenget var å få hesten til å bære like mye vekt på alle bena. Jeg lærte hvordan man brukte halvparader på de forskjellige bena for å få han til å sette vekten der jeg ville, sånn at han skulle bli i balanse. Det gikk forholdsvis ok på venstre hånd, men høyre var værre. Der måtte jeg jobbe med å få han til å ta vekt på innvendig framben istedenfor å skyte skulderen ut og sette vekten på det utvendige frambenet. Det tok litt tid før jeg skjønte hvordan jeg skulle gjøre det og hva jeg skulle se etter, men når jeg først fant ut av det var det veldig morsomt. Det som var vanskelig var å få hesten til å følge etter meg der jeg ville, istedenfor at jeg fulgte etter hesten når han skjente sideveis ut av volten. Det ble liksom motsatt av det jeg hadde lyst til å gjøre, men vi fikk det til etterhvert :)

Så har vi også hatt time med Jeanette og hun syntes vi hadde kommet oss fremover siden sist. Derfor fikk vi i oppgave å ri med skuldrene inn på volten (sånn som Pelle lærte oss på forrige kurs) og etter det var det sjenkelvikninger. Ææææ. Det ble bare rot til å begynne med og der jeg ville ha hesten til å ta sjenkelvikning fortsatte han videre rett frem eller på volte....helt til Jeanette forklarte at jeg ikke slapp han sidelengs med utvendig tøyle. Aha, så enkelt var det! Innvendig sjenkel, vekt, ikke stivne (haha) og litt ettergift på utvendig tøyle og vips, så ble det sjenkelvikninger, hehe. Flinke hesten min :) Han kan ting han, jeg må bare lære meg å ri ;) Så vi har fått i oppgave å øve mer på dette og å øve på å ha kontroll over fram- og bakpart sånn at jeg kan styre skuldrene først eller rumpa først.

Øvde også på galoppen, og siden de første stegene han tar er ganske bra, så ble det masse overganger. Galopp (ca) tre steg, så tilbake til trav, mange ganger. Så det samme fra skritt. Han fatter egentlig greit fra skritt, men der har jeg en liten mental sperre om at det blir vanskeligere også blir jeg mer anspent, for jeg vet ikke om han har nok energi til å gjøre det.

Øvde på sjenkelvikninger og skritt/trav overganger i går, og det gikk veldig fint på venstre hånd, men på høyre ble det bare tull. Jeg ville ha han til å gå en fin overgang fra skritt til trav, men hver gang jeg ba om trav prøvde han å legge seg inn i volten (tror det kommer fra spinning treningen han gjorde som western hest, men kan også bare være en måte å unngå å bruke høyre side ordentlig). Det var nok fordi jeg ikke hadde han ordentlig på plass i skritt først, men etter å ha sjekket alle tingene som vanligvis får det til å funke (vekt, albuer på plass, se opp, kontakt på tøylene, ikke klemme med lårene, "hoppe med hoftene", innvendig sjenkel) og det fortsatt ikke gikk, begynte jeg å bli litt småirritert fordi jeg ikke fikk det til. Tilslutt tok jeg begge tøylene i en hånd, og bare holdt dem der med litt kortere innvendig tøyle sånn som Pelle noengang gjør når han viser meg ting, og red han frem, og søren om han ikke plutselig gikk bedre og tok en deilig myk overgang til trav. Da var det bare meg og all knotingen jeg gjør som gjorde at jeg ikke fikk til noe på høyre hånd. Hmmmm. :oops: Jaja, han er en tålmodig hest og vi avsluttet der :)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Klodrik
PostPosted: Wed Jan 22, 2014 9:07 am 
Offline
Rider

Joined: Sun Nov 11, 2012 10:21 pm
Posts: 144
Location: Rogaland
Må oppdatere litt her før kurs til helgen! Vi har jo vært på et kurs i November også hvor Pelle fikk løsnet litt på noe som satt fast i gutten. Etter forrige kurs føles det i grunn ut som om det har gått bakover :?

Desember ble det lite ridning siden jeg var mye borte. I tillegg prøvde jeg meg med en hestepasser. Tenkte det kunne være kjekt å ha en dag hvor jeg kunne være sammen med min kjære uten å lukte hest, pluss at Klodrik kunne få litt mosjon de gangene jeg måtte bort. Jeg vet ikke om det ble feil hestepasser eller om jeg bare er en gal paranoid hesteeier, men det funket ikke. Den dagen hun hadde han hadde jeg selvfølgelig kjempelyst til å ha han selv og savnet å ikke ha muligheten til å ri da. I tillegg synes jeg han føltes helt forferdelig ut å ri etterpå. Det ble nok bare litt for forskjellig. Jeg tenkte jo først at det kunne være nyttig at noen andre red han sånn at ikke mine uvaner ble helt inngrodd i han, men jeg tror at for nå så liker jeg han med mine feil!

Uansett så føles han ikke bra ut. Det er nok at jeg mangler kunnskapen til å kunne rette opp ting også når det først skjener ut.

Det jeg har jobbet mest med er de hersens bena mine! Jeg hadde som mål å få til å ri med riktig hoftebevegelse OG sjenklene inntil hesten uten å skrangle i korsryggen før neste kurs, og da jeg fikk det til på en time med Jeanette var jeg kjempeglad og tenkte at nå har jeg knekt (knukket???) den koden. Men neida, selv om jeg skrev ned alt som fikk det til å funke den gangen i treningsdagboken min, så er det søren meg ikke lett å få det til igjen og det er så utrolig frustrerende siden jeg nå vet at det er mulig! :x

Men, jeg prøver å minne meg selv på at selv om jeg fikk det til i en halv volte et par ganger i løpet av en time, så betyr ikke det at neste gang jeg rir så skal jeg plutselig få det til hele tiden. Min kjære er flink til å minne meg på det når jeg kommer inn og er irritert fordi jeg ikke får det til. Jeg setter nok lista litt for høyt og forventer altfor mye istedenfor å være glad for de små stegene fremover. Det tar tid å lære noe nytt :wink:

Det som var morsomt var jo hvor tydelig det viste på hesten når jeg gjorde det riktig. Da kom det tonnevis med prust med en gang, og jeg tror mye av problemene jeg har hatt med at jeg har følt at han har vært stiv og tung er fordi når jeg har prøvd så hardt å få det til med bena så har jeg stivnet helt og blokkert han, stakkar.

I tillegg så skadet han seg før jul, hvor jeg fant han stående ute med ett bakben i været en dag. Heldigvis var det bare en strukket muskel eller noe i den duren, for dyrlegen fant ikke noe og han ble bra igjen etter en uke, men lurer litt på om det også har noe med problemene våre akkurat nå, for han kjennes ikke riktig ut bak. Alle jeg har fått til å se på han mener han bare er stiv, så får håpe det er noe som kan trenes bra igjen :)

Gleder meg virkelig til Pellekurset til helgen og håper jeg finner ut av litt da (og kanskje kommer litt videre med bena mine) :roll:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Klodrik
PostPosted: Mon Jan 27, 2014 2:41 pm 
Offline
Rider

Joined: Sun Nov 11, 2012 10:21 pm
Posts: 144
Location: Rogaland
Har hatt en fantastisk helg på kurs og føler vi er i gang igjen :D

Lærte hvordan jeg kan jobbe han fra bakken for å få han til å løsne litt og hadde flere aha opplevelser, spesielt når jeg oppdaget hvor lett det er å styre han med kroppen når jeg bare gjorde det tydelig og bestemt (har kanskje noe med at jeg da også er bevisst på hvor jeg vil eller har tenkt meg ;) ) Intensjonen som Pelle så fint kalte det. Viktig sak det der!

Merker at jeg ofte rir eller går rundt litt på måfå og istedenfor å bestemme hva som skjer så lar jeg hesten bestemme (å søren, det var ikke dit jeg hadde tenkt meg) og så prøver jeg å rette det opp. Det er jo mye lettere hvis jeg prøver å ha kontrollen fra starten av, men da må jeg vite hva jeg har tenkt å gjøre (og det gjør jeg vel egentlig, tror jeg....).

Så, vi har stort sett gått sidelengs i 4 timer, men det gikk så fort at det kjentes ikke sånn ut :lol:

Mot slutten av siste time, så følte jeg at vi nesten hadde kommet tilbake (frem) dit vi var for to kurs siden, hvor det var mulig å ri han frem til tøylen, men det er (for meg) en balanse å vite hvor jeg må bøye han for at hodet hans ikke flyr i været, og hvor jeg kan stole på at det går å ri han frem og han kommer til tøylen av seg selv. Sliter litt med dette med kontakt og ettergift og når jeg må holde og gi etter osv, men det kommer vel med erfaring. Må bare huske at kontakt er viktig, og å holde utvendig tøyle på ett sted og ikke dra, men la han komme frem til tøylen.

Jeg tror det som gjorde at det funket igjen tilslutt etter at ting har sittet fast var at først fikk jeg løsnet på han uten meg oppå. Så fant jeg ut at når jeg rir, så må han ha nok energi, ellers har jeg ingenting å styre med (en annen aha opplevelse for meg, men virker jo logisk når jeg tenker over. Ganske sikker på at jeg har hørt den før, bare at nå kjente jeg så tydelig forskjellen!!). Så må vekten (helt ned i stigbøylen) og skuldrene mine være på riktig sted. Når alt det var på plass og jeg da fikk brukt sjenklene mine rundt magen hans, så vips, føltes hesten ut som han løftet seg og gikk av seg selv og føltes 1000 ganger bedre ut. Magiske greier :wink: :D

Så må jeg bare prøve å ikke få panikk når det ikke funker hjemme (da låser kroppen min seg og alt blir feil), men nå føler jeg at jeg kan bruke bakkearbeidet for å fortsatt oppnå noe positivt med treningen selv om jeg klusser det helt til selv. Ikke at jeg har planer om å klusse det til altså, men greit å ha en backup plan for da låser det seg kanskje ikke sånn som jeg følte det hadde gjort før dette kurset. Gleder meg virkelig til å trene videre nå :) Vi skal komme videre, selv om det bare er babysteg så gjør det ingenting så lenge det går riktig vei!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Klodrik
PostPosted: Thu Jan 30, 2014 9:50 am 
Offline
Rider

Joined: Sun Nov 11, 2012 10:21 pm
Posts: 144
Location: Rogaland
Hihi, etter fri på mandag og deilig lang skrittetur i mørket og vinden på tirsdag, så ble det litt trening igjen i går. Jobbet fra bakken ca 20 min først. Øvde igjen på å styre han med kroppen min og det er så kult at det funker så bra nå som jeg begynner å skjønne hvordan jeg skal gjøre det! Vi gikk masse sidelengs og fikk mye prusting på venstre hånd, men ikke noe særlig på høyre.

Så satte jeg meg opp og prøvde å ri sidelengs også. Gikk ikke helt som planlagt i begynnelsen, men prøvde å ikke stresse og heller huske på det jeg lærte i helgen, og når jeg fikk skuldre, vekt, ben og armer ca. ok, og så litt energi så gikk det helt fint.

Tilslutt red jeg vanlige volter og når jeg fikk undersjenkelen på plass (uten å klemme for mye med knær og sånt), så kom hele hesten opp og han rettet seg til og med ut og strakte seg frem til tøylen uten å stikke hodet i været. Helt herlig følelse, lille flinke hesten min :D Det gikk så bra at jeg holdt ikke på altfor lenge for jeg var redd for at det skulle slutte å funke og jeg tror jeg trenger å få litt selvtillitt med dette. Var jo redd alt skulle gå i vasken når ikke jeg hadde noen til å hjelpe meg, men det gjorde det faktisk ikke, det føltes kjempebra ut 8)

Har tenkt å jobbe han fra bakken først hver gang jeg skal ri, enten det er bane eller tur, så blir han forhåpentligvis litt mykere etterhvert.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Klodrik
PostPosted: Wed Feb 05, 2014 9:45 am 
Offline
Rider

Joined: Sun Nov 11, 2012 10:21 pm
Posts: 144
Location: Rogaland
1 1/2 uke etter kurs og vi får fortsatt til ting :) Ikke at jeg er redd for at det ikke skal fungere når vi trener alene eller noe :wink:

Har gått med han sideveis fra bakken først, hver dag vi har ridd. I går kom det prusting på høyre hånd også da vi holdt på (vanligvis har det vært venstre), og når jeg satte meg opp kom det masse. Har stort sett holdt oss til skritt på banen, men nå er det mykt i bakken igjen, så da prøvde vi litt trav i går. Første overgangen ble kjempefin og det varte ca 4 steg før det datt sammen. Det blåste en del og han var litt gira, så istedenfor å føle at alt skulle bli kaos og ikke virke i trav (les, når han løper så stivner jeg og faller tilbake til gamle synder og blir irritert og slutter å ri ordentlig), så gikk vi tilbake til å prøve å få til noe ordentlig i skritt. Og det fikk vi til.

Så lenge jeg klarer å huske på de forskjellige tingene jeg har lært, så går det. Spesielt det med vekten i stigbøylen, skuldre pekende riktig vei, albuer inntil (de går siden egen vei rett som det er, men prøver å tenke at jeg holder hansken til Pelle fast der) og ikke klemme med lår og knær, men med undersjenkelen. Hah, det er det som er så utrolig vanskelig, for alt vil liksom klemme samtidig eller ikke klemme samtidig. Å få en del til å klemme mens den andre ikke gjør det er neimen ikke lett, men vi prøver da! Og får det til innimellom, og da løfter hesten seg :D

Kjempegøy!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Klodrik
PostPosted: Fri Feb 07, 2014 11:01 am 
Offline
Rider

Joined: Sun Nov 11, 2012 10:21 pm
Posts: 144
Location: Rogaland
På onsdag klarte jeg å komme avgårde fra jobb i skikkelig tid og var hjemme mens det fortsatt var lyst, så da ble det 10 min bakkearbeid (sideveis igjen) på banen (var ikke så lenge, men ville ri mens det var litt dagslys igjen), så dro vi ut på en liten tur. Vi har en flott travløype i skogen med bakker og fint underlag. Det er en stund siden vi har ridd der siden det har vært veldig mørkt og det også kan være litt kjedelig å ri rundt og rundt i mørket når man ikke ser noen ting, men nå hadde jeg lyst til å ta noen runder.

Jeg har også lyst til å prøve på distanse igjen (er et ritt 23. Mars), så da er det litt greit å ha kontroll på fart og sånt når man er ute. Egentlig må vi trene på å ri sammen med andre så han ikke blir så stresset når andre er foran, men siden det ikke er andre å ri med så ofte så kan vi jo øve litt alene. Så målet var egentlig å ri noen runder der hvor jeg bestemte og hadde full kontroll på farten. Siden han tidligere har blitt travtrent i den løypa da han gikk som løpshest, så har han lett for å bli litt løpelysten, men han har blitt veldig flink til å trave rolig på løse tøyler uten å toge avgårde når vi er på tur. Det har nok hjulpet mye at jeg har ridd en del lange runder hvor vi har travet mye så han har skjønt at når han skal trave så er ikke det hans eneste sjanse til å løpe og at han kommer til å få trave i en time eller to, og da er det ikke noe vits å suse avgårde i full fart.

Ja, tilbake til treningen. Det er i grunn ikke så mye å si, for han travet rolig i den farten jeg ville ha og sakket ned kun på stemmen når han begynte å ta i litt for mye. Det som er kjekt når han ikke stresser er at han da går med hodet lavt (ørene på mankenivå eller lavere) og ikke rett oppi været som en traver, og jeg håper at selv om han ikke går over ryggen da, at det ikke er like skadelig som om han skulle løpt avgårde med hodet til værs. Jeg er egentlig turrytter som elsker å komme meg ut i naturen og selv om det er kjempegøy å ri dressur også, så kunne jeg ikke holdt motivasjonen oppe ved å gjøre det hver dag. Etter noen runder i trav i det tempoet jeg valgte, så hadde vi en halv runde med flat ut galopp og det var helt herlig!! Det begynte å bli mørkt da, så det eneste jeg blir litt bekymret for er om det plutselig står en elg i veien som jeg ikke kan se, men det har ikke skjedd hittil heldigvis! Etter galoppen var han fin og rolig igjen og skrittet godt uten noe særlig stress, så han hadde tydeligvis en dag hvor det var greit å høre på meg :wink: Han er en super turhest for det er aldri noe pes å dra fra stallen og ut på tur alene og han skritter godt frem enten han er på vei ut eller hjem. Elsker den hesten :)

I går ble det banetrening igjen. Nabojenta (damen, hun er vel samme alder som meg), kom ut for å prate, og fikk prøve å ri. Hun har ridd litt før, men ikke så mye. Hun hadde lyst til å prøve noe nytt, så jeg sa at hun kunne jo ri han sideveis siden det er det vi holder på med for tiden. Hun har aldri gjort det før, men søren meg om ikke hun fikk det til kjempebra! Hesten gikk ordentlig i tillegg. Noen ganger tror jeg at jeg bare prøver for hardt og klusser til ting for meg selv, og hun som ikke har gjort det før, hun bare gjorde det sånn uten videre. Så hun holdt på med det en halvtimes tid og synes det var morsomt. Så fikk jeg hesten tilbake og holdt på en halvtimes tid også, med sideveis og prøve å ri han frem til tøylen. Prøvde på trav igjen, men mistet han helt fra starten av, så gikk tilbake til skritt og avsluttet da det gikk ok. Han var vanskelig/kjentes stiv ut på venstre hånd, så holdt på litt fra bakken tilslutt og fikk masse prusting på høyre hånd, men bare litt på venstre.

Fredager er min dag til å møkke utegangen, så da blir det fri i dag, men imorgen har kjøre og rideklubben lørdagstrening hvor medlemmer får bruke ridehallen gratis en gang i måneden, så har tenkt meg bort dit for å trene litt innendørs. Det tar bare 15-20 min å ri bort, så fin oppvarming!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Klodrik
PostPosted: Sat Feb 08, 2014 8:31 pm 
Offline
Rider

Joined: Sun Nov 11, 2012 10:21 pm
Posts: 144
Location: Rogaland
I dag fikk vi ri i hall og siden det var masse vind og regn så satt vi pris på det! Red bort gjennom skogen som var fin oppvarming. Holdt på med sidebevegelser fra bakken først, og noe løsnet plutselig på venstre hånd. Jeg vet ikke hvordan jeg skal beskrive det, men det var som om noe slapp i ryggen hans og han ville strekke seg frem og det kom kjempemasse prusting.

Så prøvde vi å ri, først sideveis, så litt mer rett from på volte. Det gikk faktisk ganske bra, jeg må bare huske på vekt i stigbøylen og følge bevegelsen med hoftene, da går det alltid mye bedre og han søker frem mot utvendig tøyle og jeg kan slippe han frem fra innvendig tøyle for å bytte hånd. Det går selvfølgelig ikke bra hele tiden, men det blir bedre litt for litt.

Så prøvde vi trav igjen, og i dag funket det :) Ikke hele tiden, og venstre side var værst, men fant ut at hvis jeg tok overgangen på høyre hånd så begynte det nokså bra og så kunne jeg da bytte hånd i trav. Det er mye vanskeligere å holde vekten riktig på venstre hånd, så det er nok litt av problemet, men når jeg er obs på det så går det mye bedre. Fant også ut at jeg kunne prøve å ri sidelengs i trav og be han sette innvendig bakben mer under seg, og det virket kjempebra og han ble mye lettere.

På hjemturen hadde han fryktelig dårlig tid, så da fikk han jobbe litt sidelengs langs fortauet også! Det roet han ned litt :wink:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Klodrik
PostPosted: Sat Feb 08, 2014 8:58 pm 
Offline
Rider

Joined: Sun Nov 11, 2012 10:21 pm
Posts: 144
Location: Rogaland
Et par bilder fra siste kurs. Første er hvordan det ikke skal se ut. Andre er litt bedre og det jeg jobber med å få til hjemme. Forhåpentligvis vil vi bli bedre etterhvert hvis jeg kan fortsette som på bilde nr. 2 :)

Image Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Klodrik
PostPosted: Thu Feb 13, 2014 10:30 am 
Offline
Rider

Joined: Sun Nov 11, 2012 10:21 pm
Posts: 144
Location: Rogaland
Tirsdag hadde vi 15 min bakkearbeid på banen, så 1 1/2 times tur. Etter to dager fri var han full av futt, så det var deilig å komme ut og få travet en del. Vet ikke om det var fordi han var sprek eller om han bare prøvde å utnytte sjansen, men han begynte å prøve å småjogge istedenfor å skritte ordentlig, så når han gjorde det stoppet jeg han helt, rygget, så holdt hver gang han prøvde på det, og det så ut til å fungere. Han skjønte at han ikke kom fortere frem ved å jogge. Han har jo vært så flink til å skritte skikkelig, så vil ikke at han skal slutte med det.

I går ble det en økt på banen. Først fra bakken. Lovise og jeg byttet hester et par runder, så jeg fikk prøvd med Fonzo. Gøy. Han var litt anderledes enn stive Klodrik! Så fikk jeg også litt hjelp av henne med hva jeg skulle se etter, for er ikke så erfaren på dette så det var veldig hjelpsomt!

Så satte jeg meg opp og det jeg hadde bestemt meg for i dag var at han skulle gå dit jeg ville. Jeg måtte være veldig bestemt og det var definitivt ikke min fineste ridning, men jeg merket en stor forandring i han og han ble så mye lettere å ri etterpå, bare jeg hadde satt grensene.

Morsomt!

Jeg er jo så redd for å kreve noe av han i tilfelle det er jeg som gjør feil eller ikke gir klare signaler, men i går var jeg i "du skal høre på meg" humør (må klare det HVER gang!) og han gikk faktisk ok i både skritt og trav tilslutt og kom med masse prusting. Jeg "jukset" nok litt i og med at jeg red lett, men siden jeg kilte meg så fast med å få til å trave ordentlig nedsittende, så tar jeg det steg for steg og skal ikke stresse for mye med å få det til hver gang.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
New topic Reply to topic   [ 73 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5  Next


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet