Google+

Logg inn


Forumregler


Forumets regler



Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Firkantsporet
InnleggSkrevet: Søn Nov 19, 2006 11:02 am 
Avlogget
White Lady
Brukerens avatar

Registrert: Ons Apr 06, 2005 4:18 pm
Innlegg: 3873
Bosted: Eriksbråten, Skotterud
Har noen tenkt på hva som er grunnen til at en ridebane ser ut som den gjør? Det kan ofte være lurt å stille noen tilsynelatende dumme "hvorfor-spørsmål".

En tradisjonell ridebane, som er formet som et rektangel på 20x40m eller 20x60m er ingen tilfeldighet. Du kan bruke ridebanen som et bevisst verktøy til å gymnastisere hesten riktig. Det er også definert et sett med korrekte "rideveier", altså noen forskjellige veier eller imaginære stier på banen, som det anses korrekt å bruke.

Slikr formaliserte ting kan kanskje virke tåpelig og gammeldags autoritært. Men det ligger ofte tusenår av oppsamlet visdom i slike gamle regler, og da er det lurt å ikke kimse av dem, ihvertfall ikke før man har tenkt over det.

Firkantsporet, altså det sporet som går langsmed kanten på banen, og utgjør et rektangel, er nyttig for mange ting. Det inneholder en kortside, hvor hesten må balansere seg og kanskje korte seg litt opp og konsentrere seg, og en langside, hvor den kan få strekke seg litt mer ut, og tenke fremadbydning. Det inneholder også fire hjørner, som har en svært viktig funksjon:

Hjørnene på firkantsporet tvinger rytter og hest til å rebalansere seg og bøye seg i balanse rundt innvendig seteknoke fire ganger i løpet av hver eneste runde.

Ideelt sett skal man ri en halvparade både før og etter hvert hjørne, bøye hesten fra ører til hale i hvert hjørne og rettstille den på hvert rette spor. Det blir mye arbeid når man rir rundt på firkantsporet! Hvor mange av oss kan med hånden på hjertet si at vi gjør dette? Hele tiden? Men hvis vi ikke gjør det, bruker vi ikke ridebanen optimalt!

Kortsidene er korte nettopp for at vi ikke skal henfalle til å sitte og ri lange strekninger uten å gjøre noe. Ingen har nytte av å ri ørkesløst rett frem. Bruk langsidene til å få energi i hesten og kortsidene og hjørnene til å få bæring.

I tillegg til firkantsporet har vi en mengde rideveier på banen. Jeg nevner kort noen av dem her:

Vende igjennom på diagonalen: Gir oss en enda lenger vei enn langsidene, som la hesten strekke litt på seg om vi vil. Gir utfordringen at vi må selv ri hesten rett, den har ingen vegg å støtte seg på, og vi bytter dessuten hånd, slik at vi må være påpasselige med rettstillingen.

Volte: Som regel 10m i diameter, det vil si over halve banen. Bøyer, løsgjør, gjør hesten mer smidig og engasjerer innvendig bakben.

Storvolte: 20m i diameter, over hele banens bredde. Lærer rytteren å holde hesten jevnt bøyd i kroppen, å se rideveien og ri etter den. Fint for å trene på å ri hesten til utvendig tøyle for innvendig skjenkel.

Volte tilbake: Begynner som en volte, går etter halve volten over til å bli en rett linje tilbake til sporet. Fint for gymnastisering, lydighet og praktisk for å skifte hånd. Kan brukes sammen med travers for å engasjere bakparten kraftigere.

Vende opp midtlinjen: Gir en enda kortere kortside, som tvinger ekvipasjen til enda bedre balanse, smidighet og lydighet. Viser om ekvipasjen er rettstilt og klarer å gå rett uavhengig av veggen.

Serpentiner: Slangelinjer over banen: Tvinger rytteren til å være nøye med hjelperne for bøyning av hesten, og like nøye på begge hender. Pass på at hesten er rettstilt akkurat i det du krysser midtlinjen, før du stiller til ny innvendig side. Oppøver nøyaktigheten.

Vende opp kvartlinjen: Dette betyr å ri opp den linjen som ligger midt i mellom langsiden og midtlinjen. Dette trener hesten til å slutte å klenge på veggen og tvinger rytteren til å bruke også utvendige hjelpere.

Vende igjennom storvolten: Dette betyr å ri et s-formet spor igjennom storvolten og skifte hånd. Det tvinger rytteren til å være nøye, og hesten til å bøye seg presist og engasjere innvendig bakben.

Det var kort om rideveiene og firkantsporet. Poenget er: Bruk rideveiene slik de er ment, og som verktøy for å ri godt og trene hesten korrekt. Det er mye gammel visdom i en sliten 20x40-flekk med sand og flis...

Og husk: Variasjon! Du har mange rideveier å velge mellom.

Hanne

_________________
Paradox is a pointer telling you to look beyond it. If paradoxes bother you, that betrays your deep desire for absolutes. The relativist treats a paradox merely as interesting, perhaps amusing or even, dreadful thought, educational.

Frank Herbert.


Del på Facebook Del på Twitter
Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 11 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
cron
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet