Google+

Logg inn


Forumregler


Forumets regler



Nytt emne Svar på emnet   [ 2 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Å kjøpe seg hest
InnleggSkrevet: Tir Nov 21, 2006 9:28 am 
Avlogget
White Lady
Brukerens avatar

Registrert: Ons Apr 06, 2005 4:18 pm
Innlegg: 3873
Bosted: Eriksbråten, Skotterud
Mange lurer på hva det innebærer å ha sin egen hest, og hva slags hest man da bør kjøpe. Jeg skal si litt om det.

Er du skikket til å kjøpe hest?

Jeg tenker nesten slik at enhver som spør seg selv om hun er skikket til å ha hest antagelig er det, for det viktigste er å ha omtanke og evne til å sette seg inn i nye ting og å spørre seg selv om en gjør ting riktig.

Alt som gjelder hest kan en lære eller får hjelp til. Men har du liten erfaring, trenger du å ha hest sammen med noen erfarne eller ha hesten på et sted hvor det er andre hestefolk, for det er skrekkelig mange ting å sette seg inn i.

En skal ikke bare ri, en skal passe på at hesten får den maten den trenger, og hester er ømfindtlige sånn, at den får riktig stell, og en skal vite hva en skal gjøre når den blir syk. Det er også viktig at hesten får gå sammen med andre hester, den er et flokkdyr og flokken er viktig for den.

Du må også være klar over at om hesten står på en vanlig stall, må den ha stell og ettersyn hver eneste dag. Du må ta den ut og mosjonere den minst en time, helst to hver dag i tillegg til den tiden stellet tar. Om hesten går på utegang, kan du hoppe over noen dager om den ellers får tilsyn, siden hesten mosjonerer seg selv, men du må komme og se etter hesten og trene den selv når du er uopplagt eller syk.

Man kan ordne seg med forrytter eller hestepasser, eller man kan alliere seg med venner som stiller opp når en ikke kan, men i hovedsak er det eieren som ender opp med alt det kjedelige arbeidet. Det må du være forberedt på.

Man må også være forberedt på de faste utgiftene til stalleie hver måned, og alle de andre uforutsette utgiftene som kommer i tillegg. Kjøpesummen for hesten er en engangsutgift uansett hvor stor den kan virke. Stalleien skal betales hver eneste måned, og det blir i lengden den største utgiften. Veterinær, hovstell, utstyr og forsikring kommer i tillegg.

Du må regne med å sko/ stelle høvene minst hver sjette uke, og det koster opptil 1000 kr gangen for å sko og omtrent 400 kr gangen for barfotrøkt.

Hvor gammel bør man være for å ha hest?

Det er ikke noen spesiell aldersgrense for å ha hest. Mange ganske unge ryttere er svært dyktige med hesten sin. Men det er grunn til å advare barn og unge som ønsker seg hest:

Det er svært mye arbeid med hesten, og det går ikke an å ikke gidde en dag eller en uke du er trøtt og lei. Det er svært lett å bli lei av hest om man får for mye ansvar for hesten for tidlig, og det er dumt om det blir slik.

Derfor må man tenke seg nøye om, og snakke mye med foreldrene sine før man kjøper hest. Kanskje foreldrene kan hjelpe til litt om det kniper, eller kanskje du har venner eller søsken som gjerne vil være med og ta ansvar om det blir mye en uke. Husk at du skal ha tid til å gjøre lekser og være sammen med venner også.

Selv om du klarer mye arbeid en måned, vil det bli svært slitsomt i lengden om du ikke har noen til å hjelpe deg.

Når det er sagt, er det svært sunt for barn og unge å ha hest. Man kommer ut hver dag, man får mosjon både med ridningen og med stallarbeidet, men lærer å ta ansvar og man lærer å sette grenser i omgangen med hesten.


Hva slags hest skal jeg kjøpe?

Har man først tenkt igjennom alle ulempene og tror at man kan klare det, så klarer man det nok. Det går som regel lettere enn mange frykter, fordi man blir vant til arbeidet og økonomien har en tendens til å tilpasse seg det man prioriterer.

Som første hest er det nesten alltid en fordel med en voksen hest som kan litt. Det skal ikke være for avansert, for da betaler du masse penger for kunnskap hesten har lært seg som du ikke ennå klarer å utnytte, men den skal heller ikke være for grønn, for det er svært vanskelig for en nybegynner å lære bort noe til en unghest. Og det tar flere år med kjedelig småtrening før unghesten kan brukes ordentlig.

Vi anbefaler nesten alltid å kjøpe en hest som ikke er altfor dyr, slik at du har råd til å legge penger i undervisning også. Om du kjøper en hest som kan masse, og du ikke tar deg råd til undervisning, vil alt som hesten har lært snart ende opp i unoter og feil, og så har du kastet bort alle pengene.

Det er nesten alltid en god ide å ta med seg noen man stoler på når du skal prøve hest. Se på mange hester, og prøv dem selv, og la andre prøve dem. Ideelt sett får du ridelæreren din til å være med og prøveri. Den er han eller hun som skal lære deg å ri hesten, og som kan best vurdere om du kan klare å ri den og om den har kapasitet for å lære deg mer og bli med deg i din videre utvikling.

Pass på at du ikke bare går etter magefølelsen og kjøper den første hesten du blir forelsket i. Det er viktig å velge en hest man blir glad i, men du MÅ be om veterinærundersøkelse på hesten, hvis du ikke kjenner den svært godt fra før, om du ikke vil risikere ubehagelige overraskelser senere. Det er kjøperen som betaler for denne undersøkelsen, og det er smart, for da kan du selv velge veterinær, og slipper å stole på en undersøkelse som selgeren har betalt for.

Det er særlig benas sunnhet og lungefunksjonen som det er viktig å få undersøkt. Veterinæren vet alt om hva som skal til. Noen velger å ta røntgenbilder av hestens bein også, men det er mest konkurranseryttere som kjøper svært dyre hester.

Hesten skal ideelt ha null i utslag på alle bøyeprøver. (Veterinæren bøyer opp leddene og lar hesten trave etterpå, for å se om den har skjulte smerter i leddene) Som regel har oppstallede, skodde hester ikke null på alle bena, de kan ha 1 eller 2 på enkelte ben. Det behøver ikke å være krise, men om veterinæren finner noe å peke på, bør du rådføre deg med noen som har erfaring. Ofte vil også veterinæren gi råd om hva som er viktig, og hva du ikke trenger å legge så stor vekt på.

Hva slags rase?

Du har sikkert allerede en formening om hvilken rase du vil velge. Forskjellige ryttere har ofte svært forskjellig oppfatning av hvilken type hest som er god å ri.

Jeg skal bare si noe generelt om forskjellene, prisnivået og hva du må tenke på.

Hvis du vil ha en ridehest å konkurrere på, er helt klart en varmblods ridehest eller en arabisk/engelsk fullblodshest det beste valget. De er avlet frem for å ris på, og de har allerede det rette bevegelsesmønsteret inne fra fødselen av. Men de er dyrere enn mange andre hester som er å få kjøpt.

Vil du ha en rimeligere hest, kan du få tak i travere eller andre hester svært rimelig, men da må du være forberedt på å bruke mye tid og tålmodighet på å trene hesten til å gjøre de helt grunnleggende tingene, og skaffe seg det rette bevegelsesmønsteret. Dette trengs det kompetanse til, og du kan få det til med mye kunnskap eller mye hjelp, men det er svært dumt å tro at man kan kjøpe en billig hest og selv trene den opp til å bli god uten videre.

Det går, men vær forberedt på å bruke de pengene du sparer på hesten til trening og undervisning istedet. Når det er sagt, er det svært mye mer ære forbundet med å ri en middelmådig hest godt enn å ri en god hest middelmådig.

Skal du satse på konkurranser, trenger du en hest med kapasitet, og da koster det fort hundre tusen og mer. Da er det svært viktig å ha med seg treneren sin om du ikke er svært sikker selv, slik at du ikke gjør feil investering.

På Trollspeilet vil vi svært gjerne bli med å hjelpe elever som planlegger å kjøpe hest selv, og vi er også åpne for å selge skolehester til motiverte elever. Slik kan vi ta imot nye hester til rehabilitering, og forsyne elevene med hester som allerede er trent endel, og som man allerede kjenner og vet om man liker i lengden.

Hanne

_________________
Paradox is a pointer telling you to look beyond it. If paradoxes bother you, that betrays your deep desire for absolutes. The relativist treats a paradox merely as interesting, perhaps amusing or even, dreadful thought, educational.

Frank Herbert.


Del på Facebook Del på Twitter
Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Å kjøpe unghest
InnleggSkrevet: Tor Nov 23, 2006 9:56 am 
Avlogget
White Lady
Brukerens avatar

Registrert: Ons Apr 06, 2005 4:18 pm
Innlegg: 3873
Bosted: Eriksbråten, Skotterud
Mange ønsker seg å kjøpe en unghest eller føll. Jeg skal si litt om hva det kan innebære å ha unghest.

Det er billigere å kjøpe et føll eller en unghest enn å kjøpe en ferdig utdannet hest. En kan også tenke seg at hvis man kjøper hesten ung, har man mulighet til å ha hesten i svært lang tid. Det kan være sjarmerende å tenke på at en blir kjent med hesten tidlig, og eier den i hele dens liv. En har også kontroll på hva hesten blir utsatt for, og kan gi den den beste oppveksten som en kan få til.

Det koster mange penger for oppdretteren å fore opp, trene og stelle unghesten, derfor koster det mindre å kjøpe den ung. Men du må tenke på at da er det du som må ta alt det litt kjedelige og irriterende arbeidet med å trene opp en rampete og kanskje uregjerlig unghest i trassalderen, uten å kunne ri på den før flere år er gått.

Det er også mye vanskeligere å bedømme en hests potensial når den er svært ung. Den kan få mange slags problemer i oppveksten, som kan innvirke på prestasjonsevnen. Det er også svært mye opp til trener og rytter om hesten kan bruke evnene sine slik at den blir en god ridehest, det er lett å ødelegge, men veldig vanskelig å gjøre en hest bedre eller bare opprettholde de gode egenskapene.

Husk at en hest helst ikke skal sittes på før den er minst tre år. Men før det skal den lære mange ting, som å leies i grime, stå stille, løfte opp bena og stå pent, ha på hodelag og bitt, lyde tøylene ved tømmekjøring, longering, osv. Når hesten er begynt med ridetreningen, bør den begynne trening svært gradvis, og ikke starte med hard og seriøs trening før den er minst fem-seks år. Hvis man begynner hardtrening eller avanserte øvelser for tidlig, er det større sjanse for at hesten får belastningsskader og må avlives alt for tidlig.

Det kan noen ganger være en fordel å ha unghest om man ikke er så veldig erfaren. For erfarne, dyktige ryttere kan ofte bli for utålmodige i treningen av hesten, og kreve for mye av den for tidlig. Unghesten skal gjerne gå mye, men den skal ikke gå avanserte dressurøvelser, hoppe for høye hindre eller gå med for mye vekt. Lett, korrekt bevegelse er viktig, og gjerne mye i terreng.

Men utfordringen er at en unghest må trenes korrekt, ellers trener man veldig lett inn feil og uvaner i hesten, og da utnytter du ikke det potensialet hesten er født med. Det er så lett å ødelegge en unghests grasiøsitet! Og når den først er borte, er det svært, svært vanskelig å få den tilbake. Derfor er det viktig å ha noen til å undervise seg ofte når man har ansvaret for en unghest. Om man har det, vil jeg påstå at det er aller best for en unghest å bli trent av en rytter som ikke er så veldig avansert, men som har et godt sete og en god hånd, og som liker å ri på et LC-LB-nivå. Da er det ikke så lett at man sitter og krever for mye av hesten, men kan sitte og kose seg i flere år med grunnarbeide, noe som er alfa og omega for unghesten.

Jo lengre tid man tar seg med grunnarbeidet, dess fortere går det senere, når man vil trene mer avansert. Og jo lenger holder hesten og kan arbeide helt opp i høy alder.

Husk når du kjøper unghest, å legge vekt på at hesten er oppvokst i flokk og på utegang. Det gjør at hestens skjelett og bevegelsesapparat er maksimalt utrustet for å bli sterkt og velfungerende, og at det etter som hesten vokser og trenes kan tåle de belastningene den blir utsatt for. Sørg for at hesten fortsatt får bevege seg så mye som mulig i ulendt terreng, hesten vokser helt til den er minst seks år, og skjelettet kan styrkes så lenge hesten vokser. Hester har selvsagt godt av mye bevegelse så lenge de lever, men det er spesielt viktig for unghesten.

Unghester som vokser opp stillestående i en boks på bløt flis vil ha svært mye dårligere forutsetninger for å utvikle en sterk og holdbar kropp. Ingen vil vel at barna skal sitte inne på en pute og spise potetgull hele dagen? Sånt blir det ikke atleter av. Ut og lek!

_________________
Paradox is a pointer telling you to look beyond it. If paradoxes bother you, that betrays your deep desire for absolutes. The relativist treats a paradox merely as interesting, perhaps amusing or even, dreadful thought, educational.

Frank Herbert.


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Nytt emne Svar på emnet   [ 2 innlegg ] 


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 6 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
cron
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet