Google+

Logg inn


Forumregler


Forumets regler



Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Trollspeilets Ridelære, innledning
InnleggSkrevet: Tor Mar 17, 2011 10:23 am 
Avlogget
White Lady
Brukerens avatar

Registrert: Ons Apr 06, 2005 4:18 pm
Innlegg: 3873
Bosted: Eriksbråten, Skotterud
Vi har bestemt oss for å gjøre et forsøk på å skrive en mer sammenhengende ridelære enn de fragmentene som finnes på dette forumet. Det er selvsagt umulig å beskrive det kompliserte temaet ridning utfyllende i en bok, og i den grad det er mulig, har mye dyktigere forfattere enn oss allerede gjort det, og bøkene finnes allerede i bokhandelen.

Allikevel ser vi at det er et behov for nettopp vår ridelære, og det er av flere årsaker:
1. Våre elever ønsker seg noe som gjenspeiler akkurat det vi snakker om i ridetimene.
2. De som vurderer å ri for oss vil gjerne vite hva vi driver med og hva vi bygger vår undervisning på.
3. Vi har noen spesialområder som vi har ganske unik kompetanse på; det er oppretting av ryttere som sliter med holdnings- og sitsfeil, og å hjelpe hester som sliter med feil bevegelsesmønster og dermed går på seg slitasjeskader over tid.

Disse temaene er så kompliserte at vi ikke kan forklare dem ved bare å skrive litt nå og da. Jeg sa en gang at jeg skulle skrive en bok, og mange oppmuntret meg til det. Jeg forsøkte også, og kom et stykke, men det er et stort arbeid og jeg har ikke så mye tid.

Derfor velger vi å legge denne "boken" ut her på nettet istedet. Litt hver dag. Og jeg begynner med innledningen.


Innledning.

De fleste ridehåndbøker er skrevet ut fra en forutsetning om at hest og rytter er ideelle. Man tager en uspolert unghest som har vokst opp under de beste forhold, og et stk menneske med en ideell rytterkropp og setter dem oppå hverandre. Man har også ideelle treningsforhold: En ny rytter får en erfaren læremester som treningshest, en hest som har gått mange år på helt korrekt vis, og som ikke er feiltrent på noen måte. Man har også tid og ressurser til å trene sits i longe hver dag i mange måneder. En unghest får trene i flere år med en dyktig og tålmodig, erfaren rytter, som trener den igjennom de grunnleggende årene, slik at den utvikler seg til å bli en sterk og allsidig ridehest.

Hvis verden var sånn, ville det ikke vært nødvendig med denne boken. Men verden er dessverre ikke ideell. De fleste mennesker har feil, både kroppslig og mentalt, man er skjev, ubevisst, svakere i noen deler enn andre, noen har lett for å la sinnet løpe av med seg eller lett for å bli redd. Tilslutt ender man kanskje opp med vondter og frykter. Hester har fått skader, blitt trent av mindre gode ryttere, eller trenere som har hatt for dårlig tid, og dermed har de også blitt skjeve og har fått skavanker, blitt anspente eller uvillige. De har heller ikke nådd opp til sitt potensial.

Vi lærer oss å ri på rideskoler, hvor man lærer seg uvaner, fordi det hersker en oppfatning om at nybegynnere på rideskoler ikke kan forstå korrekte hjelpere, derfor lærer man bort feilaktig hjelpgivning i begynnelsen, som senere er svært vanskelig å få bort igjen. Mange ridelærere tør rett og slett ikke fokusere på sits og presisjon i ridningen av frykt for at elevene skal synes det er kjedelig og slutte. Ingen ønsker å miste elever, og derfor fortsetter man i den samme tralten, og uten forandring blir det ikke noen forbedring.

Når ting låser seg, får man ofte beskjed om å bytte hest eller rett og slett at man ikke har en kropp som passer til å ri. Både hesten og rytteren blir kassert. Dette er en ganske lettvinn måte å unngå problemstillingen på. Men det som engang har blitt ødelagt er det også mulig å reparere. Det tar bare omtrent like lang til å sette i stand igjen som det har tatt å ødelegge.

Det er ikke slik at en rytter "bare har sånn sits". Det er feil at en har "naturlig svai rygg" eller "er født med svak holdning". Å si slikt er det samme som å si at en har naturlig dårlig kondisjon eller er født med svake magemuskler. Nesten alt kan forandres ved trening, og er det noe som en faktisk ikke kan forandre, kan en ri godt allikevel. Se bare på alle de fantastisk gode handicaprytterne, som rir balansert og sunt med helt umulige kroppslige utgangspunkter.

Det er heller ikke riktig at en hest som har problemer er bare å gi opp. Selv om veterinæren sier hesten aldri kan bli bra, er det slett ikke sikkert dette er riktig. Veterinærer er lært opp til å se på enkeltdelene i hestens kropp, og er forpliktet til å forsikre seg om at hesten ikke lider. Veterinærer har ikke lært noe som helst om hvordan hesten kan trenes i ridningen til å forandre sitt bevegelsesmønster, slik at den ikke lenger feilbelaster ledd. De har heller ikke lært noe om å rette opp låsninger og problemer i hestens skjelett, som hindrer hesten i å bevege seg sunt og korrekt og som igjen og igjen forårsaker belastningsskader.

Hvis det eneste målet vi har med å ha en hest er å starte i konkurranse neste helg, er filosofien med å sprøyte et overbelastet ledd og starte hesten igjen så fort det lar seg gjøre kanskje logisk og fornuftig. Men om vi tenker litt mer langsiktig, kan det lønne seg å bruke litt mer tid, se på helheten, begynne å trene annerledes, og la hesten få den tiden den trenger til å hvile, bli smertefri, og senere trene seg opp igjen på en mer korrekt måte. Det tar mye lenger tid, det innebærer mange frustrasjoner og mye slit, for det betyr at en må gå i seg selv og trene hardt og målrettet for å forandre seg selv både i kropp og sinn. Det kan også synes bortkastet økonomisk, for de årene en må bruke for å trene seg selv og hesten til å bevege seg annerledes vil være kostbare og gir kanskje ikke noe igjen i form av konkurranseresultater.

Men belønningen er så mye større, fordi man lærer. Man lærer hvordan man skal bevege seg på en sunn måte, slik at man slipper belastningsskader. Kanskje man unngår å måtte skifte ut hofteleddet når man blir gammel? Kanskje man slipper invalidiserende ryggsmerter eller å måtte gi opp ridningen fordi man får for vondt av å ri?

Det er økonomisk lønnsomt også når det gjelder hesten. Bruker man to-tre år på å trene riktig og rehabilitere hesten, vil man lære så mye av det at man unngår å gjøre samme feil med neste hest, og dermed slipper man å ende opp med dyre veterinærregninger og hester som taper seg alt for fort i verdi. I tillegg til at man kan tillate seg å bli glad i hesten, fordi man sannsynligvis vil ha den ti år lengre.

Det er nemlig ikke sant at gjennomsnittlig levealder for konkurransehester trenger å være under ti år, slik det er nå. Ridehester kan fint trene og prestere til de er mye over tyve år hvis de bare trenes riktig.

For mange høres det veldig komplisert ut å forandre på sitt og hestens bevegelsesmønster og begynne å bli mer atletisk. Det er vanskelig å forstå forskjellen. Det er dette vi ønsker å gjøre noe med. Vi vil prøve å vise hvordan man kan se og kjenne forskjellen på en kropp som fungerer sunt og en kropp som er på vei til å bli skadet på grunn av bevegelsen. Det er ikke så vanskelig som mange tror, om man bare vet hva man skal se etter.

Vi vil også hjelpe alle de rytterne som aldri har vært gode, de som ble oversett i rideskolen eller som alltid har fått høre at de ikke har noe talent. De har ingen rytterkropp. De som har begynt å ri som voksne er det også håp for. De trenger bare å lære på en annen måte enn barn. De trenger å vite hvordan de skal forandre på kroppen sin, og de er ofte mye mer motiverte enn barn til å terpe og til å trene spesielle deler av kroppen for å få til en forandring.

Det er aldri for sent å forandre seg. Det er aldri for sent å bli god. Det kan bare ta litt tid. Og mye innsats. Er du klar?


Del på Facebook Del på Twitter
Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 13 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
cron
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet