Google+

Logg inn


Forumregler


Forumets regler



Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Trollspeilets Ridelære, Del 6. Ned og frem
InnleggSkrevet: Ons Mar 23, 2011 8:43 am 
Avlogget
White Lady
Brukerens avatar

Registrert: Ons Apr 06, 2005 4:18 pm
Innlegg: 3873
Bosted: Eriksbråten, Skotterud
Hvordan får vi hesten til å søke seg ned og frem?

Først er det viktig å være klar over at vi skal få hesten til å søke ned og frem, vi skal ikke trekke hesten ned til tøylen. Trekker vi hesten ned med en sagende tøyle, er veien kort til senket rygg og hest bak lodd.

De viktigste tingene vi må huske på, er å sitte korrekt, å la hesten gå taktfast og løsgjort, og å slippe hesten frem og ned med hals og hode, slik at hele kroppen strekker seg.

Når vi skal ri en hest som er godt trent, vil det bare være å ri hesten frem i riktig takt og med energi fremover, sitte korrekt med korrekt tøylelengde, og ri halvparader for å balansere hesten, så vil den søke seg til tøylen og komme under hjelperne. En uerfaren rytter bør ri lenge på en erfaren hest med god instruksjon, slik at han kan lære seg korrekt innvirkning og ikke henfalle til å fikle med hendene for å få hesten til tøylen.

På en unghest som har hatt en god oppvekst og som er sterk nok til å bære en rytter, er det samme prinsipp som gjelder, men man bør hvis man har mulighet sette en trent rytter med god sits til å ri, slik at hesten venner seg til gode vaner allerede fra begynnelsen.

Har man en hest som er feiltrent eller feilridd, er det svært viktig å få den til å søke seg ned og frem i en litt lang form i begynnelsen. Man begynner med å ri på volte, fordi det bøyde sporet oppmuntrer hesten til å sette innvendig bakben innunder tyngdepunktet, og fordi hesten når den må strekke utvendig side også får lyst til å strekke overlinjen. Begge disse elementene gjør det lettere for hesten å strekke seg over ryggen og balansere seg bedre.

Vi velger vi å vise denne metoden allerede her, selv om den egentlig hører hjemme i kapitlene om å rette opp feil. Det er fordi det kan være lettere for en nybegynner å forstå hvordan man rir frem til tøylen og over ryggen uten å trekke i tøylene når man får øve seg på denne måten.

Begynn med å ri lettridning eller feltsits i trav på volten. Pass på å sitte nede når innvendig bakben er i bakken. Hold jevn kontakt med hestens munn med begge tøyler. Ri ganske friskt frem, pass på at hesten går taktfast, men den skal hele tiden tenke energisk frem. Still hesten innover på volten med korrekt sits for bøyd spor: Litt tramp i innvendig stigbøyle for å hindre at hesten setter deg på utvendig side, uvendig skjenkel og seteknoke litt tilbake, utvendig skulder litt frem, samtidig som albuene er på riktig plass.

Led med innvendig tøyle, det er viktig at du ikke trekker bakover:
Bilde


Når du rir energisk frem og med kontakt på tøylen, og du stiller og bøyer hesten innover, vil du før eller siden kjenne at hesten prøver å strekke seg eller nikke ned, inn i volten og frem. Da skal du med en gang gi etter med hendene fremover, slik at hesten får lov til å strekke seg ned, frem og inn i volten.

Prinsippet vi bruker her, er hestens instinkt som gjør at den går imot press. Når vi holder kontakt med tøylen, og rir frem og inn i tøylen, vil hesten presse litt imot bittet. Når vi så gir mykt etter fremover med hendene, vil hesten ønske å følge etter presset fremover. Når vi klarer å ri korrekt, skal vi kunne klare å skyve hestens munn foran oss med tøylene, omtrent som om de var laget av stive pinner.

I begynnelsen vil du kanskje ikke få noen respons. Tøylen blir slakk med en gang du gir etter. Men hvis du ikke gir deg og fortsetter på volten, vil alle hester før eller siden gi seg og begynne med å strekke seg ned og frem. Hvis du ikke har fått noen reaksjon etter noen minutter, kan det tyde på at du ikke bruker riktig teknikk. Da må du først lære deg å ri hesten frem til tøylen på en hest som går korrekt, og så kjenne der hvordan du kan formelig skyve hestens munn foran deg.

Om hesten er svært stiv eller på andre måter feilridd, kan det hende at du må gi ganske mye etter i utvendig tøyle for at hesten skal tørre å strekke seg. Mange hester er ridd på en for stram og utilgivende utvendig tøyle, og de er ikke vant til å få plass til å strekke ryggen. Da må vi være klar til å gi etter så mye på tøylen at hesten våger å strekke seg inn, frem og ned i volten, gjerne til du ender opp helt uten kontakt.
Bilde


Om hesten har vært stiv eller spent i ryggen, kan du lett kjenne det når den begynner å strekke seg og bruke ryggen riktig. Hestens bevegelse vil begynne å svinge mer taktfast og mykt, det vil kanskje kjennes litt saktere og seigere. Du vil kanskje oppleve at hesten begynner å komme med lange prust. Dette er et godt tegn, det betyr at den begynner å slappe av. Noen hester som har vært svært spente kan til og med begynne å hoste, og de vil hoste flere ganger før de begynner med vanlig prusting. Dette kommer av spenninger som løser seg opp.

Pass på at du bytter hånd ofte, gjerne hver gang du opplever fremgang, for eksempel ved at hesten strekker seg godt og pruster.

Når hesten strekker seg godt og svinger over ryggen, kan du begynne med å fange den opp der nede med utvendig tøyle og ri innvendig skjenkel til utvendig tøyle.

Bilde

Ettersom hesten går stabilt på begge tøyler, kan du begynne å ri hesten på rette linjer og variere rideveiene. Pass på at hesten fortsetter med å svinge taktfast over ryggen. Om den spenner seg igjen, går du bare tilbake til volten og lang og lav.

Så lenge du passer på å sitte balansert og gi frem med hendene og fange opp hesten med tøylen der nede, vil hesten alltid gå foran loddplan eller i lodd med hodet. Da vil ryggen fungere riktig og bakbena vil kunne svinge innunder. Da vil hesten gå i en sunn form, og du kan bygge muskler uten fare for belastningsskader.

Pass på at du ikke lener deg fremover med overlivet, men sitter balansert og ser opp og frem. Tenk opp og frem selv, og ri korrekt med setet og skjenklene. Dette forhindrer at hesten kommer på forparten selv om den ris ned og frem med hode og nakke.

Ettersom hesten blir sterkere og stabil i denne formen, kan du gradvis ta den opp til en normal grunnform og ri den med korrekt tøylelengde.

Bilde

Pass på at du gjør dette med setet og skjenklene, og ikke med tøylen alene. Hver gang du igjen opplever at hesten mister ryggen, løper avsted eller andre uvaner kommer tilbake, kan du gå tilbake til å vise den veien frem og ned på volte. Det styrker, det gjør hesten mer avslappet, og det er en fin måte å få med seg hestens rygg på.


Del på Facebook Del på Twitter
Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 15 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
cron
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet