Google+

Logg inn


Forumregler


Forumets regler



Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Trollspeilets Ridelære, Del 9, bakbensaktivitet
InnleggSkrevet: Tor Mar 24, 2011 9:21 am 
Avlogget
White Lady
Brukerens avatar

Registrert: Ons Apr 06, 2005 4:18 pm
Innlegg: 3873
Bosted: Eriksbråten, Skotterud
Ordet bakbensaktivitet er interessant. For det sier ikke noe om hva bakbena gjør, bare at de er aktive. Og om hesten beveger seg fremover, må nødvendigvis bakbena røre seg også, ellers vil den jo til slutt slepe bakbena etter seg.

Altså må vi definere bedre hva vi mener med bakbensaktivitet. Mener vi at hesten løfter bakbena høyt eller ser rask ut i bakbena? Jeg forklarer her hva vi mener er viktig med bakbensaktivitet.

Som forklart i del 8 om balanse, er det en forutsetning for god ridning at hesten balanserer godt, det vil si at den ikke er på forpart. Dette fordrer at hesten er over ryggen, det vil si taktfast og løsgjort i bevegelsen.

Om hesten har god bakbensaktivitet, betyr det at den sparker aktivt fra med bakbena, og at bekkenet setter seg tilstrekkelig innunder til at alle leddene i bakbena kan bøye seg smidig og fjære som de skal under bevegelsen.

Mange hester "går fra bakbena sine", slik at bakbena blir bokstavelig talt hengende etter i bevegelsen. Dette vil gjøre at ryggen faller sammen og at hesten havner på forparten. Vi må aktivt passe på at hesten alltid har med bakbena i en riktig bevegelse, ellers vil hesten uvegerlig komme på forpart. Dette gjelder i all ridning, ikke bare i samling, som betyr at hesten tar ekstra mye vekt på bakparten og bakbena må bære enda mer.

Når bakbena bærer som de skal, kan vi se at bekkenet setter seg innunder for hvert steg, og at kne og hase bøyer seg idet hesten tar vekt på benet. Er bakbensaktiviteten dårlig eller feilaktig, er det bare kodeleddet som tar vekt.

En veldig viktig forutsetning for at hesten skal kunne samle seg, er at den klarer å få bakbena korrekt innunder seg.

Her ser vi at hesten bøyer og fjærer riktig i bakbena:
Bilde

Her ser vi at den samme hesten legger mer vekt bakover og fjærer mer i bakbena, det vil si at den samler seg mer.
Bilde

Når hesten fjærer i bakbena og tar mer vekt på dem, ser det ut som om bakbena blir tregere snarere enn raskere. Bakben som sparker hardt og raskt fra, står i fare for å sprette hesten hardt i været snarere enn å avfjære bevegelsen. Slike hester er ubehagelige å sitte på, og det er også ubehagelig for hesten å lande, siden leddene ikke fjærer, men er stive i landingen. En kan selv kjenne hvor vondt det er å lande med stive ben ved å hoppe litt opp og ned på stedet og lande med stive ledd. Lander man med avfjærende ledd, vil musklene dempe støtet. Det vil bli mer slitsomt for musklene, men leddene vil skånes, og rytteren vil også bæres mer behagelig.

På bildet under ser vi en hest som bøyer bakbenet mye idet den løfter benet, men på grunn av den overbøyde nakken, klarer ikke bekkenet å komme innunder, og dermed klarer ikke bakbenet å bære vekt idet det settes i bakken.

Bilde

Det er uinteressant hva bakbenet gjør når det er i luften. Det er hva det gjør i avfjæringen under landingen og i frasparket som er viktig.

Om vi trener hesten bak lodd til vanlig, blir hesten vant til at den ikke kan bøye hofte, kne og hase tilstrekkelig til å bære seg, og den vil fortsette med feilaktig bakbensaktivitet også etter at vi forsøker å ri hesten opp og frem. Slik som her:

Bilde

Her ser vi at bekkenet tipper mer opp i bak-kant, og at bakbena holder seg for langt bak i forhold til kroppen. Dette gjør at hesten får en bevegelse i bakparten som spretter istedet for å avfjære og bære, noe som både er ubehagelig og skadelig for leddene.

Her er den mer over ryggen, strekker seg til tøylen og får dermed bakbena mer under seg:
Bilde


Her ser vi den samme hesten når den går fritt på beitet, hvor bevegelsen i bakparten er enda bedre.
Bilde

Vi kommer tilbake til hvordan vi innvirker og trener for å få til korrekt bakbensaktivitet. All ridning henger sammen, og vi kan ikke behandle enkeltdeler av hesten hver for seg, bortsett fra når vi skal få begrepene og terminologien på plass, slik som her.


Del på Facebook Del på Twitter
Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 9 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
cron
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet