Google+

Logg inn


Forumregler


Forumets regler



Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Trollspeilets Ridelære, del 14, bøyning, forvarende hjelp
InnleggSkrevet: Tor Mar 31, 2011 10:38 am 
Avlogget
White Lady
Brukerens avatar

Registrert: Ons Apr 06, 2005 4:18 pm
Innlegg: 3873
Bosted: Eriksbråten, Skotterud
Stilling

Å stille hesten betyr å plassere hestens hode i en slik posisjon at rytteren kan skimte innvendig nesebor og øye. Det er bare den første nakkevirvelen som skal ha en bøyning, resten av hesten skal være rak. Stilling brukes i mange øvelser og kan være et nyttig verktøy. Her skal vi bare definere begrepet.

Man snakker også om vrangstilling, det vil si at hesten er stilt til utvendig side. I de aller fleste tilfeller er vrangstilling en feil, men man kan noen ganger bruke vrangstilling pedagogisk eller terapeutisk, men da skal man vite hva man gjør. Ugjennomtenkt vrangstilling kan gi skadelige vridningskrefter i kroppen til hesten.

Bøyning

Å bøye hesten betyr å bøye hesten i hele kroppen. Sett ovenfra skal det være en jevn bue i hestens ryggrad fra første nakkevirvel til haleroten. Hvis hesten knekker noe sted, er den ikke korrekt bøyd. Vi kan allikevel ikke gå ut fra at hesten skal bøye seg korrekt fra første stund, den vil gjerne være stiv ett eller flere steder, og dermed klarer den ikke å bøye seg i hele kroppen, og det ville være urettferdig av oss om vi forlangte det av den.

Derfor snakker vi gjerne om bøyning av første og annen grad. Under bøyning av første grad tillater vi hesten å slippe ut skulderen litt, slik at vi bare ber hesten om et forsøk på bøyning, uten at vi forlanger en perfekt bue i hele ryggraden. Ofte kan det være svært vanskelig for hesten å bøye seg og gå til utvendig tøyle mens den er stiv, og da må vi tillate for en stund at den får en litt rommeligere utvendig tøyle, og ledes ned, frem og inn i volten av innvendig tøyle, og får lov til å slippe ut skulderen, inntil den klarer å få ryggen til å svinge riktig, og dermed få skulderen på plass igjen.

Prøver vi for tidlig å tvinge hesten til bøyning av andre grad, altså korrekt bøyning i hele kroppen og støtte på utvendig, korrekt tøylelengde, er det svært lett å få hesten til å knekke et annet sted i kroppen, for eksempel i tredje nakkevirvel, i ryggen, eller i bakparten.


- Forvarende hjelp. Hestens ramme.

Når vi rir hesten i en form, har vi med hjelperne bestemt en viss ramme for hesten, vi kan kanskje si en tenkt "kasse" hesten skal bevege seg innenfor. Denne rammen er med på veilede hesten i hvordan den skal bevege seg for å røre seg på en sunn og atletisk måte, og for å trene korrekt. Måten vi veileder hesten på, er at vi plasserer forvarende hjelp i størst mulig grad rundt hele hesten, slik at den hver gang den forsøker å falle utenfor rammen støter borti hjelpen. Når hjelpen på denne måten virker forvarende, vil hesten svært raskt oppfatte meningen med den. Dette er fordi hesten selv går inn i hjelpen, og om hjelpen virker korrekt, vil innvirkningen bli borte umiddelbart om hesten igjen holder seg innenfor rammen.

Uten sammenligning forøvrig, vil et strømgjerde virke forvarende, men selvsagt mye sterkere enn en ridehjelp. Prinsippet er at hesten velger å gå inn i gjerdet, den får støt, og holder seg deretter borte fra det. Gjerdet kommer aldri etter, det hevner seg aldri, det er akkurat der det er hele tiden, og er svært forutsigbart. En vet hvor en har et strømgjerde som virker.

På samme måte må vi forsøke å være med forvarende hjelp. Vi må aldri komme etter hesten med en forvarende hjelp, da virker den ikke like effektivt, fordi hesten ikke får noen umiddelbar ettergift.

Et eksempel på en forvarende hjelp er en utvendig skjenkel som ligger litt tilbake for å passe på bakparten i en vending. Hvis hesten slipper baken ut, vil den puffe borti skjenkelen, som ligger der som en ramme. Riktig utført vil hesten oppleve det som om den kom borti en vegg, og forholder seg derfor til rammen sin ved å holde bakparten balansert mellom innramningen på egen hånd.

Et annet eksempel er en riktig fungerende hjelpetøyle, for eksempel en chambon eller en martingal. Den virker slik at hesten ikke merker noe til hjelpemiddelet før den strekker hals og hode alt for mye i været. Da får den et press nedover, og umiddelbart etter at den holder hals og hode innenfor rammen igjen, vil presset bli borte.

En riktig forvarende hjelp som rammer inn hesten, vil altså oppmuntre hesten til å selv balansere seg innenfor rammen, og dermed bevege seg så korrekt som mulig på egen hånd.


Del på Facebook Del på Twitter
Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 9 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet