Google+

Logg inn


Forumregler


Forumets regler



Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Trollspeilets Ridelære Del 15, volte, fordelsvending
InnleggSkrevet: Fre Apr 01, 2011 8:10 am 
Avlogget
White Lady
Brukerens avatar

Registrert: Ons Apr 06, 2005 4:18 pm
Innlegg: 3873
Bosted: Eriksbråten, Skotterud
Ledende tøyle

Før hesten er helt klar til å bøye seg etter korrekte hjelpere, kan det lønne seg å bruke ledende innvendig tøyle. Begrepet betyr at man leder hestens hode og hals ved at man holder hånd og arm litt ut fra kroppen og direkte innvirker på hesten munn sidelengs.

Ledende tøyletak forhindrer at man drar i hestens munn for å stille eller bøye den, idet rytteren er svakere i arm og hånd i en slik utoverrettet stilling, og fordi rytteren blir tvunget til å fokusere mer på sits og skjenkler når hånden på denne måten blir passivisert til å utelukkende sørge for stillingen.

Bilde
Ledende tøyletak. Hånden føres ut til siden. Ideelt skal hånden være litt høyere, men bildet er tatt under trening, og er godt nok til formålet.



- Innvendig skjenkel til utvendig tøyle.

Over ryggen til en hest finnes det mange forskjellige strukturer som vi utnytter når vi rir. En av dem er de diagonale lagene av muskler, ligamenter og bindevev som forbinder høyre forben med venstre bakben og motsatt. Det er disse strukturene som holder hesten taktfast i trav, og forhindrer at hesten går passaktig.

Når vi rir, kan vi utnytte dette faktum for å balansere hesten og få den til å gå bedre over ryggen. Dette kalles å ri hesten fra innvendig skjenkel til utvendig tøyle. Mange har hørt dette begrepet, men har ikke forstått hva det innebærer. Den som har fått det til, vet at det bare er akkurat det som uttrykket beskriver; man har støtte på utvendig tøyle, og rir frem med en aktivt drivende innvendig skjenkel, og så kommer hesten til utvendig tøyle.

Det er altså ikke noe hokus-pokus ved dette, bare et behov for å øve og forsøke seg frem, gjerne med instruksjon.

På et bøyd spor vil det være lettere å engasjere innvendig bakben og få det til å bære, derfor anbefales det å øve på en volte i begynnelsen, før man gradvis forsøker seg ut på et rett spor.

Den som en gang har kjent hvordan hesten tar støtte på utvendig tøyle med energi fra innvendig bakben, vil ikke lenger være så utsatt for å bli hengende på innvendig tøyle. Innvendig tøyle skal bare stille og lede, ikke støtte eller dra.


- Volte

For å gjøre en volte er det bare å bøye hesten korrekt, og fortsette med å ri til hesten har gått en hel sirkel. Allikevel er det ikke så enkelt som det høres, for det er vanskelig å bøye hesten helt korrekt. Når vi rir dressurprogrammer, er det også viktig at volten begynner og slutter på samme punktet, nemlig den anviste bokstaven. Klarer vi det, og volten virker som om den er sirkelrund, er det sannsynlig at vi har klart å holde hesten korrekt bøyd igjennom hele volten.

Det er en fordel at vi forsøker å ri så presise volter som vi kan også når vi trener. Det er fordi en korrekt bøyning igjennom hele kroppen er viktig for hestens gymnastisering, og letter ryggsvingningen.

Hjelpen for volte (og alle bøyde spor) er:
- Innvendig seteknoke litt frem
- Utvendig seteknoke litt tilbake.
- Om hesten har en tendens til å sette rytteren på utvendig side, noe som ikke er uvanlig, og gjerne kommer av at den ikke vil bære korrekt med innvendig bakben, løfter man i tillegg utvendig seteknoke litt opp fra salen, slik at vekten kommer mer på innvendig seteknoke.
- Utvendig skjenkel litt tilbake.
- Innvendig skjenkel ved gjorden
- Utvendig skulder litt frem
- Innvendig skulder litt tilbake.
- Se rett frem etter voltesporet mellom hestens ører.
Dette understøttes av den gamle regelen om at rytterens hofter skal være som hestens hofter og rytterens skuldre som hestens skuldre.

Ettersom hesten går mer og mer korrekt, vil den ikke lenger sette rytteren på utvendig side i volten, og det vil mer og mer føles som om vekten på de to sitteknokene er like stor.



- Fordelsvending

Fordelsvending er som navnet antyder en vending på forparten. Hesten tråkker på stedet med det ene forbenet, og de andre bena tråkker rundt det, slik at hesten til slutt står med hodet motsatt vei. Det er viktig at hesten tramper med alle bena i en jevn skrittetakt, og ikke står over noe steg med noen av bena. Det er selvsagt gjerne det benet som skal trampe opp og ned på stedet som oftest blir stående stille, og bare skrur seg rundt, drevet av bevegelsen fra de andre bena.

En annen vanlig feil er at det ene forbenet ikke tramper på stedet, men beveger seg i en større eller mindre sirkel. Hesten kan også slå seg fra tøylen og senke ryggen, eller begynne å rygge.

Fordelsvending er en veldig fin øvelse for rytteren for å trene på å koordinere alle hjelperne på en gang, på en måte som samtidig beholder hesten løsgjort og over ryggen. Hvis rytteren forsøker å holde hesten på plass med tøylen, vil den dukke under bittet eller slå seg fra over bittet, og fremadbydningen går tapt. Det er også en stor fare for at hesten da kan komme på forparten, noe denne øvelsen stadig får skylden for. Det er imidlertid ikke øvelsen i seg selv det er noe feil med, men heller rytterens utførelse av den.

Hjelperne er slik:
- Gjør holdt, så firkantet du kan, helst med noe bibeholdt fremadbydning. Det vil si at hesten tenker fremover hele tiden og beholder noe av energien i kroppen fra bakpartens vilje til fraspark.
- Still hesten til motsatt side av den veien du skal vende. Altså: Skal du vende for venstre skjenkel, still hesten til venstre.
- Legg til med den vendende skjenkelen litt lengre bak enn vanlig. Hold samtidig igjen med tøylen og setet, slik at hesten ikke går frem, men til siden med bakparten. Den andre skjenkelen ligger også inntil og i kontakt, men bare forvarende, og slik at hesten fortsetter med å tenke fremover, selv om den vender og dermed trår på stedet med det ene forbenet.
- Pass på at du ikke drar eller blir spent, men holder hesten under hjelperne under hele vendingen, ved å bruke hele kroppen på samme måten som når du holder hesten under hjelpen når du rir frem.

Fordelsvending gjør man som regel bare i skritt.


Del på Facebook Del på Twitter
Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 9 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
cron
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet