Google+

Logg inn


Forumregler


Forumets regler



Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Trollspeilets Ridelære del 17, Økninger
InnleggSkrevet: Søn Apr 03, 2011 8:14 am 
Økninger
En økning er en øvelse hvor hesten strekker ut i steget, slik at steglengden øker, samtidig som takten er den samme. Det er viktig at hesten beholder samme frekvens i steget uansett økning eller avkortning, og at takten i gangarten er den samme, det vil si at bevegelsesmønsteret er det samme. Økningen i steget kommer av den økede kraften i frasparket fra bakbena, og at ryggen klarer å løfte og bære i hele det lengre steget.

Hesten kan øke både i skritt, trav og galopp.

Vanskeligheten i økningene er at hesten svært lett kan komme til å tro at den skal skynde seg, og dermed begynner den å gå med en raskere takt, altså med flere steg i minuttet enn før. Vi sier at hesten "løper". Poenget med en økning er ikke at hesten skal tilbakelegge strekningen raskere, men at den skal gjøre det med lengre steg. Grunnen til at det er så vanskelig, er at en økning fordrer stor styrke i hestens bakpart og rygg, god koordinasjon fra både hest og rytter, og riktig bevegelse i hele hesten. Det er også mer krevende for rytteren å ri en økning enn et vanlig arbeidstempo, fordi det kreves mer kraft og balanse for å ri et større og lengre steg.

En vanlig misforståelse er at en økning skal være så vanskelig å sitte på at det blir nesten umulig for rytteren å sitte nede. Dette er riktig bare når hesten øker feilaktig eller rytteren sitter feil.

En kan selv forsøke å kjenne på hvor tungt det er å sparke fra i et øket steg, ved å forsøke å løpe over diagonalen i ridehuset med dobbelt så lange steg som vanlig. Uten trening kommer vi ikke lenger enn noen få steg før kondisjon og styrke må gi opp. Slik er det også for hesten. Derfor må vi trene økninger i mindre porsjoner, bare noen få steg i begynnelsen, og bare så mye økning av steget som hesten klarer uten å falle på forpart eller løpe.

Når vi trener på økninger kan det hjelpe å nynne på en taktfast melodi i hodet, som går i takt med gangarten vi øver i. Da blir det lettere å unngå at hesten begynner å løpe eller mister takten.

Vi holder hesten balansert med sitsen og skjenklene. Det hjelper å gi hesten en større ramme med tøylene, slik at den får strukket seg godt ned og frem og brukt ryggen til å svinge med i det lengre steget. Vi må uansett øve på å hente hesten opp igjen med sitsen og hele hjelperapparatet, og ikke bare tøylen, når vi skal gjøre overgangen ned igjen. Derfor skal vi ikke være for redde for å gi hesten litt ekstra tøyle i begynnelsen. Det er ekstra viktig å trene på å sitte rakt og slippe hestens bevegelse igjennom hofteleddene i en økning, fordi bevegelsen er kraftigere og med lengre bevegelse igjennom svevet. Det kan kreve mer av stabiliteten i rytterens mage/rygg og smidigheten rundt hoftene.

Hvis man er nøye på å trene bort de svakhetene man har i sitsen, og samtidig ikke øker lengre eller flere steg enn man klarer å ri i balanse, er man på god vei til å trene seg opp til å kunne ri gode økninger.

Å ri en godt balansert økning er like krevende for sitsen som å ri en god samling.

Måten vi rir økning på, er at vi først samler opp en viss mengde energi i hesten, og siden slipper denne oppsamlede energien ut og frem slik at steglengden øker. Da må vi altså kunne samle hesten til en viss grad for å kunne øke. Vi pleier å si at du ikke kan øke steget til hesten mer enn du kan samle den. Det henger både sammen med styrken og fleksibiliteten i rytterens sits, og i styrken i hestens rygg og bakpart.

Det er ikke annet å gjøre enn å øve og trene. Øve for å bli mer presis og mer balansert, og trene for at både rytter og hest skal bli sterkere. Så øker man antall steg og lengden på stegene gradvis.


Del på Facebook Del på Twitter
Topp
  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 12 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
cron
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet