Google+

Logg inn


Forumregler


Forumets regler



Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Trollspeilets Ridelære Del 22. Bakkearbeid
InnleggSkrevet: Lør Apr 09, 2011 9:49 pm 
Avlogget
White Lady
Brukerens avatar

Registrert: Ons Apr 06, 2005 4:18 pm
Innlegg: 3873
Bosted: Eriksbråten, Skotterud
Vi kan ha svært god nytte av å kunne arbeide hesten fra bakken, det vil si at vi går ved siden av hesten og trener den i hånden. Det kan være mange grunner til at vi ønsker å trene hesten fra bakken. Noen av grunnene kan være:

- Hesten er ikke innridd, og for ung til å sittes på.
- Hesten er uferdig, ikke sterk nok til å ris, og trenger å trenes for å forberede seg til arbeidet under rytter.
- Hesten ha feil i bevegelsesmønsteret som er uforenlig med ridning, og som det er lettere å endre uten at hesten har vekt på ryggen.
- Hesten reagerer så kraftig på innvirkning fra - eller vekten av - rytteren, at vi velger å arbeide igjennom problemene fra bakken av sikkerhetshensyn. Slike reaksjoner kan ofte komme av stivheter og smerter fra feilbelastninger, som kan trenes bort i arbeidet i hånden.
- Hesten reagerer feil på hjelperne, særlig skjenkel, oftest ved å ruse frem istedet for å reagere frem med bakbenet.

Her skal vi ikke skrive så mye om feilretting, siden dette behandles i et senere kapittel, men kun beskrive begrepene og hvordan arbeidet i hånden fungerer.

Under arbeidet baserer vi oss bare på hestens naturlige reaksjoner. Vi skal minst mulig lære hesten noe nytt, men setter sammen innvirkning fra hestens intuitive register av reaksjonsmåter. Jo mer vi klarer dette, dess mer vil vi få igjen senere, idet vi kan være mer presise og nyanserte når vi klarer å innvirke med en kombinasjon av naturlige hjelpere istedet for et innlært triks, som man ikke kan klare å nyansere på.

Hele tanken om å korrigere bevegelsesmønster baserer seg på evnen til å gripe inn i detaljer og nyanser i bevegelsen, og da kan vi ikke lære hesten triks. Hesten skal oppmerksomt følge vårt kroppsspråk og innvirkninger, og alle innlærte signaler vil ødelegge kommunikasjonen og vi får bare trøbbel med å avlære de feilaktige reaksjonene igjen. Faktisk er det feil som er kommet på grunn av feilaktig innlæring av hjelpere som er den største grunnen til problemer i bakkearbeidet, eller til at vi i det hele tatt trenger å arbeide hesten i hånden.

Giravolta:

Det enkleste vi gjør i hånden er giravolta, hvor hesten går på en volte rundt treneren, som går på innsiden av hesten og holder i tøylene. Treneren har en pisk i hånden, for å kunne innvirke presist. Det er ikke meningen å slå hesten med denne pisken, men å innvirke, veilede og styre. Allikevel må det bemerkes at en kan få temmelig voldsomme reaksjoner fra hester som har lært seg å bevege seg feilaktig, bare fordi de blir så frustrert av å bli korrigert. Mer om dette under retting av feil.

Under giravolta ønsker vi at hesten skal bevege seg i en større eller mindre sidebevegelse rundt treneren. Vi kan begynne med at hesten krysser bare bakbena, gjerne ved at den setter innvendig bakben rett foran utvendig bakben.

Et viktig kriterium for korrekt bevegelse er at hesten alltid går frem i skritt fra holdt ved å begynne med et bakben. Starter den alltid med et forben, vet vi at den allerede har mistet ryggen. En unghest som ikke er feiltrent vil alltid naturlig starte med et bakben, men så fort vi slurver eller trener feil, vil hesten slippe ryggen, og begynne med et forben. Dette kan vi korrigere i giravolta ved å stille hesten opp i holdt, be den gå frem i skritt, og korrigere den slik at den begynner med et bakben. Dette fordrer en god del trening og feeling, men det er svært nyttig trening som en har bruk for i mange sammenhenger.

Når hesten har gått en stund og krysset bakbena godt, kan man be den om å krysse både for- og bakben. Dette tøyer og strekker godt i både bena og ryggen, og kan gi grunnlag for bedre ridning når man får det til riktig. Etterhvert øker man vanskelighetsgraden, ettersom hesten trenger gymnastisering, og endrer på vinkler og bevegelsesretning i forhold til behovet. Det er viktig å trene på å arbeide hesten i hånden, for det er bare igjennom praksis man får godt resultat. Se og observer hva hesten gjør og hvordan den reagerer. Hva gir bedre og mer smidig bevegelse?

Etterhvert som hesten trener i sidebevegelser, kan man også innvirke på bakparten, slik at hesten vinkler mer i leddene. Hester som ikke klarer å samle seg, eller som har lært seg å gå med stive bakben, kan ha stor nytte av arbeidet i hånden. Prinsippet for å innvirke på bakbena er enkelt; man toucherer med pisken der hvor man vil ha en reaksjon, og hesten flytter seg unna pisken. Noen eksempler:

- Toucher bak pipen: Hesten skal flytte benet mere frem og innunder.
- Toucher bak kneleddet: Hesten skal bøye i kneet.
- Toucher på krysset: Hesten skal sette seg i hele bakparten.

Det skal feeling og timing til å gjøre dette riktig, men det er ikke farlig å trene. Faktisk er det moro både for rytter og hest å variere med litt bakketrening, og ofte svært nyttig som oppvarmingsøvelse for hester med feil bevegelse eller som kan være hissige eller sløve.

Her ser dere en filmsnutt med Pelle som jobber en hest i hånden. Han viser her mange forskjellige øvelser, som han velger ut ut i fra hestens behov der og da. Dette kan man ikke forklare uten ved at man må trene for å se, kjenne, og observere, deretter prøve ut.

http://www.youtube.com/watch?v=ipA_JBWfoCw

Hjelperne vi bruker under arbeidet er:

- Tøylehjelp som når vi rir, men fatningen blir nødvendigvis annerledes. Man holder begge tøylene i den hånden som er nærmest hestens hode, i forskjellig fatning etter hva man vil utføre. Her er det best å eksperimentere selv for å finne ut hvordan man får til den kontakten man vil. Utvendig tøylekontakt kan man få ved å stramme tøylen via hestens manke.
- Fremddrift eller sidebevegelse får man ved å plassere seg riktig i forhold til hestens skulder. Står man bak skulderen, går hesten frem, står man foran den, går hesten bakover. Står man bak skulder og innvirker med energi for å drive hesten vekk fra seg, får man sidebevegelse.
- Dressurpisken veileder hesten på detaljnivå, der vi vil ha en nyansert endring i bevegelsen.
- Trenerens hofteleddsbevegelse er viktig for å innvirke riktig og for hestens respekt for hjelpen. Hofteleddet skal være aktivt og atletisk fungerende. Dette vil vi behandle mer inngående i kapittelet om trening.


Del på Facebook Del på Twitter
Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 5 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
cron
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet