Google+

Logg inn


Forumregler


Forumets regler



Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Del 24 Feilretting: Innledning. Svai korsrygg
InnleggSkrevet: Man Apr 11, 2011 8:46 am 
Avlogget
White Lady
Brukerens avatar

Registrert: Ons Apr 06, 2005 4:18 pm
Innlegg: 3873
Bosted: Eriksbråten, Skotterud
Retting av feil i sitsen og rytterens kropp.

I dette arbeidet er det svært viktig å ha for øye at sitsen alltid skal være en dynamisk og bevegelig tilstand, som brukes for å balansere på hesten, slik at man ikke forstyrrer, men samtidig innvirker temmelig kraftfullt på hesten. Sitsen skal ikke være en pen oppstilling, men et kommunikasjonsverktøy, og for å kunne klare dette når hesten beveger seg, trenger man å være atletisk, altså både sterk, bevegelig og responsiv.

Vi skal ta for oss de vanligste sitsfeilene igjennom en rekke kapitler. Sitsfeil kan ikke dekkes fullt ut igjennom teoretisk beskrivelse, men må alltid trenes bort sammen med en dyktig trener. Dette er fordi man selv ikke klarer å igjenkjenne feilene. Hadde man kunnet det, hadde man jo ikke gjort feilene. Ingen ønsker bevisst å gjøre feil. Man gjør feilene fordi det kjennes ut som om man gjør det riktig.

Derfor vil det også alltid føles veldig merkelig og unaturlig når man får rettet opp feilen. Man føler seg skakk, krum, ubalansert. Dette gjelder bare en ganske kort stund. Om man så klarer å rette seg opp og sitte mer korrekt igjennom omtrent fem-ti minutter, vil nervesystemet ganske snart venne seg til den nye bevegelsen, og det virker ikke så unaturlig lenger.

I senere kapitler skal vi skrive mer om hvordan nervesystemet trenes igjennom riktig bevegelse, og litt mer teoretisk og detaljert om hvordan læring foregår når det gjelder bevegelsesmekanikk.



Feil i den loddrette sitsen

De første kapitlene i denne serien om feilretting handler om de vanligste feilene i den loddrette sitsen, og hvordan de kan trenes bort. Før du leser, er det viktig å sette seg inn i hvordan den korrekte loddrette sitsen skal være, og dette har jeg skrevet noe om her: forum/viewtopic.php?t=5281


Svairygg

Bilde
Ekstrem svairygg-sits, med låste hofter og krum brystrygg, lute skuldre, foroverstrukket nakke. Denne sitsen gir alltid vond korsrygg, slarkete og ubalansert bevegelse og upresise hjelpere. Det blir også umulig å få skjenklene på riktig plass og slippe hestens rygg igjennom hofteleddet, fordi hofteleddet ikke er plassert slik at det kan bevege seg fritt.

Denne sitsen er vanligst hos kvinner, men også hos mange menn med slappe magemuskler. La oss gjøre det klart med en gang: "Naturlig svai rygg" er det samme som slappe eller passive magemuskler og korte hofteleddsbøyere. Som vi skal skrive om senere, kan en muskel bare trekke seg sammen, og de eneste musklene som kan rette ut en svai rygg, er magemusklene. De fleste som har svai rygg har svært sterke ryggmuskler, og forsøker å bære seg selv med ryggen alene. Det er svært tungt for ryggen å bære hele kroppen alene. Den trenger å stabiliseres ved at alle musklene rundt hele torsoen holder overkroppen stabil, akkurat som en støttestrømpe. Dette er det holdningsmuskulaturen eller kjernemuskulaturen som skal gjøre.

Denne kjernemuskulaturen virker ikke effektivt når ikke skjelettet er balansert. Derfor må vi først sørge for å balansere bekken, midje og skuldre loddrett oppå hverandre. Når vi klarer å sitte rett når hesten står i ro, kan holdningsmuskulaturen klare å holde oss rake når hesten beveger seg. Det vil være slitsomt i begynnelsen, og det kan hende vi må ned i skritt ofte for å finne igjen balansen. Husk at særlig ved svai rygg er det viktig å ta seg tid og ikke forsere ved å ri lenge i trav. Ri bare noen få skritt i trav i begynnelsen. Ellers vil ikke holdningsmuskulaturen klare å holde overkroppen rak når hestens bevegelse påvirker sitsen, og man faller tilbake til gamle synder.

Bilde
Rakere overkropp, og litt bedre skjenkelleie i forhold til første bilde, men vi ser at hofteleddsbøyerne fremdeles er for korte, og gluteus medius-området inaktivt, noe som gjør at skjenkel og bekken ikke er stabile når sitsen blir påvirket av hestens bevegelse.

Viktig å huske på:
- Finn seteknokenes rette plass ved å legge bena over salkappene foran og ake deg frem. Gå ofte tilbake til denne øvelsen for å sjekke at ikke seteknokene har glidd bakover.
- Det kan kjennes ut som om korsryggen er krum i begynnelsen. Husk at alt forandring kjennes rar ut med en gang. Få noen til å ta bilde av deg, eller kikk i ridehusspeilet for å kontrollere at du er rett i ryggen.
- Finn magemusklene og stabiliser med dem uten å falle sammen i overkroppen. Strekk deg OPP.
- Får du det ikke til, eller det gjør vondt, få en kiropraktor eller osteopat til å sjekke at du ikke har noen låsninger.
- Hvis du har vært svai lenge, kan det hende at du har fått for korte hofteleddsbøyere. Inntil de er blitt lange nok, trenger du å ri uten stigbøyler og la bena henge der de vil, ofte litt for langt fremme, inntil du er smidig nok i hoftene. Om du presser bena tilbake før du er smidig nok, er det stor sjanse for at du glipper i midjen og blir svai igjen. Være spesielt obs på dressursaler med høye kneputer. De kan presse deg inn i en skjenkelposisjon du ikke er klar for ennå.
- Når hofteleddet klarer å strekke seg såpass at bekkenet kan stå loddrett mens skjenkelen er i riktig posisjon, kan vi begynne å trene gluteus-medius og musklene i dette området. Dette er de musklene som sitter på siden av baken, og som skal stabilisere bena og bekkenet både når vi går og når vi rir. Mer om dette senere.


Bilde
Her har skjenklene kommet bedre på plass, igjennom at hofteleddsbøyerne har blitt lengre, og gluteus medius-området har blitt sterkere og mer aktivisert.

Øvelser for svai rygg:
- Ligg på ryggen på gulvet eller i sengen med litt bøyde knær. Press korsryggen i gulvet. Hold den der mens du prøver å strekke bena helt ut, slik at baksiden av knærne kommer i bakken. Strekk bena bare så langt du klarer å ha ryggen i underlaget. Kjenn på hvordan magemusklene og hofteleddsbøyerne slåss mot hverandre, og hvordan du må holde igjen med magen når du strekker hoften.
- Når du etterhvert får dette til, kan du forsøke å løfte baken opp fra underlaget, ved å stramme magemusklene og rumpemusklene, og strekke hofteleddsbøyerne.
- Tøy hofteleddsbøyerne. Det finnes mange gode øvelser for dette. Vi vil komme tilbake til en mer nøyaktig beskrivelse av noen slike øvelser under treningslæren.
- Tren magemusklene. Gjør situps, ikke crunchies. Det er hofteleddsbøyerne som skal gjøre arbeidet, mens magemusklene stabiliserer. Få noen til å hjelpe deg med å gjøre dette riktig. Det er svært vanskelig for den som har en svai rygg og inaktive magemuskler.
- Husk at det ikke hjelper å isolere magemusklene. De kan være sterke nok, men problemet er at de ikke fyrer av når de skal. De er uteglemt hos det senteret i hjernen som styrer bevegelsesmekanikken. Man er nødt til å trene hele bevegelsen, ikke bare magemusklene.

Vi anbefaler å trene korrekte øvelser med en flink crossfit-trener. Mer om slike øvelser senere.

Bilde
Aktiv gluteus medius og stabil hofte, atletisk oppstilling av kroppen. Hodet litt for fremoverlent


Del på Facebook Del på Twitter
Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 15 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet