Google+

Logg inn


Forumregler


Forumets regler



Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Del 31. Ri med følelsene, bilder vs teknikk
InnleggSkrevet: Tor Apr 28, 2011 9:44 pm 
Avlogget
White Lady
Brukerens avatar

Registrert: Ons Apr 06, 2005 4:18 pm
Innlegg: 3873
Bosted: Eriksbråten, Skotterud
Ridning er på mange måter en øvelse i å føle. Det er viktig med riktig teknikk, men så lenge man ikke kan føle, kan man ikke vite hva man skal gjøre, og man kan heller ikke utføre det man skal på en følsom måte, som gjør at hesten vil lytte.

Når vi rir, er det en konstant prosess som går i hodet og kroppen på rytteren. Den er slik:

- Hva skjer? Hvordan beveger hesten seg? Er det noe feil? Er det noe som kan bli bedre? Kroppen føler bevegelsen i hesten og reaksjonene fra hjelperne.
- Hjernen diagnostiserer dataene. Hva er feil og hva kan bli bedre?
- Hjernen bestemmer hva som må gjøres for å bedre bevegelsen.
- Kroppen utfører kommandoer til hesten via alle hjelperne.
- Hesten reagerer.
- Gå til punkt 1 og gjenta hele prosessen.

For at dette skal fungere på en god måte, er det tvingende nødvendig at:

- Rytteren øver på å få en så god og smidig sits som mulig, med bevegelige hofter og balansert overkropp, samt kontakt med alle hjelperne på rett sted.
- Rytteren trener sin mentale balanse, slik at hun kan ri med et helt nøytralt sinn, og kan ta seg inn eller slutte av økten om hun mister likevekten.
- Rytteren har fysisk følsomhet nok til å kjenne hva hesten gjør og psykisk følsomhet nok til å ta det han kjenner på alvor.

I begynnelsen vil en rytter ha behov for veldig teknisk veiledning. Det vil si at han trenger å vite hvordan han skal sitte, og hvordan de forskjellige hjelperne skal innvirke på hesten. Hver av disse delene må innøves hver for seg, fordi hjernen ikke kan ta inn over seg for mange nye ting på en gang.

For hver forandring vi skal gjøre i bevegelsen, og hver ny ting som skal innlæres, trenger kroppen å trene ca 5000 repetisjoner av den samme bevegelsen. En repetisjon kan for eksempel være ett steg som hesten tar som rytteren trenger å følge på korrekt måte.

Når rytteren gjør en feil, er dette selvsagt ikke med vilje. Vi snakker om at rytteren har en ubevisst inkompetanse. Når vi gjør henne oppmerksom på feilen, og hun kan kjenne hva som er feil, kan vi si at hun er kommet til "bevisst inkompetanse", det vil si at hun vet at hun gjør feil, men klarer ikke å gjøre noe med det.

Neste steg på denne stigen er "bevisst kompetanse". Det vil si at rytteren klarer å gjøre det riktig når hun bare anstrenger seg veldig og er svært bevisst og konsentrert. Når man til slutt har øvet på en bevegelse mange nok ganger på riktig måte, kan man ende opp i ubevisst kompetanse, det vil si at man bare gjør det riktig uten å tenke over det.

Når vi jobber riktig med riktig bevegelse, vil man til slutt kunne klare å bevege seg og innvirke uten store feil. For å ta bort feil er det ofte en fordel å kunne benytte seg av en teknisk tilnærmelsesmetode, og kunne rette og korrigere vinkler, ledd, holdning og balanse rent fysisk, som i et eksperiment på fysikkrommet.


Følelse

Allikevel, når vi har stillet opp kroppen korrekt, må vi lære å ri med følelse. Det hjelper ikke å sitte så pent som en statue, om vi ikke klarer å innvirke på hesten med den kroppen som tar seg så bra ut.

Den eneste måten å lære seg rytterfølelse på, er å ri mye. Men det går raskere om man har klart å trene seg til en så korrekt og balansert sits som mulig, og om man har noen til å vise seg veien.

Det er mange måter å forsøke å overføre følsomhet på. Noen ryttere og instruktører foretrekker og forstår billedlige beskrivelser av hvordan det skal føles. Klarer man å se for seg abstrakte bilder og kunne overføre en følelse fra en situasjon til en helt annen, vil man kunne benytte seg av ridelærerens beskrivelse og kunne lete etter samme følelse i seg selv. Dette kan være en svært nyttig snarvei til riktig følelse, istedet for å måtte sitte og lete på egenhånd i ridetime etter ridetime.

Mange synes billedlige beskrivelser er tåpelige, og kan ikke forstå noe av dem. Mange ganger er grunnen til dette at man har stivet seg av mentalt, og sperret av rytterfølelsen og kanskje mye av følelsesapparatet. Hvis man er redd for å forsøke en ny ting, å gi seg hen i det bildet beskriver, kan det være en god ide å spørre seg om hvorfor.

Vi skal senere snakke om forskjellige måter å lære på, og vi må akseptere at alle er forskjellige og lærer nye ting best på individuelle måter.

En veldig vanlig måte å lære rytterfølelse på, er rett å slett ved å ri mye. For at de som lærer best på denne måten skal lære raskere, kan det være en god måte å presse rytteren til å måtte utføre mye vanskeligere øvelser og i mye vanskeligere rekkefølge eller tempo enn rytteren er vant til. Helst da på en hest som er avansert nok. En rytter som lærer best på en fysisk måte, vil respondere mye bedre på dette, enn på forklaringer eller bilder.

Forutsetningen for at denne metoden skal virke, er at oppstillingen av rytterens og hestens kropper er korrekt, og at bevegelsen er riktig. Dette vil vi behandle mye mer utførlig i kapittelet om treningslære. Det er altså en fordel for en urutinert rytter å lære å ri på en rutinert hest uten store feil, eller at ridelæreren rir hesten med jevne mellomrom, slik at han kan forme hesten. En rytter setter på en måte igjen et fingeravtrykk i hesten, en form, som varer en stund, slik at den andre rytteren kan kjenne hvordan ridelæreren sitter og føler.

Vi må også ta i betraktning hvilke erfaringer rytteren har fra før, om hun har opplevet skremmende opplevelser som har satt seg i skjult eller åpen frykt, om han har uheldig erfaring med trening som har vært feilslått eller gitt feil bevegelse, etc.

Alle disse forholdene må vi ta i betraktning når vi vurderer hvordan vi skal oppøve og trene rytterfølelsen. Forskjellige former for mental trening vil kunne hjelpe slik at man kan utvikle sin følelse raskere. Dette vil vi komme tilbake til i en rekke innlegg fremover.


Del på Facebook Del på Twitter
Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 13 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
cron
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet