Google+

Logg inn


Forumregler


Forumets regler



Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Del 35 Mentale hindringer, Å ta ledelsen.
InnleggSkrevet: Man Mai 02, 2011 1:22 pm 
Avlogget
White Lady
Brukerens avatar

Registrert: Ons Apr 06, 2005 4:18 pm
Innlegg: 3873
Bosted: Eriksbråten, Skotterud
Når vi skal ha med hester å gjøre i et samfunn hvor andre lever, med trafikk, barn som leker og folk som vil ri, trenger vi å sikre at vi bestemmer over hesten, slik at den er under kontroll. En hest som gjør slik som den vil i enhver situasjon er farlig for andre og for seg selv i et urbanisert samfunn. Bare av den grunn trenger vi en hest som er lydig.

Det er også slik at hesten trives godt med en rytter som er besluttsom, tydelig og konsekvent. Som vi har skrevet før, betyr konsekvens at man kommuniserer tydelig og sier og mener det samme hele tiden og med alle signaler, slik at hesten kan være trygg på hvor den har oss. Er vi trygge lederskikkelser, vil hesten kunne stole på oss, og slappe av. En hest som stoler på rytteren sin, vil bli mindre fryktsom, fordi den regner man at når rytteren er rolig, er det ikke farlig.

En hest som respekterer rytteren sin vil også oppføre seg rolig og kontrollert i alle situasjoner, og vil ikke stadig stille spørsmål ved de beslutninger som rytteren tar. Hvis hesten stadig opponerer og setter seg imot rytterens hjelpere, eller stadig skaper farlige situasjoner overfor rytter eller leier, kan vi anta at hesten ennå ikke helt har akseptert rytteren som sin leder.

Det er viktig å være klar over at en lederrolle må fortjenes. Det hjelper ikke bare å være streng, straffe hesten eller late som man er morsk. Overflatisk fasadepuss imponerer ingen hest. Den ser rett igjennom forsøk på å forstille seg, og avslører umiddelbart redsel, inkonsekvens og ukyndighet. Jo smartere eller mer veltrent hesten er, dess mer forventer den av rytteren. En dyktig hest som blir håndtert og ridd slurvete, vil snart miste respekten for rytteren, og begynne å forsøke seg på å sluntre unna og bestemme stadig mer. En uoppmerksom rytter blir gjerne forbløffet over at hesten plutselig skvetter, biter eller går ham ned, mens en dyktig hestemann ville ha sett tegningen i lang tid, og kunnet unngå at situasjonen tilspisset seg. Uhåndterlige hester er alltid blitt slik fordi de ikke er blitt behandlet konsekvent og med et trygt lederskap.

Det er ikke slik at om man er snill, er hesten automatisk snill tilbake. Det motsatte av slem er ikke alltid snill. Snill kan også være det samme som utydelig, unnvikende, uoppmerksom, vinglete, ubesluttsom. likegyldig, konfliktsky og uten evne til å ta ansvar. Hvis man forveksler snill med noen av disse egenskapene, og ikke ser det selv, er ikke hesten sen om å skjelne forskjellen. Den er lynskarp på slike nyanser, og reagerer deretter.

Det aller vanskeligste med hester som er blitt umulige å håndtere, er å få rytteren til å innse at hun må bli mer konsekvent. Svært mange som sliter med slikt, er ikke klar over hvor utydelige og inkonsekvente de er i sin kommunikasjon, særlig sett i forhold til hvor stor konsekvens hesten forventer. Hester er ekstremt tydelige og konsekvente i sin kommunikasjon med andre, og når mennesket ikke følger opp med samme standard, mister hesten respekten og blir likegyldig, slurvete og ulydig. Mange hester av den mer dominante typen kan gjerne bli farlige, fordi de skvetter, løper ut, tråkker på folk eller biter og sparker. Hester som har fått lov til å bestemme i lengre tid, ofte uten at rytteren er oppmerksom på forholdet, blir svært fortørnet hvis rytteren plutselig får det for seg at hun skal bestemme noe. Da forsøker hesten ut fra sin egen logikk å sette mennesket sitt på plass, med truende atferd, bitt og spark. Når problemet har kommet så langt, oppsøker man gjerne hjelp for å fikse hesten, men det er egentlig rytteren man må fikse.

Man må finne evnen til å bestemme, og gjøre det med god samvittighet. Har man dårlige følelser overfor tanken om å bestemme over andre, sliter man ofte med å kommunisere med hester. Man kan ofte klare seg overfor vennlige, moderlige hester som tar mennesket sitt under vingen og passer på det, men når det kommer til stykket, og en er nødt til å sette sin vilje igjennom i en akutt situasjon, vil det snart vise seg hvem det er som bestemmer.

Har man en forestilling om at en sjef er det samme som en bølle, kommer man ingen vei overfor en hest. Første forutsetning for å kunne samarbeide med en hest slik at man alltid er den hesten ser til for å få råd og veiledning, og den som fører i alle situasjoner, må man kunne gjøre alt på følgende liste:

- Være presis og oppmerksom. Kjenne hestens kommunikasjonssystem og kunne bruke det slik at hesten får respekt for ens evner og ikke ser på en som en uoppmerksom og bablende idiot.
- Være klar over alle de måtene en kan kommunisere på, og klare å si det samme igjennom alle disse kanalene.
- Være forutsigbar, det vil si at vi ikke ombestemmer oss hele tiden, ofte uten at vi tenker over det. En viktig årsak til uforutsigbarhet er sinne eller redsel, hvor man ofte plutselig endrer kommunikasjon uten at hesten blir forberedt.
- Ha respekt for våre egne ønsker og behov, vårt eget rom og hva vi har for planer. En skal ha nok respekt for disse verdiene til at man kan forlange at andre også skal ta hensyn til dem. Hesten gjennomskuer med en gang hvis du ikke egentlig mener at du har rett til å stå der du sto. Mange trenger hjelp til å se at de viker unna når hesten setter skulderen til og vil ha plassen deres.
- Ikke tenke "det er ikke så farlig" og bli likegyldig overfor det man har bestemt. Dette er inkonsekvens og utydelighet. Hvis man ikke selv kan respektere det man har bedt om, vil ikke hesten gjøre det heller.
- Forstå at å være stri og hardnakket ikke er det samme som å være leder. Har man gjort noe dumt, eller bedt om for mye, må man også ta konsekvensen av dette, og ta ett steg tilbake. Forstår man ikke dette, mister man respekt hos hesten.
- Forstå hvordan masing virker. Masing betyr at man gjentar en forespørsel igjen og igjen uten forsterkning når en ikke får svar. Masing har en lei effekt i at den som blir utsatt for den blir sløvet og mister respekten, ofte fordi den som maser ikke egentlig har respekt for det han ber om. Mange som benytter seg av masing, holder på med å mase helt til man blir irritert, og så setter man inn en plutselig straffereaksjon fordi den andre ikke har reagert. Dette vil oppleves som svært inkonsekvent av hesten. Den opplever den som maser som svak, og blir svært forbløffet og reagerer ofte sterkt over å bli angrepet uten varsel fra en som har gitt tegn om at hun er svak og uleselig. En tydelig leder har respekt for sine egne krav, og vet at de ikke er urimelige, og kan derfor forsterke signalet når det første ikke blir respektert.
- Forstå at å lede ikke er et samme som å være slem eller overgriper. Mange som sliter med å finne sin indre leder, blir svært krasse når de kommer i en situasjon hvor de må lede. Da er det ikke overraskende at de ikke ønsker å være leder for hesten. Disse må jobbe med å åpne de sidene i seg selv som er besluttsomme, trygge og har selvrespekt.


Selvsagt må man ikke kunne alt dette til perfeksjon for å kommunisere med en hest, men jo flinkere man er på alle punkter, dess mindre problemer har man med hesten.

Hvis man ikke er villig til å ta den positive lederrollen overfor hesten, vil hesten ta ledelsen selv. Det er logisk for hesten at det er den ene av to i et par som er leder. Dette er ikke noen motsetning til at hest og rytter samarbeider. Et tangopar består av en mann som fører og en kvinne som følger. Man kan allikevel ikke si at han er en bølle som bestemmer, eller at hun er en slave som må følge. Men om de to skulle begynne med å krangle om hvem som skal føre, ville det bli en rotete dans. At man er samarbeidspartnere betyr ikke at man ikke kan ha en leder og en som følger.

I mange tilfeller fungerer det utmerket når hest og rytter samarbeider og hesten er den egentlige lederen. Så lenge hesten er godmodig, og synes det er hyggelig å være sammen med og arbeide sammen med rytteren, fungerer det bra. Problemer oppstår først når en farlig situasjon oppstår, når hesten blir bedt om noe nytt som den ikke er vant til, når rytteren vil bli mer presis og så videre. Det vil også garantert bli konflikter om hesten er mer dominant eller aktiv og fyrrig av natur.

Hvis man lar en dominant hest får fortsette med å rive til seg mer og mer makt, ender det alltid opp i farlige situasjoner og en hest som må settes på plass med harde eller dominerende midler. Man trenger ikke være voldelig, men en må altså til med sterkere midler og svært tydelig kommunikasjon. Går det så langt at en må få hjelp til å sette grenser for hesten, er det viktig å arbeide med forholdet sitt til hesten videre, slik at det ikke sklir ut på skråplanet igjen og igjen og at man gang på gang må få hjelp av andre, og vi får en veldig uforutsigbar tilværelse for hesten, hvor den blir svært usikker på hvem som bestemmer og hva som forventes av den.

Den som ikke vil arbeide med sine lederevner, vil kanskje ønske å skaffe seg en svært medgjørlig og lite dominant hest. Allikevel vil det ofte komme til konflikt, fordi de aller fleste hester vil ende opp med å opponere når ikke rytteren er villig til å stå opp for seg selv. Hvis man ikke er villig til å ta lederansvaret, overlater man i realiteten ansvaret til hesten, og dette er et ansvar hesten ikke er i stand til å ta, så lenge det forventes at den skal oppføre seg i et samfunn med mennesker i.

I det fri og i flokken er hesten mer enn kapabel, og der skal den få fortsette med å utfolde seg fritt.


Del på Facebook Del på Twitter
Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 11 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
cron
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet