Google+

Logg inn


Forumregler


Forumets regler



Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Del 41. Hestens psyke. Kommunikasjon og sikkerhet
InnleggSkrevet: Tor Mai 12, 2011 12:23 pm 
Avlogget
White Lady
Brukerens avatar

Registrert: Ons Apr 06, 2005 4:18 pm
Innlegg: 3873
Bosted: Eriksbråten, Skotterud
Hesten er et dyr som lever i flokk og som spiser gress. Den er et byttedyr for rovdyrene, og forsvarer seg hovedsaklig ved å flykte. Innlysende kan man si, men det er viktig å forstå intimt hvordan hesten opprinnelig fungerer, og hvordan den kommuniserer.

Skal vi være leder for hesten, og bli respektert av den, må vi sørge for at vi kommuniserer slik at hesten kan forstå oss. Vi kan velge å tvinge hesten til å lære seg menneskespråk og menneskelogikk, eller vi kan lære oss hestens logikk og kommunikasjonsmåte. Den siste filosofien er den mest effektive, både fordi en kan kommunisere rikere når en ikke bare må snakke via innlærte triks, og fordi en da kan kommunisere med alle hester, uansett hva menneskene har funnet på å lære hesten eller ikke lære den.

Hvis man velger å lære hesten å kommunisere med menneskene, snevrer man seg inn til å bare meddele seg igjennom de allerede innlærte kommandoene, og man må ofte henfalle til passive kontrollmetoder, slik som å holde hesten i boks eller atskilt fra andre hester, alltid bundet eller inngjerdet, og alltid under strikt kontroll via remedier som tau, kjetting, gjerder, boksvegger, osv. Denne filosofien baserer seg ofte på en passiv sikkerhet, det vil si at vi beror på metoder, innlæring og remedier som kontrollerer hesten.

Hvis man istedet lærer menneskene å kommunisere med hesten, vil man kunne få hesten til å frivillig ønske å etterfølge det vi ber om. Da vil sikkerheten bli så mye større, fordi hesten rolig utfører det vi ønsker uten å opponere og uten særlig fare for at den blir redd og lager brå bevegelser som setter omgivelsene i fare. Dette kaller vi aktiv sikkerhet. En hest som aktivt er på vår side og ønsker å følge vår rettledning, sammen med en rytter som er atletisk, bevisst, balansert og kunnskapsrik gir til sammen en mye større sikkerhet i all omgang med hest. Vitterlig skal man også bruke andre remedier for å øke sikkerheten ytterligere, slik som gjerder, sikkerhetsutstyr og leietau, men når hesten er med oss og på vår side, er sikkerhetsutstyret bare en ekstra forsikring, ikke den eneste sikringen vi har.

Derfor skal vi alltid søke å sette oss mer og mer inn i hvordan hesten fungerer, hvordan den tenker og hva som skal til for at den velvilligst ønsker å utføre det vi ber om. Det er nemlig ikke slik at vi kan bruke vår egen menneskelige logikk for å få til dette, uansett hvor snille og velmenende vi er. Å tre vår logikk ned over hodet på hesten er ganske arrogant, selv om det bunner i at vi synes hestens måte er brutal, barbarisk, uvant, merkelig, ulogisk, eller i overkant pirkete. Disse kategoriseringene er bare våre egne, og viser at vi egentlig ser ned på hestens logikk.

Mange ønsker å lære hestene "folkeskikk", ved å vise dem andre, mer siviliserte måter å kommunisere på, ved å lære dem menneskelig høflighet, slik som å takke for maten, vente pent på tur, sette pris på godbiter og rosende ord, osv. Dette er veldig godt ment, og fungerer i mange tilfeller svært bra, men det fungerer enda bedre å lære seg hestens språk.

Da er det lett at man med en gang tenker at vi skal begynne med å slå hestene, siden hestene jo biter og sparker hverandre stadig vekk, og at dette er det samme som å snakke "hestsk". Denne misforståelsen kommer fordi man ikke har studert hestens språk nøye nok, og sett hvor finstemt en fungerende flokk kommuniserer med hverandre, og hvor mange små tegn hesten oppfatter og respekterer. Biting og sparking forekommer bare i en flokk som ikke fungerer eller med individer som er svært dårlig fungerende sosialt. Hester ser ned på andre hester som kommer opp i slike bruduljer stadig vekk. Enten fordi de ikke kan innordne seg, eller fordi de ikke har god nok respekt fra de andre i flokken. Og som vi har sagt før, respekt opparbeider man seg, man får ikke respekt av å være en bølle.

Hvis man kan snakke hestsk, kan man la føllene vokse opp i flokk uten særlig mye annen håndtering enn grimetrening for sikkerhetens skyld og hovverking for sunnhetens skyld, og når man tar hesten fatt som treåring er den ferdig oppdratt av flokken, og vi kan bare bygge på denne oppdragelsen og fortsette med å snakke hestsk til hesten hele resten av dens liv. Vi trenger ikke å trene hesten til å forstå noe som helst, annet enn at vi bestemmer, og at det er moro å trene. Og det kan vi si på hestsk det også.

Vi får ofte spørsmålet "Hva kan denne hesten?" Vi blir alltid litt satt ut av det spørsmålet, fordi alle hester kan det samme: skritte, trave, galoppere, rygge og gå sidelengs. Avhengig av hvor dyktig rytter den har på ryggen, og hvor sterk, smidig og balansert den har blitt trent til å bli, kan den også klare det samme med ryttervekt på ryggen. Den kan også gjøre mange avanserte og kompliserte øvelser med samme rytter på, men disse øvelsene kan den utmerket godt gjøre i det fri, uten rytter.

Når vi rir, er det vår oppgave å lokke frem i hesten det som den allerede kan, slik at vi kan gjøre det sammen, på kommando. Da skal vi bruke hjelpere som hesten helt intuitivt forstår eller reagerer på. Jo mer vi klarer det, dess mer nyansert kan kommunikasjonen bli. Vi har skrevet en god del om dette under kapitlene om hjelpere, men nå skal vi se nøyere på hvordan vi kan innvirke på og kommunisere med hesten helt generelt, og fra dette kan vi utlede både ridehjelperne, bakkearbeid, håndtering på bakken, henting på beitet og all annen håndtering vi gjør. Forstår vi denne kommunikasjonen, kan vi selv sette sammen det vi vet til nye måter å gi beskjed til hesten på, uten at vi må konsultere eksperter eller lære hesten et nytt signal for hver gang.

Mer om dette i neste innlegg.


Del på Facebook Del på Twitter
Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 10 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
cron
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet