Google+

Logg inn


Forumregler


Forumets regler



Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Del 42. Hvilke egenskaper er det hesten respekterer?
InnleggSkrevet: Tor Mai 12, 2011 7:33 pm 
Avlogget
White Lady
Brukerens avatar

Registrert: Ons Apr 06, 2005 4:18 pm
Innlegg: 3873
Bosted: Eriksbråten, Skotterud
Hvis vi studerer en flokk, kan vi legge merke til at det er noen hester som er høyere respektert enn andre. De har en høyere rang i flokken. Vi kan si dette fordi de andre hestene følger dem, og viker unna for dem, uten å protestere, men tilsynelatende velvillig.

Det er tydelig at de andre hestene ser til lederhestene for støtte, trøst, råd og veiledning, og følger pålegg om vaktordninger, oppførsel og turordning rundt mat og vann.

Det kan være nyttig og interessant å studere hva som kjennetegner disse lederhestene, og hvilke egenskaper hos dem som de andre hestene legger merke til og respekterer. De egenskapene vi observerer hos lederhestene er:

1. Verdighet.
En lederhest mister ikke ansikt. Den er alltid avbalansert, rolig og verdig. Den skvetter ikke for ingenting, og lar seg ikke vippe av pinnen. Er det noe som er farlig, bestemmer den seg tidsnok for å flykte, men den vet at det er arbeidskrevende for flokken å løpe uten at det er nødvendig, og dermed tar den det med ro helt til det virkelig er fare på ferde.

Avbalansert vi si rolige bevegelser, lav puls, avslappet pust, avventende kroppsspråk, rank og balansert holdning, direkte kommunikasjon, personlig mot, selvsikkert kroppsspråk. Alle lederskikkelser kjennetegnes av disse egenskapene.


2. Kloke beslutninger.
En lederhest som er dyktig på å bedømme situasjonen, vil få respekt. En hest som skvetter og løper for ingenting, mister ansikt i flokken. De andre hestene observerer nøye hvor vellykket beslutningene til lederhestene viser seg å være. Hvis lederen gang på gang tar dårlige beslutninger, eller på godt norsk "driter seg ut", mister den ansikt i flokken og synker i rang.

En klok leder velger sine slag med omhu, og går aldri inn i en konflikt hvor han ikke er sikker på å vinne, om det ikke står mye på spill, som for eksempel en fremmed hingst som truer med å ta over flokken eller rovdyr som truer ungdyr. Det er veldig viktig for en lederhest å ikke miste anseelse hos de andre. Om lederen viker unna laverestående individer som ypper til krangel, sees dette ikke på som at lederen mister ansikt. Tar han imidlertid opp hansken og dummer seg det minste ut, mister han anseelse.

I flokken er det ofte lettere å hente ut lederhestene, fordi de vet at de vil dumme seg ut overfor flokken sin om de prøver å stikke unna. De vil da bli sett løpende unna uten å ha kontroll, og de vil miste ansikt. Hester som er uerfarne, vil gjøre dette i begynnelsen, men mister umiddelbart anseelse i flokken når de lar seg jage hodeløst omkring. De kloke lærer snart av dette, og vet at det lønner seg å komme med en gang. Slik viser de seg verdige, fordi de selv velger å la seg fange.

3. Fysiske egenskaper
En sterk og atletisk hest er alltid høyere på rangstigen enn en svakere som ellers er likeverdig i andre egenskaper. En hest respekterer alltid en annen hest som er raskere, sterkere, mer vendbar eller flinkere til å finte enn den selv. Hester som blir gradvis bedre trent, stiger alltid i hierarkiet. De syke eller svakelige er alltid lavest.

4. Selvtillit
En lederhest må ha tro på seg selv og sin evne til å lede. En shetlandsponni kan lede en flokk med større hester om den bare har tro på seg selv, og strekker til i de andre egenskapene også.

5. Gjennomføringsevne.
Dette kalles også stahet. Den som holder ut lengst, vinner. Den som vil lede en flokk må kunne holde på sitt over tid. Man må også ha evne til å sette sin vilje igjennom med styrke og makt om det trengs. Men husk her: Fare for å miste ansikt om du gjør det feil og taper...

6. Sosiale koder.
En leder må være vel bevandret i flokk-etikette. En sosial kløne kan aldri bli leder, men blir like mye sett ned på og frosset ut som i de verste ungdomsskolemiljøer. Jo sikrere hesten er på korrekt oppførsel i enhver situasjon, og jo mer finstemt den kommuniserer og jo mer konsekvent den oppfører seg, dess mer respekt får den i flokken.

Alle disse seks verdiene er med på å bestemme om en hest kan velges til leder i flokken eller ikke. En god leder bør ha høye verdier på alle punkter, men kan være sterkere på ett punkt og svakere på et annet uten at det er et problem. Den hesten som har den høyeste totalsummen på alle disse punktene, blir som oftest lederen i flokken.

Når vi skal kommunisere med hesten, gjør vi klokt i å lære av disse punktene. Hvis vi har ett eller to punkter vi ikke er så flinke på, kan vi øve oss, på denne måten:

1. Verdighet:
Vi kan trene på å føre oss som en leder. Vi kan puste saktere, bevege oss roligere, gå rankere og med riktigere hofteposisjon og fraspark, og på alle måter oppføre oss verdig.

2. Kloke beslutninger:
Vi kan sette oss nøye inn i hestens tenkesett og kroppsspråk, og vi kan nøye bedømme alle situasjoner vi setter oss i, og aldri gå inn i noe vi ikke er helt sikre på at vi kan takle. Har vi gått inn i noe som tok lengre tid enn vi trodde, er det smart å forsøke å stå i det til vi har fått det som vi ville, slik at ikke hesten får viljen sin. For eksempel ved at vi fortsetter med å be om det vi ba om, men på andre måter og fra andre vinkler, slik at vi ikke mister ansikt overfor hesten ved at den "vinner". Allikevel mister vi ansikt om vi har bedt om noe som er så vanskelig at vi umulig kan gjennomføre det. Derfor er det smart å tenke seg om, og evt konsultere eksperthjelp om man er i tvil.

3. Fysiske egenskaper
Hester er ekstremt dyktige på å bedømme din fysiske tilstand ut fra hvordan du beveger deg. Vi kan aldri bli like raske til å løpe som en hest, men vi kan bevege oss atletisk allikevel. Hester skiller helt tydelig på mennesker som går med en inaktiv hofte og dem som går aktivt igjennom hoftene. De har også enorm respekt for den som har evne til å avskjære dem på avstand og til å holde seg riktig i forhold til dem fysisk for å kunne styre hvor de skal gå. Mer om hvordan man gjør dette senere.

4 og 5 Selvtillit og gjennomføringsevne.
Disse egenskapene har man enten fra før, eller man må jobbe med å få dem. Det er slett ikke umulig å få større selvtillit og gjennomføringsevne, men man må være villig til å jobbe for å få det til.

6. Sosiale koder: Alle disse punktene handler om å lære seg hesten å kjenne. Vi må sette oss inn i hvordan hester tenker, hvordan de samhandler og kommuniserer. Snakker vi hestens språk godt og presist, får vi respekt fra hesten. Hestens språk skal vi skrive mye om i de videre kapitlene.


Del på Facebook Del på Twitter
Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 8 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
cron
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet