Google+

Logg inn


Forumregler


Forumets regler



Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Del 46. Andre forhold som har betydning for kommunikasjonen
InnleggSkrevet: Tor Mai 26, 2011 10:23 pm 
Avlogget
White Lady
Brukerens avatar

Registrert: Ons Apr 06, 2005 4:18 pm
Innlegg: 3873
Bosted: Eriksbråten, Skotterud
Her følger en liste over andre forhold som har betydning for kommunikasjonen mellom menneske og hest.

- Hester går inn i press. Hvis du skyver på hesten, skyver den tilbake. Trekker du i tøylen, trekker hesten tilbake. Dette er naturlig for hesten, og bør ikke trenes bort, men kan utnyttes i kommunikasjonen. Vil du ha hesten til å vike, bruker du energisk kroppsspråk i stedet for å presse.

- Hester får viljen sin ved å legge på press, vente til den rette responsen kommer, og så gi etter. Dette er logisk kommunikasjon for hesten.

- Hester er fluktdyr. Forså hva dette innebærer for hesten. De er sosiale flokkdyr. Forstå dette også. Hester blir svært frustrert av å være alene og ikke få bevege seg. De er laget for å røre seg nesten hele døgnet, og sover bare 2 timer pr døgn, fordelt på flere perioder. De er laget for å spise gress opptil 16 timer pr døgn. Jo mer livet til hesten avviker fra dette, dess mer frustrasjon kan vi regne med å få fra hesten, som vi må slite med i den daglige kommunikasjonen og treningen.

- Hester blir stresset av å ha smerter eller av å bevege seg mindre optimalt. Siden hestene er avhengig av å kunne flykte fra rovdyr, er de veldig følsomme i forhold til sin egen fysiske helse. Jo mer klønete de føler seg, dess mer må de være på vakt overfor fiender, slik at de kan reagere tidligere enn de andre hestene for å kunne komme seg unna like raskt som de andre. Det gjør at en hest som sliter med biomekanikken er mer spent og skvetten enn en annen som er velfungerende. Dette er en ubevisst prosess, som også gjelder for mennesker. Atletisk bevegelse gjør at individet føler seg mer vel også psykisk.

- Hester kan være mer eller mindre outsidere sosialt eller psykisk akkurat som mennesker. Sosiale koder hos hest er like tillært som hos mennesker. Allikevel kan disse kodene læres. Den aller beste måten å lære hesten dette på, er å sette den en periode i en velfungerende flokk som har store områder å bevege seg på. Flokken vil gradvis lære hesten "folkeskikk" og reinstallere mange riktige responser og reaksjoner i hesten igjen. Disse responsene er det jo vi bruker i ridningen og i kommunikasjonen med hesten, og de er almenngyldige for alle hester, selv om de er tillært.

- Stress er en tilstand som utløses av summen av stressfaktorene som hesten utsettes for. Man kan se for seg at hesten har et "stress-beger" inni seg, som bare kan holde en viss mengde stressfaktorer før det renner over og hesten friker ut. Det er mange forskjellige stressfaktorer som kan fylle stressbegeret. Hvis vi klarer å holde innholdet i begeret så lavt at de aldri renner over, får vi en hest som kan takle uventede situasjoner og mye utvendige påkjenninger. Faktorer som kan fylle stressbegeret er:
- Smerter i kroppen
- Feil i bevegelsesmønsteret
- Feil skoing eller verking
- Lite utegang eller samvær med andre hester
- Lite grovfôr og mye kraftfôr
- Usikkerhet omkring lederrollen. Må hesten ta for mye ansvar selv?
- Usikker rytter
- Ubalansert rytter
- Uvante omgivelser
- Plutselige hendelser
Jo mer vi reduserer stressfaktorene fra de første punktene, dess mindre vil hesten reagere på de siste punktene, fordi stressbegeret er lite fylt når det begynner. Sørg for at stressbegeret er så tomt som mulig hele tiden, så har du mye å gå på.


Del på Facebook Del på Twitter
Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 13 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
cron
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet