Google+

Logg inn


Forumregler


Forumets regler



Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Del 49. En ideell, atletisk oppvekst.
InnleggSkrevet: Tir Mai 31, 2011 9:12 am 
Avlogget
White Lady
Brukerens avatar

Registrert: Ons Apr 06, 2005 4:18 pm
Innlegg: 3873
Bosted: Eriksbråten, Skotterud
Naturen har laget oss forbløffende sterke og med muligheter for å gjøre helt utrolige ting. Mennesket er laget for å kunne jakte på hjort og andre raske fluktdyr, og kunne overleve under svært vanskelige forhold som vi moderne mennesker ikke engang kan forstå. I vår tid er det bare sirkusartister, stuntfolk, elitesoldater og parcour-utøvere som fremdeles holder i hevd hva vi mennesker er i stand til å gjøre.

For eksempel her: http://www.youtube.com/watch?v=K1QfgDGgeRY&feature=fvsr

Hester er også laget for å overleve i det fri, på karrig grunn, med rovdyr som er ute etter å spise dem så fort de slapper av og gjør et feiltrinn. De må kunne bevege seg over all slags mark, hurtig og atletisk, kunne bykse opp en fjellskråning, hoppe over et gjel, brase igjennom en busk, kort sagt mye mer avansert enn en feltritthest i verdensklasse.

For eksempel her: http://www.youtube.com/watch?v=WOkgUrAPoPk
(Det kan være en ide å studere denne videoen og sammenligne med parcourvideoen. Hvordan hadde terrengrittet sett ut om rytteren hadde vært like atletisk som parcour-utøveren?)

For å kunne vokse opp til å bli en slik atletisk uøver som vi er laget for å være, er det mange faktorer som spiller inn, blant annet må vi ikke hindres, blant annet av de faktorene vi nevnte i forrige avsnitt. Og den ene, store hindringen som både mennesker og hester begrenses av, er mangelen på bevegelse.

Mangelen på bevegelse kommer av de foresattes frykt for hva som kan skje. Man setter hestene på boks og i enepaddock, av frykt for at de kan skade seg når de løper, leker og slåss. Man hindrer barn i å leke for voldsomt, i å klatre og hoppe, og så setter vi dem på skolebenken, hvor de skal sitte stille i den ene stillingen som best deaktiviserer hofteleddet, i mange timer hver eneste dag.

Så selv om vi altså lar de aller minste utfolde seg og lære å gå og bevege seg riktig, tar vi det fra dem igjen når de er blitt store nok til å begynne å bruke den kroppen de har begynt å trene.

Vi temmer. Vi knekker og binder isammen det som blir for skremmende for oss. Vi, som voksenpersoner uten atletisk evne, klarer ikke å ta inn over oss at noen kan klare å bli flinkere enn oss. Det blir for voldsomt, for ukontrollert og farlig. Vi klarer ikke å se at det kan gå bra. "Det ender med gråt", sier vi, og tror det er en katastrofe at barnet eller unghesten får en skramme. Det vi ikke tenker på, er at de små skrammene barnet får ved å trene eller unghesten får ved å leke, er ingenting i forhold til de skadene de får senere, når barna faller på isen fordi de aldri har lært å balansere, eller hesten brekker beinet i en slåsskamp med en annen hest, når den bryter seg ut av innhegningen, fordi den aldri har lært å kommunisere med andre hester, og fordi den ikke kan røre seg i balanse.

Bilde

Vi ser at atletiske mennesker og hester blir tryggere, vennligere, sikrere, mer omgjengelige og mye mindre utsatt for skader relativt sett. Grunnen til at man er mindre utsatt for skader er at man blir mer balansert, og at styrke i seg selv gjør at man tåler et fall bedre. Musklene beskytter. Atletisk kontroll over kroppen gjør også at man faller riktigere, har bedre kontroll over hvor man faller, og kan hindre at man faller på det stedet hvor det er farligst.

Unghester er det enklest å hjelpe til å bli atletisk. Man bare lar dem være sammen med andre hester i kupert terreng. Helst skal det være endel andre unghester i flokken, slik at de ønsker å leke med hverandre. De eldre hestene er ofte ikke så interesserte i å leke, særlig om de har hatt en tradisjonell tamhestoppvekst, og dermed ikke egentlig er så atletiske selv.

Har hesten hatt en jevn progresjon uten hindre i utviklingen, vil hesten selv trene seg opp til å bli en godt musklert og utviklet treåring, som vi kan ta inn og begynne med å trene. Forutsetningen er at vi fortsetter med å trene den godt, eller aller helst lar den få bevege seg så mye som mulig sammen med andre hester. Noen ganger er ikke dette mulig, fordi man bor slik til at man ikke har plass, eller for eksempel med hingster. Da må man ta på seg ansvaret for at treningen blir riktig allikevel, og det er fullt mulig, men litt vanskeligere og mer tidkrevende.

Selv om man har hest på boks og i paddock, er det viktig å forstå den naturlige progresjonen for å kunne legge opp treningen på en god måte. Vi må ha samme målsetningen uansett hvordan fritiden for hesten arter seg. Har hesten begrensede utfoldelsesmuligheter i fritiden, stiller det større krav til rytteren, som må sørge for all treningen og legge den opp best mulig. Er hesten mye ute i flokk, vil den sørge for et bedre grunnlag som vi kan bygge på i treningen, og den kan vil en viss grad reparere feil vi måtte gjøre når vi forsøker å trene så godt vi kan.

Å la barna leke

Eksempler på hvordan man kan trene med barn, slik at de lærer seg å bevege seg atletisk på en trygg måte:

- Man er nødt til å la dem få lov til å leke. De må få prøve seg, feile, grise, hoppe og være barn. Det kan være slitsomt, og en må bruke mye tid på å rydde, vaske og overvåke, men man kan ikke nekte dem å bevege seg. Får de ikke lov til å hoppe i sofaen, må de få andre steder hvor det er lov å hoppe, klatre, falle og stupe kråke.

Bilde

- Man må ikke rette på dem så mye. De må få lov til å streve på egen hånd. Hvis vi iler til å hjelper dem, får de et inntrykk av at vi mener de trenger hjelp, altså at det ikke er bra nok å feile. At det å mislykkes er noe vi må være litt skamfulle over. Å streve, grise, kløne og ramle litt er helt naturlig, og det skal vi lære barna er normalt og en del av læringsprosessen.
- Vi kan hjelpe dem ved å leke med dem. Noen tips:

Stupe kråke:
Bilde

Bilde

Kaste barna opp i luften:
Bilde

Andre veldig viktige treningsmåter er:

Huske: En huske er en SVÆRT god treningsmåte for barna, fordi den aktiverer hoftefunksjonen på en helt ideell måte. Alle burde trene i huske, også voksne.

Trapes, ringer, tau, klatrestativ, trær, trampoline, hinderløype, stokker å balansere på, alle slike innretninger oppmuntrer barn til å bevege seg mer og mer atletisk.

Vi bør imidlertid ikke være for opphengt i at dette skal skje på en lekeplass, i et svømmebasseng eller med en eller annen organisert aktivitet. En dedikert lekeplass har en egen evne til å virke avskrekkende på motivasjonen til å leke. Barn liker å leke akkurat når de finner på å leke. Derfor er det viktig å la dem leke når og hvor de har lyst. Våre barn leker aller best når de hopper i sofaen, og trener spenst fra salongbordet til sofaen, og blir begeistret over at vi flytter salongbordet lenger og lenger bort. Eller de klatrer ut og inn av sprinkelsenga. Så får det heller bli litt rotete. Det kan ryddes opp igjen. Skal man ha en atletisk oppvekst, må man regne med litt kontrollert kaos.

Å beherske kaos er det samme som å lære å leve. Å temme kaoset er det samme som å begrense. Begrenser man barna for mye, begrenser man også evnene, både psykisk og fysisk.

I dette innlegget er det på sin plass å avslutte med et sitat. Det er forfatteren Frank Herbert som har skrevet det:

Sitat:
Most civilization is based on cowardice. It's so easy to civilize by teaching cowardice. You water down the standards which would lead to bravery. you restrain the will. You regulate the appetites. You fence in the horizons. You make a law for every movement. You deny the existence of chaos. You teach even the children to breathe slowly. You tame.


Og den som fremdeles tror at dette betyr at vi mener at en oppvekst kan bli ideell og uten feil eller mangler, må lese hele hele innlegget en gang til, og særlig legge merke til de avsnittene som handler om å tolerere feil. Alt kan bli feil. Verden består av kaos. Om man ikke tåler muligheten av at det kan forekomme feil og at uheldige omstendigheter kan oppstå, gjør man seg selv til en svært sårbar person.


Del på Facebook Del på Twitter
Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 12 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet