Google+

Logg inn


Forumregler


Forumets regler



Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Del 51, Flere hindringer i oppveksten.
InnleggSkrevet: Søn Jun 05, 2011 3:27 pm 
Avlogget
White Lady
Brukerens avatar

Registrert: Ons Apr 06, 2005 4:18 pm
Innlegg: 3873
Bosted: Eriksbråten, Skotterud
- Restriksjoner i mulighetene til utfoldelse

Når vi hindrer barn eller hester i å utfolde seg fullt ut, legger vi samtidig en begrensning på deres evne til å takle vanskeligheter senere. Det er alltid velment når man legger restriksjoner på andre, men en kan også tenke seg at motivene er temmelig egoistiske. Man blir nervøs av å tenke på alt som kan gå galt, så man hindrer i stedet den andre i å utfolde seg, slik som Tante Prysselius i Pippi Langstrømpe, som vil ha Pippi på et barnehjem, fordi tanten blir så nervøs av å tenke på hva som kan skje.

Hvis vi forsøker å oppdra hester og barn ved å begrense dem, få dem til å sitte stille, slutte med å løpe og hoppe andre ting som virker farlig og ukontrollerbart for oss, vil vi samtidig hindre dem i å lære å beherske det de har potensial til å klare. Dette potensialet er helt sikkert større enn vårt eget, når vi er så redde for hva som kan skje. Hadde vi selv hatt kapasiteten til å bevege oss optimalt, hadde vi ikke blitt så redde, fordi vi vet at det er mulig.

Her må vi få ta med en anekdote. En venn av oss hadde noen andeegg i ungdommen, som de fikk en av gårdens høner til å ruge ut. Det gikk fint, og andungene klekket, men de søte små gikk selvsagt rett ut i vannet, og la på svøm, til stemors store bestyrtelse. Hun løp hysterisk frem og tilbake på land, overbevist om at ungene kom til å drukne.

Hvis vi til stadighet oppfører oss slik som hønemor, og prøver å begrense helt naturlige evner fordi vi ikke har dem selv, vil vi gjøre hestene og barna i dårligere stand til å takle livet senere, fordi vi har begrenset dem til å bli like dårlige til å "svømme" som vi er. Selvsagt skal vi ikke bare gi blaffen og la dem gjøre hva som helst av farlige ting uten at vi passer på, men sunn fornuft kan man holde seg til og dermed finne en gylden middelvei også i denne saken.

Et særlig vanlig problem er at vi prøver å få hestene til å oppføre seg som folk. De må ha på klær, sove i seng om natten, ha faste måltider, spise gulrøttene sine og lære norsk. På denne måten kan vi temme hesten til å bli forståelig for menneskene. Men om vi gjør dette, vil vi ta bort store deler av det som gjør hesten atletisk, og det som gjør den istand til å ta imot nyansert kommunikasjon. Les gjerne om igjen kapitlene om hestens språk og kommunikasjon.

Gjør vi det istedet motsatt, og lar hesten være hest i størst mulig grad, vil vi kunne tåle å håndtere en fullt ut atletisk hest, som har fått vokse opp og bli sterk, selvstendig, modig og sprek. På egen hånd. Det skal litt til å stå opp til et slikt ideal, men ingen blir flink uten å prøve.


- Manglende utfordringer

Mange er så redde for å overbelaste unghesten at de starter hesten alt for sent, og trener den for lite. Tidlig trening er viktig for å bygge grunnleggende styrke i skjelett og muskler. Vi skal ikke overbelaste en ung kropp, men den skal ikke belastes for lite heller. For at vi skal få en god, voksen ridehest, må hesten få lov til å trene ridehest-muskulaturen sin med rytter på mens den er ennå ung nok til å utvikle evnen til å bære en rytter optimalt.

På samme måte som det er vanskelig å bli toppturner om man har sittet i sofaen og spist potetgull den femten første årene i livet, er det også vanskelig for en hest å bli en god ridehest om den ikke trenes under rytter før den er fem- seks år. Vi skal ikke forhaste oss, men vi skal heller ikke kaste bort tiden. Det går fint an å trene moderat og fornuftig med en ung hest, slik at vi belaster den, uten å overbelaste. For at man skal bli sterkere, trenger organismen belastning, ellers blir det ingen utvikling.

Forskjellige individer trenger forskjellig tid på forskjellige stadier i treningen. Det må en trener kunne bedømme og ta hensyn til.

- For store utfordringer

Gir man den unge hesten for store utfordringer for tidlig, vil man kunne overbelaste sener, ledd og skjelett. Man kan også overtrene musklene for tidlig. Den unge hesten skal trene, men bare rolig grunntrening og lydighetstrening. Hvis vi prøver å trene den unge hesten for raskt opp i mer avanserte nivåer, vil den alltid måtte kompensere ved å "jukse" i bevegelsen, og lærer seg dermed feil bevegelsesmekanikk. Dette er å gjøre seg selv en stor bjørnetjeneste.


- For ensidig trening

Trening bør alltid være variert, særlig om hestene har lite utegang. Konstant variasjon gjør kroppen mye mer atletisk over tid, fordi den da automatisk forbereder seg til hva det skal være av utfordringer, og ikke bare den vante tralten.


- Feil sko (barn) eller verking (føll)

Vinkelen som foten treffer bakken med er viktig for hvordan man utvikler seg i bevegelsen. Vi skal skrive mye mer om dette senere, fordi det er et viktig område, ikke bare for unge hester og mennesker, men også for voksne. Allikevel ser vi at sko og høver har mindre å si enn hvordan man beveger seg fra kjernen, det er ryggen, hoftene og skuldrene som styrer hvordan man setter foten i bakken. Vi har selv som voksne stor innflytelse på hvordan vi vinkler skuldre, rygg og hofter, og dette er det som innvirker på bevegelsen, og på hvordan vi sliter sko.

Allikevel, setter vi for store sko eller feilaktige sko på barna eller skor hesten for tidlig eller feil, tvinger vi i større grad bevegelsen til å bli feil.
Kan vi la barn og hester gå barbeint, bør vi gjøre det så mye som overhode mulig.


- For mye ensidig stillesitting på stol eller inneliv i boks eller liten paddock

Barn og voksne sitter for mye stille på en stol, og dette ødelegger de naturlige bevegelsessekvensene, særlig ved at hoftene blir inaktive og overlinjen går ut av funksjon som fremdriftsmotor for kroppen.

Det samme skjer med hester som står mye inne, spiser fra krybbe eller høyhekk, og står mye og kikker ut av sprinklene. Dette gjør at hesten store deler av døgnet står og aktiviserer feil muskler, og at musklene lærer å fyre av i feil sekvens. Overlinjen slutter å fungere som den skal også hos hesten.

Vi skal skrive mye mer om dette i bevegelsesmekanikken, her skal vi bare være klar over at vi får svært mye gratis om vi lar barn og hester bevege seg mye og variert igjennom hele oppveksten. Særlig variasjon er viktig. Det hjelper ikke å bare løpe eller bare spille fotball, eller bare longere eller leie unghesten på tur.


Del på Facebook Del på Twitter
Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 6 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
cron
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet