Google+

Login

New topic Reply to topic   [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Del 61, Balanse via overlinjen
PostPosted: Fri Jul 15, 2011 10:29 am 
Offline
White Lady
User avatar

Joined: Wed Apr 06, 2005 4:18 pm
Posts: 3873
Location: Eriksbråten, Skotterud
Moder jord inngår ingen kompromisser. Enten holder du balansen, ellers faller du. Og når det er glatt, gjelder de fysiske lovene like fullt, selv om friksjonen ikke lenger er så stor, og vi ikke lenger kan klamre oss til bakken ved hjelp av den, men må hengi oss til balansen.

For den som er quad-dominant, og dermed ikke har erfart hvordan en kan balansere og bære seg via overlinjen, kan det virke absurd at en hest skal kunne balansere på glatt føre uten isbrodder. Har man selv erfaring for at den eneste måten en kan holde seg oppe på, er ved å klore seg fast i bakken eller støtte seg på noe, blir det absurd å tro på at en hest for eksempel skal kunne gå barfot på isen.

Allikevel er det slik at de kan det, om de er riktig trent, og balanserer seg over overlinjen. Alle som har barfothest, kan bekrefte dette, gjerne med anekdoter om hvor forbløffet de ble første gang de måtte støtte seg til den stødige barfothesten da de leide den over de isete partiene. Hvordan kan det være slik?

Jo, det er slik fordi hesten har lært seg å balansere, istedet for å klamre seg til bakken. Dette kan den gjøre når den bruker overlinjen riktig. For å illustrere dette, har vi valgt å vise hvordan Pelle kan løpe på bulkete og ulendt blankis uten å gli. Det er kanskje lettest for oss mennesker å relatere til hvordan vår egen kropp virker, og overføre forståelsen til hestens kropp.

Her ser vi hvordan Pelle løper med full kraft og uten frykt for å falle, uten spesielle såler eller brodder og så fort og energisk han kan. Underlaget er en blanding av blankis og hard snø, svakt hellende og fullt av svuller:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Hvis man aldri har kjent hvordan overlinja kan bære en i balanse, er det vanskelig å forstå hvordan hestene kan gjøre det.

Pelle kunne ikke gjøre dette stuntet før han klarte å gå fra å være quad-dominant til å bruke overlinjen til å bære seg. Beviset for at han har klart overgangen, er moder natur. Eller tyngdekraften som ikke klarte å få ham overende.

Det ultimate beviset på om vi klarer å balansere, er at vi ikke faller. Vi har mange slike måter å få fysiske bevis for at vi beveger oss riktig. Vi skal komme tilbake til noen flere i senere innlegg.


Share on Facebook Share on Twitter
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
New topic Reply to topic   [ 1 post ] 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet