Om hofteleddsbøyerne og musklene på forsiden av låret hindrer hofteleddet å åpne seg som det skal, kan man strekke disse musklene også på hesteryggen ved å gjøre denne øvelsen:
Fordelen ved å strekke hofteleddsbøyerne mens man sitter på hesten, er at man holder hofteleddet i den posisjonen som trengs når man rir, med knærne langt fra hverandre og strekk på innsiden av låret. Hofteleddet kan rotere i mange retninger, og musklene rundt hoften fungerer forskjellig ut fra hvilken posisjon hofteleddet står i.
Kose hesten
Denne øvelsen kaller vi "kose hesten". Den går ut på at rytteren strekker seg ned og frem og legger overkroppen ned på hestens forpart. For å gjøre det begripelig for rytteren, kan det hjelpe å legge armene rundt hestens hals og klemme til.
Poenget med øvelsen er å få rytteren til å lukke hofteleddet. Svært mange rytteren rir rundt med hofteleddet i en konstant midtposisjon. Det gjør at de blir lutrygget i lett sete og svairygget i loddrett sits, og at hestens rygg låses. "Kose hesten"-øvelsen er en svært god første-øvelse for å varme opp stive hofter og å begynne å bevisstgjøre rytteren som har passive hofter.
Armene rett ut og drei kroppen fra side til side.
Her har vi ikke noen illustrasjon ennå. Øvelsen går ut på å strekke armene rett ut til hver side, og så dreie hele overkroppen med midjen som dreiepunkt. Denne øvelsen hjelper rytteren til å kjenne hvordan man skal dreie overkroppen når man skal ri på et bøyd spor.