Google+

Login

New topic Reply to topic   [ 2 posts ] 
Author Message
 Post subject: Del 69, Opptrening av unghest
PostPosted: Wed Aug 03, 2011 8:06 am 
Offline
White Lady
User avatar

Joined: Wed Apr 06, 2005 4:18 pm
Posts: 3873
Location: Eriksbråten, Skotterud
Før vi begynner med kapitlene om feilretting hos hest og rytter, er det nødvendig å igjen presisere viktigheten av riktig trening fra barnsben av. Det som ikke er trent inn riktig før hesten er seks år, er det veldig vanskelig å ta igjen etterpå. Samtidig er det slik at en hest som har hatt en god oppvekst og en god grunntrening, kan lettere rettes opp igjen om den senere skulle bli skadet eller feiltrent.

Det kanskje aller vanskeligste når det gjelder unghest, er å ha tålmodighet igjennom de første tre til fire årene, hvor hesten ser ut som et skranglete tørkestativ. Ikke minst kan det være vanskelig å motstå alle dem som mener at hesten må få mer mat, i de periodene hvor hesten bare er ulenkelig. Det er svært viktig at unghester får anledning til å vokse uten for mye fett på kroppen. Samtidig skal de ha den næringen de trenger for å kunne vokse optimalt, det vil si ikke for fort og ikke for langsomt. Dette er en kunst, og en kan ha stor fordel av å konsultere fôringseksperter.

Image
Her har vi Trollspeilets Ares som føll. Vi skal se på utviklingen hans igjennom oppveksten til fire år.

Image
Ett år, og vokser voldsomt. Ser tynn og skranglete ut i perioder. Kløner med den nye kroppen og bevegelsene ser merkelige ut. Det er lett å tro at det man så da hesten var tre måneder var bare innbildning og at en har fått katta i sekken.


Image
2,5 år. Ingen spesiell trening annet enn lek med andre hester og håndtering i forbindelse med hovverking og annet helt nødvendig stell.


Image
(Foto: Astri Rebbeng)
Hesten har blitt tre år, og proporsjonene begynner å rette seg ut. Fremdeles mye utegang, fri bevegelse og bare gradvis tilvenning til trening og håndtering. Noe longering.

Image
3 år, tilvenning til sal og hodelag. Vi fester leietauet til grima, for at ikke rykk og sprett skal slå hesten unødig i munnen. Longering og tilvenning til ryttervekt. Denne hesten trenger helt tydelig lengre tid på å vokse seg ferdig, og skal derfor ha den tiden den trenger.

Image
(Foto: Hege Høibye)
Fri bevegelse vinteren 3,5 år

Image
3,5 år. Annen gang med rytter på, balanse og bevegelse begynner å bli mer ferdig, og hesten kan nå utvikle seg videre under rytter. Hesten trenger også å kunne trene seg opp til sin fremtidige jobb med å bære en rytter i alle gangarter med letthet.

Image
4 år. Ennå ikke helt ferdig utvokst, men vi kan se potensialet. Nå er det på tide å begynne å bygge muskler. Skjelettet er klart til å ta imot den større vekten og belastningene ved ridetreningen.

Image
De nærmeste 2 årene, frem til hesten er 6 år skal bestå av grunntrening i alle gangarter slik at man bygger en solid plattform for hestens evner. Denne plattformen kan man bygge alt det andre som hesten senere skal kunne utføre på.

Et annet eksempel på oppvekst, Brasil de Almeida:

Image
1 år, fri utegang med mor og andre unghester siden fødselen.

Image
1,5 år, fri utegang med brødrene sine. Ingen annen håndtering enn nødvendig stell. Uteboks om natten, sammen med to brødre.

Image
Våren 2 år, raggete etter utegang om vinteren

Image
Sommeren 2 år, sommerpels. Fremdeles bare nødvendig håndtering og litt lydighetstrening (leiing etc)

Image
Utegang vinteren 2,5 år.

Image
Lek i rundpaddock sommeren 3 år

Image
Tilvenning til rytter 3 år

Image
Grunnridning, 3 år. Denne hesten hadde ingen problemer i kroppen og var fysisk og psykisk klar, og da er det ingen grunn til å vente med å begynne balansert og gradvis trening.

Image
Sommer 4 år. Fortsatt grunntrening, men litt mer mengde og intensitet. Mer fremadbydning og presisjon.

Image
Sommeren fem år. Begynnende samlingstrening, men fremdeles hovedsaklig grunntrening i alle gangarter og fortsatt presisjons- og lydighetstrening.


Share on Facebook Share on Twitter
Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Del 69, Opptrening av unghest
PostPosted: Fri Mar 01, 2013 9:57 am 
Offline
White Lady
User avatar

Joined: Wed Apr 06, 2005 4:18 pm
Posts: 3873
Location: Eriksbråten, Skotterud
Ja, og så kan vi jo legge til et nytt bilde av Ares. Det hjelper å trene!

Image

Hanne

_________________
Paradox is a pointer telling you to look beyond it. If paradoxes bother you, that betrays your deep desire for absolutes. The relativist treats a paradox merely as interesting, perhaps amusing or even, dreadful thought, educational.

Frank Herbert.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
New topic Reply to topic   [ 2 posts ] 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet