Google+

Login

New topic Reply to topic   [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Del 75. Hva er betennelse?
PostPosted: Thu Aug 18, 2011 9:03 am 
Offline
White Lady
User avatar

Joined: Wed Apr 06, 2005 4:18 pm
Posts: 3873
Location: Eriksbråten, Skotterud
Vi snakker stadig om betennelser, men det er ikke alle som er helt klar over hva en betennelse er. Mange har en litt vag formening om at det er noe mystisk som kommer og går nesten av seg selv, og som kan gå over styr og bli kronisk uten noen egentlig årsak, omtrent som en straff fra oven, eller en prosess som har kommet ut av kontroll.

Slik er det selvsagt ikke. Betennelse er en viktig funksjon i kroppen, som sørger for å beskytte kroppen og holde den frisk.

Det er betennelsesprosessen som sørger for at sår gror eller at musklene blir sterkere når vi trener hardt. Når vi trener hardt slik at vi belaster musklene mer enn vanlig, bryter vi musklene litt i stykker, slik at noen muskelfibre blir ødelagte. Da må kroppen reparere denne skaden, og så er vi så viselig innrettet at kroppen forsterker muskelen litt, slik at den er bedre forberedt senere. Den prosessen som utfører dette reparasjonsarbeidet, er betennelsesprosessen. Det er derfor man ikke skal ta ibux eller andre betennelsesdempende midler når man er støl etter trening. Da vil treningseffekten utebli, fordi man tar bort betennelseseffekten.

Når noe blir betent, merker vi at det hovner opp, gjør vondt, blir rødt, varmt, og virker ofte ikke helt slik som det skal.

Betennelse er ikke det samme som infeksjon. Infeksjon betyr at kroppen har blitt angrepet av bakterier eller andre fremmede organismer, vi sier at et sår er infisert. Har vi vondt i halsen, har vi en halsinfeksjon. Men når vi har det, setter kroppen inn en betennelse som forsvar, det hovner opp, gjør vondt, blir varmt og rødt. Hvis ikke kroppen hadde satt inn denne betennelsesreaksjonen, hadde infeksjonen kunnet ta helt over, og enhver infeksjon hadde vært dødelig. Derfor skal vi være veldig glade for at vi har evnen til å få betennelse.

Grunnen til at det blir rødt og hovent, er enkelt sagt at kroppen sender inn mer blod for å rense opp og reparere skaden. Vi snakker gjerne om akutt og kronisk betennelse. Akutt betyr at skaden er ny og har oppstått mer eller mindre plutselig. Kronisk betyr at den har vart lenge, og at man antar at den kanskje kommer til å vare en stund videre, kanskje for alltid.

Betennelse kan også komme helt uten at vi har fått noe sår. Noen ganger blir hesten bare halt, og så finner veterinæren ut at den har fått en betennelse i et ledd. Veterinæren behandler betennelsen med betennelsesdempende medisiner, og alt er bra en stund, til haltheten kommer tilbake etter en viss tid. Mange synes dette er mysiske saker. For hvordan kan en slik betennelse bare oppstå uten videre og komme tilbake gang på gang?

En betennelse i et ledd kommer gjerne fordi leddet blir slitt. Det kan være fordi det er overbelastet eller fordi det er feilbelastet. Hvis man sliter flatene i leddet hardt mot hverandre på feil måte over lang tid, vil den glatte overflaten i leddet, som skal gjøre det lettere for leddet å gli, bli slitt i stykker. Når det blir betent, er det kroppen som forsøker å reparere denne skaden.

Kroppen er så viselig innrettet, at når den setter inn reparasjonskreftene sine, gjør det samtidig så vondt på grunn av hevelsen at vi ikke orker å belaste det betente området, og dermed sparer vi oss slik at kroppen får tid til å reparere. Under en akutt betennelse, som har kommet på grunn av at vi for eksempel har forstuet benet, vil vi holde oss i ro til betennelsen er over og kroppen har reparert skaden. Etterpå fungerer vi helt fint, og betennelsen kommer ikke tilbake.

En såkalt kronisk betennelse, kommer sakte snikende og oppstår gradvis. Vi legger kanskje merke til at hesten halter litt, men det er ikke så tydelig at vi er sikre, kanskje før det blir en ekstra belastning som en bøyeprøve eller en ekstra hard landing, og hesten er tydelig halt. Vi tilkaller veterinær, som konstaterer at her er det betennelse og forskriver medisinering, ro og sakte opptrening etter behandling. Kronisk kalles betennelsen når den kommer tilbake igjen etter at behandlingen er over og opptreningen eller vanlig trening er i gang igjen.

En kronisk betennelse kan komme av mange andre ting, som dårlig immunforsvar osv, men her skal vi konsentrere oss om den typen kronisk betennelse som de fleste hesteeiere er redde for, nemlig den som oppstår uforklarlig i leddene, og som ikke blir borte igjen etter medisinsk behandling, eller som kommer tilbake så snart behandlingen er over. Det samme gjelder selvsagt for menneskekroppen.

En slik skade kommer nesten alltid av at hesten beveger seg feil. Som vi har skrevet gang på gang, er en kropp avhengig av at hele kroppen beveger seg korrekt og samtidig, og at alle leddene avfjærer støtet i landingen samtidig. Gjør de ikke det, er det alltid ett eller flere ledd som må ta en større belastning enn de andre, eller en skjev belastning, og disse leddene får så mye slitasje at kroppen ikke klarer å reparere den nok mens man hviler. Glideflatene i leddet slites ned, og kroppen må inn med betennelsesreaksjonen for å reparere.

Hvis vi tar betennelsen alvorlig, og forandrer bevegelsen til det korrekte med en gang vi kan bevege oss eller trene hesten igjen, vil det ikke lenger bli feilbelastning av leddet. Dermed vil ikke skaden fortsette med å komme tilbake, og leddet er friskt. Hvis vi derimot fortsetter akkurat som før i opptreningen og treningen videre, vil feilbelastningen komme tilbake akkurat som før, i akkurat det samme leddet. Det er fordi den vante bevegelsen er den samme, og denne bevegelsen belaster leddene på akkurat samme måte som før.

Hvis vi fortsetter med å belaste leddet feil om og om igjen, vil leddet til slutt kunne få forkalkninger. Dette er varige skader som kommer på grunn av at leddet har forsøkt å forsvare seg i alt for lang tid. Mange mener at kroppen også kan reparere seg selv fra forkalkninger og slitasjegikt om bare årsaken til skaden blir borte, og holder seg borte over svært lang tid. Allikevel er det veldig viktig at vi respekterer betennelsesprosessen og ser på den som et varsel om at noe er galt som vi må finne ut av, slik at betennelsen ikke kommer tilbake igjen. Selv om vi kan få veterinæren til å behandle med betennelsesdempende medisin hver gang hesten blir halt, vil vi risikrere varige skader om vi ikke endrer på bevegelsen og tar bort årsaken.

For å kunne endre på ens egen eller hestens bevegelse må man forstå riktig bevegelse og hvordan man kan innvirke på en kropp for å korrigere bevegelsen. Det skal vi snakke svært mye om i de kommende kapitlene.


Share on Facebook Share on Twitter
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
New topic Reply to topic   [ 1 post ] 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet