Google+

Login





New topic Reply to topic   [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Del 77. Ryggsving, feilrettingens første bud.
PostPosted: Sat Aug 20, 2011 9:33 pm 
Offline
White Lady
User avatar

Joined: Wed Apr 06, 2005 4:18 pm
Posts: 3873
Location: Eriksbråten, Skotterud
Den ene, aller viktigste faktoren for å klare å rette på en feilaktig bevegelse i hesten, er evnen til å få hestens rygg til å svinge korrekt. Kan man det, kan man reparere det meste og unngå slitasjeskader i de aller fleste tilfeller, selv om man ikke har noen perfekt sits eller ridefølelse. Derfor skal man ikke fortvile om man ikke ennå har kommet så langt i sin ridning, og er redd for at man vil komme til å ri på hesten skader eller man kanskje vil forsøke å reparere en kjær hest som har fått en leddbetennelse. (Husk å alltid vente til veterinæren sier det er greit å begynne gjenopptrening.)

Riktig bakbensaksjon er også viktig for avfjæring og korrekt bevegelse, men dette er det ofte vanskeligere å få til, og det fordrer mer balanse og styrke i sits og skjenkler. Derfor er det oftest enklest å begynne med å få ryggen til å svinge.

Vi har skrevet en god del om hvordan man får hesten til å strekke seg ned og frem og å få ryggvirksomheten i gang. Her skal vi skrive mer om temaet, og legge mest vekt på hva som skjer i hestekroppen av feilretting når vi får ryggen til å svinge riktig.

En kropp er nemlig slik innrettet at man ikke kan bevege på en del av kroppen uten at det har innvirkning på resten av den. Trekker vi hestens hode mot bakken, vil ryggen heve seg. Trekker vi et bakben fremover, hever ryggen seg. Senker vi ryggen til hesten, går hodet i været. Spenner hesten ryggen, går halen enten spent i været, eller den knipes inn mellom lårene. Slik er hestens kropp innrettet, og vi kan se på alle slike tegn for å bedømme om hestens rygg svinger slik den skal.

Vi får ofte kommentarer fra elever om at de ikke klarer å konsentrere seg om å få ryggen i gang, fordi hesten skyter ut skulderen eller padler med forbena. Men om de bare hadde klart å få hesten til å svinge riktig med ryggen, ville hesten ikke klare å skyte skulderen ut, og forbena hadde begynt å bevege seg slik de skal, fordi skuldrene kommer på plass, og bena svinger riktig.

Ukorrekt bevegelse i ekstremitetene har nesten alltid sin opprinnelse i en feilaktig spenning i ryggen, slik at ryggen ikke kan svinge slik den skal.

Her ser vi et bilde av en hest som går forholdsvis riktig over ryggen, selv om rytteren slett ikke klarer å sitte ideelt:
Image

Enkle måter å lette det for hest og rytter på om en ikke får til ryggsvingen helt er:
- Stå i stigbøylene eller ri lettridning
- Ta bort intensitet og ri langsommere og med mindre fremadbydning
- Bruke Müselermetoden som er beskrevet tidligere (vise hesten veien ned og frem)

Vi repeterer noen viktige punkter:
Måter en kan se om hesten har riktig ryggsving er:

- Nesen er foran loddplan
- Punktet bak ørene er nakkens høyeste punkt
- Hesten går taktfast
- Parallellitet mellom bakpipe og underarm
- Halen henger avslappet ned, båret litt ut fra kroppen. Halen skal ikke føres oppover fra haleroten, men gå rett bakover før den faller avslappet ned, og svinger rolig fra side til side med bevegelsen. Halen er en del av ryggraden, og en viktig pekepinn for å avsløre om ryggen svinger som den skal
- Hvis rytteren fører hendene frem, skal hesten strekke hals og hode ned og frem og rolig fortsette å holde tøylen stram uten å rykke eller dra. Takten skal beholdes.

Hvis disse kriteriene ikke er på plass, er første bud å få ryggen til å svinge korrekt. Svært mange feil kan forebygges og fjernes helt ved å bare få til disse få punktene. Stemmer ikke disse punktene, hjelper det uansett ikke hva man gjør av trening, kontroll av enkeltdeler av hestens kropp, skuldre, bakbein eller forben, fordi hesten ikke henger korrekt sammen i ryggen.

Hvis man jobber godt med å få ryggen til å svinge i alle gangarter og i både nedsittende og lett sits, vil 90% av problemene forsvinne av seg selv, og man kan gå videre til å få bakbena på plass, som også er viktig, og som omhandles i neste avsnitt.

Den viktigste årsaken til at hesten slutter med å svinge med ryggen, er at vi blokkerer den med våre låste hofteledd. En annen viktig grunn er at vi forsøker å kompensere for de låste hoftene ved å ta hesten igjennom med tøylene. Dette er å reparere en feil med en ny feil. Ta av håndbrekket ved å få hofteleddet korrekt i gang, så vil mye være løst.


Share on Facebook Share on Twitter
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
New topic Reply to topic   [ 1 post ] 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 59 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet