Google+

Login





New topic Reply to topic   [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Del 86. Åpen eller lukket bak
PostPosted: Sat Oct 01, 2011 5:44 pm 
Offline
White Lady
User avatar

Joined: Wed Apr 06, 2005 4:18 pm
Posts: 3873
Location: Eriksbråten, Skotterud
Det er enda en måte vi kan se på hestens bakpart på. Vi foretrekker å presentere mange forskjellige synsvinkler og forklaringsmåter, fordi det er slik at forskjellige ryttere forstår samme tingen forskjellig, og fordi to problemer kan virke like, men oppleves forskjellig både for rytter og hest.

Vi har tidligere skrevet om hvordan hesten skal gå frem fra holdt med bakbenet først, og hvordan bakbena skal bøye seg og hvordan bekkenet skal settes innunder.

Dette gjelder ikke bare i samling, hesten skal være "lukket bak" helt fra første gang vi sitter på den. Det er feil å la hesten gå rundt med "baken i været" fordi den er ung eller fordi den ennå ikke skal samles. Dette er en misforståelse. Hvis hesten ikke har bekkenet tilstrekkelig under seg, blir det umulig for den å bære seg korrekt, og den faller uvegerlig på forparten.

Her skal vi se på Amendoa og Pelle i en og samme økt. Her har Amendoa "glemt igjen bakparten i stallen":

Image
Vi ser at bekkenet er vippet mer opp i bakkant enn her:

Image
Her er bakparten mer under, og hesten er mer lukket bak, som vi kaller det. Da kan de diagonale beinparene bli parallelle og hesten blir taktfast.


Hesten trekker bekkenet innunder seg ved å stabilisere kroppen med magemusklene. Mange hester er helt inaktive i magemusklene når de går, buken henger, og vi får ingen reaksjon om vi pirker under magen til hesten når den står stille. En hest som reagerer riktig, og er aktiv i magemusklene, vil trekke til seg magen og løfte ryggen når vi pirker den under magen.

For at hesten skal kunne klare å gjøre dette med rytter, må rytteren klare å innvirke på sin egen kropp på samme måten som hesten skal gjøre. Det vil si å klare å lukke bekkenet sitt under ved hjelp av magemusklene og setemusklene.

Går hesten over tid med en rytter som ikke klarer å stabilisere seg på denne måten, vil den slutte med å gå riktig, og åpne seg bak. Slik vil den miste ryggen og over tid miste takten, selv om man jobber mye med samlende øvelser og avansert ridning.

For å klare å forstå dette prinsippet, som bare har med kroppsholdning å gjøre, kan man trene på mange forskjellige måter, både på hesteryggen og på bakken. Vi bruker ofte følgende øvelser:

- Instruktøren trekker i tøylene mens hun står på bakken foran hesten, og rytteren skal holde seg rakt i salen utelukkende ved hjelp av holdningsmuskulaturen.
- Rytter skal stå i topunktssits for å kjenne på balansen og holdningsmuskulaturen og så sette seg ned mens hesten beveger seg. Hesten skal ikke endre bevegelse når man setter seg ned.
- Rytter skal ri frem fra holdt, og hesten skal begynne med et bakben.
- Rytter skal rygge, og klare å ri frem fra ryggingen med bibeholdt lukket bakpart.
- Markløft
- Frivendinger med vektstang
- Hopping på bakken for rytter, gjerne opp på en boks
- Stille lengde
- Ri to skritt i nedsittende trav, før overgang til skritt. Gjentas as libitum, helt til overgangene sitter. Gjør så det samme i trav uten overganger, men bytt ut overgangene med halvparader. Pass på bakparten hele tiden, ikke slipp den unna.
- Hvis hesten har lært seg å reagere feil for skjenkel, ved at den styrter frem eller labber avgårde, istedet for å reagere på skjenkel med å flytte et bakben frem, kan man lære hesten riktig respons ved å arbeide med hesten i hånden. Mange hester blir veldig frustrerte i dette arbeidet, fordi de tidligere har blitt rost fordi de går frem for skjenkel, men nå bare skal flytte det bakbenet som pisken peker på. Det er allikevel helt nødvendig for riktig bevegelse at hesten lærer dette riktig, særlig hester som har gått på seg skader.


Share on Facebook Share on Twitter
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
New topic Reply to topic   [ 1 post ] 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 47 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet