Google+

Login





New topic Reply to topic   [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Del 89, Smidighet, Innledning
PostPosted: Wed Nov 02, 2011 9:26 pm 
Offline
Marshal
User avatar

Joined: Wed Apr 06, 2005 4:10 pm
Posts: 396
Hei!

I ridelæren skal vi også forklare menneskelig fysiologi. I stor grad er det mulig å overføre det som blir sagt her til hesten, men det vil i varierende grad være mulig å gjennomføre.

Man kan argumentere for at det finnes ti forskjellige fysiske ferdigheter mennesker kan trene seg til å bli bedre i. Hensikten med det følgende er ikke å disputere hvorvidt dette er korrekt, men vi jobber ut ifra den forutsetning at verden forholder seg slik. Vi står inne for at dette er en forklaringsmodell som er verdifull.

Disse ti er:

Kondisjon
Utholdenhet
Styrke
Smidighet
Kraft
Hurtighet
Presisjon
Agilitet
Koordinasjon
Balanse

Vi skal i ti forskjellige deler gå igjennom de forskjellige skills, med fokus på å forstå hvordan vår ridning påvirkes av vår manglende kapasitet innenfor de forskjellige ferdigheter. Ofte vil vi kompensere manglende kapasitet på ett område med å ha overskudd på et annet område- vi skal ha i mente at dette vil stjele brilliansen fra arbeidet, og etterlate enten en grå hverdagslig trening, eller en spektakulær og feilaktig bevegelse uten sunn treningsverdi.

Den første ferdigheten vi skal ta for oss, er smidighet. Vi velger å begynne her, fordi mangel på smidighet er den faktoren som først begrenser den gode bevegelsen og ridningen for de langt fleste. Det er viktig for oss å ha en god forståelse av hva vi mener med smidighet, og ikke minst hva vi mener man bør være i stand til før man kan regne med at smidigheten ikke lenger er et svakt punkt man trenger å kompensere for.

God smidighet kan vi se hos små barn. Barn i 2-6 års alder, vil sjelden ha problemer med å bøye seg ned for å knyte skolissene, eller sette seg på "hasene"- med hælene i bakken.
Image

Dette har med smidighet i hoftene å gjøre. Det er mengder av muskler som virker inn på bevegeligheten i hofteleddene, og vår mening med disse artiklene er ikke å forklare alle muskler. Det vil være for mye arbeid. La oss heller fokusere på bevegelsene man kan gjøre:

Åpne hoftene

Lukke hoftene

Rotere ut

Rotere inn

"Skræve"

Vi tenker oss at leddutslag er en fin ting, men at det i seg selv bare er et derivat av den kapasiteten vi ønsker oss: Det er å kunne bevege seg opp mot det maksimale av leddutslaget med bibeholdt styrke, balanse, presisjon, hurtighet og så videre som avgjør hvor bevegelige vi egentlig er.

Det vil være likedan med alle ferdigheter.

Det er din kapasitet i sluttproduktet, for vår del ridning, som er avgjørende. Alt annet er bare biter og deler av hele produktet.

Smidighet kan trenes. Det er temmelig effektivt, og ikke spesielt avansert. De fleste er eller vil bli i stand til å vedlikeholde sin egen kropp, og dette er en viktig del av smidighet. Smidighet trenes ved hjelp av mobilisering av forskjellige slag. Vi vil etterfylle dette med forskjellige øvelser man kan gjøre, men i dag skal vi bare forklare en enkel metode man kan begynne med.

PNF
Proprioceptive neuromuscular facilitation, er en metode som er velutviklet og veldokumentert.
Den går i korte trekk ut på at man strekker en bevegelse ( f eks "Åpne hoften"), til det er sterkt ubehagelig- hvorpå man holder posisjonen til man føler tilstanden er stabil. Deretter forsøker man å spenne musklene som strekkes med ca 25% av styrken, og slipper spenningen så plutselig som mulig. Idéen er at man bruker "reset"- funksjonen til musklene for å vise at det er ufarlig å være strukket til denne posisjonen, og dette skal være din nye "default" posisjon.

Når vi snakker om hvordan man trener smidighet, skal vi forsøke å holde oss til å bruke uttrykket "Mobilisering". Med dette mener vi at den gamle idéen om "tøying" er utgått. Som sikkert de langt fleste her kan underskrive, funker det ikke. Hvem har noengang blitt flinkere til å løpe raskt av å tøye? Men de metodene vi viser her, vil (hvis du har forstått hvordan vi ønsker at du skal ri) gjøre deg til en bedre rytter. Umiddelbart.

Hestens ryggsving er fullstendig avhengig av din evne til å åpne hofteleddene med kraft, balanse, og presisjon. Likedan er kontakten med hestens munn fullt og helt avhengig av at du kan holde skuldrene, overarmene og derfor hånden i korrekt posisjon. Spenninger eller låsninger i eller omkring ryggraden din vil kunne hindre en korrekt bevegelse i såvel hofter som skuldre. Denne seksjonen av ridelæren vil derfor fokusere omkring disse tre områdene; Skuldre, hofter, og rygg.


Share on Facebook Share on Twitter
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
New topic Reply to topic   [ 1 post ] 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 61 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet