Google+

Login

New topic Reply to topic   [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Del 91. Helhetstrening.
PostPosted: Mon Dec 12, 2011 6:38 pm 
Offline
Marshal
User avatar

Joined: Wed Apr 06, 2005 4:10 pm
Posts: 396
Hei!

I dag skal vi snakke videre om de aller viktigste grunnprinsippene for trening. Det er igrunn ikke så avansert å forstå, men det er nokså tungt å faktisk utføre det vi skal snakke om. Selv om båre trenings "lære" og ride "lære" inneholder uendelige mengder snarveier og "enkle metoder", så har ikke vi klart å finne noen snarvei som ikke fører til åpenbare feil og mangler, som de fleste får en ustoppelig trang til å korrigere en eller annen gang i løpet av sin karriere som utøver eller trener.

Derfor skal vi her forholde oss til en helhetlig metode, som er hard for både kropp og sjel. Akkurat slik vi liker det!

Det første vi trenger å forstå, er at kroppen er mye enklere enn vi liker å tro, samtidig som det finnes så utrolig mye man KAN vite om den, som egentlig ikke er nødvendig for å bli skikkelig sprek, sunn, og effektiv.

Her er grunnlaget; Kroppen består i all hovedsak av tre ting; Ryggrad, hofteledd, og skulderledd. Om vi kan klare å få kontroll på disse, vil vi klare det meste. Det er lett å la seg forvirre av all slags apparat- trening, bodybuilding, og de fleste typer trening for sport og idrett. Det vi trenger å vite om disse treningsformene, er ikke at de på noen måte er dårlige. De er tvert imot svært effektive og svært presist spisset inn mot behovet man har innenfor de enkelte idretter.

Behovet vi har innenfor ridningen generelt er ikke så veldig vanskelig å trene for. Derfor har vi valgt en tilnærming som inkluderer den generelle helsen og fysikken til rytteren. Dette gir etter vår mening kapasitet som er overførbar til de fleste andre områder av livet, og legger dessuten et solid grunnlag for deltakelse i annen sport, herunder også riddersport.

Siden ridning krever at vi har stabil ryggrad for balansens skyld, bevegelige hofteledd for løsgjorthetens skyld, og stabile hender (skuldre) for kontaktens skyld, skal vi sørge for å forstå hvordan man kan trene på å gjøre alle disse tre tingene samtidig- og dertil øke sin arbeidskapasitet både med tanke på trening og med tanke på normalt arbeide.

Kapasitet
Vi kommer til å skrive mye om kapasitet, både når det gjelder hest og rytter. Vi mener da evnen til å utføre arbeid- og vi kan referere til spesielle svakheter som hindrer en i å utnytte hele sin generelle kapasitet, eller vi kan snakke om hele den generelle kapasiteten.

Det viktigste elementet her, er at man blir god på det man trener på. Jo mer spesielt man trener, jo smalere blir kapasiteten man opparbeider, og jo større blir jobben med å bli generelt sprek. Dette er årsaken til at vi ønsker å utfordre evnen til å stabilisere ryggraden samtidig med at vi må holde skuldrene på plass og bevege hofteleddene. Hvis vi trener på bare én av tingene, blir vi ikke nødvendigvis nevneverdig bedre til å gjøre det hele.

Etter vår mening er ovenstående grunnen til at veldig få ryttere og trenere har beskrevet fysisk trening som en viktig del av ridningen. Kondisjon i seg selv er ikke overvettes viktig, og som man kan se på mange gode rytterkropper, er kanskje ikke voldsom muskelstyrke nødvendig for å bli en god rytter. Men god koordinasjon er viktig. Det vet alle. Og god balanse. Og siden de færreste har tilgang på masser av hester å trene på, skal vi hjelpe dere med å trene på en måte som gir sterkt overførbar effekt.

Følg med i morgen, dere!

Pelle

_________________
CALME
EN AVANT
DROIT


Share on Facebook Share on Twitter
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
New topic Reply to topic   [ 1 post ] 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet