Google+

Login

New topic Reply to topic   [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Korrekt og Perfekt.
PostPosted: Sun Aug 14, 2011 11:11 am 
Offline
White Lady
User avatar

Joined: Wed Apr 06, 2005 4:18 pm
Posts: 13964
Location: Eriksbråten, Skotterud
I dag skal vi snakke om de to kjekkasene Korrekt og Perfekt. Akkurat som Karius og Baktus bor de i hodet ditt, men kanskje ikke i tennene, om du da ikke har hatt regulering og null hull i alle år.

Korrekt er storebroren, som vet alt. Han vet at det finnes en riktig måte å gjøre alt på, og han går rundt og ser på alle, hvordan de går og hvordan de rir, og korrigerer alt i sitt stille sinn. Det er jo riktig at det finnes en korrekt måte for all bevegelse, men Korrekt har gått litt av skaftet, og klarer ikke å legge bort tankegangen. Han bedømmer alle ut fra hvordan de klarer å utføre det de prøver på, ler av alle som kløner, og baksnakker alle som ikke får det til.

Perfekt har prestasjonsangst. Hun er lillesøster, og alt snakket om korrekt bevegelse og riktig trening har gått henne helt til hodet. Hun er livredd for å ikke gjøre alt korrekt, og har angst for hva andre vil si om det hun gjør. Derfor skylder hun ofte på andre for at hun ikke får det til. Det er jo umulig å være perfekt, det vet jo alle vi andre, men stakkars Perfekt får ikke til å slappe av. Alle sier "det beste kan bli det godes fiende", men Perfekt hører ikke på det øret. Det blir noen ganger så ille at hun ikke klarer å fortsette med å trene, fordi hun synes hun er for dårlig. Og dermed blir det jo fryktelig, alt det som de andre driver med, de som ikke er like perfeksjonistisk som henne.

Siden vi her på Trollspeilet jobber så mye med å hjelpe folk til å finne tilbake til sin korrekte bevegelse, har det lett for å veldig mye Korrekt og Perfekt, særlig hos dem som er "nyfrelste". Vi er i det hele tatt litt forsiktige med å frelse folk. Nyfrelste mennesker har så veldig lett for å bli fanatikere, og fanatikere er veldig glade i absolutte verdier.

Et av mine favorittsitater er fra Star Wars, og lyder "Only the sith belive in absolutes." Til info for den som ikke er innviet: "The sith" er de onde i den serien. De har tilsynelatende gode intensjoner, men de tror på absolutte sannheter.

Så kan man si: Er det ikke en absolutt sannhet at det finnes en korrekt bevegelse? Er det ikke mere sant at alt er individuelt, og at alle har sin måte å være på? Til det vil vi si at alt er likeverdig og at man ikke er mindreverdig om man beveger seg feil, men at det likevel er en korrekt måte vi kan streve etter.

Hvis det er slik at Korrekt og Perfekt har rett, kan vi alle bare gå og skamme oss. Vi har alle svin på skogen og har gjort feil både før og nå. Vi strekker ikke til, vi glemmer oss, vi har mangelfull kunnskap, feil opplysninger, dårlig balanse, for lite tid, for lite penger og alt for høye ambisjoner. Vi blir sinte, vi er for utydelige, vi feiler og er urettferdige mot hesten og er for sene med å sko eller har ikke passet på slik at hesten fikk skader.

Er vi da dårlige mennesker? Burde vi slakte hesten og begynne med å samle frimerker? Og skamme oss fordi vi ikke har samlingen komplett med en gang?

Eller kanskje vi har overtatt en hest som har hatt en feil en gang i tiden. Har vi da lov til å skylde på tidligere eier for alt vi ikke får til? Vi kjøpte da vitterlig hesten slik den var, og var glad for den? Akkurat som vi mennesker har våre feil og mangler, har hestene det, og vi er så heldige at vi kan hjelpe dem å komme over det de har slitt med.

Kanskje forrige eier hadde vært syk, og ikke klart å følge med på hovstellet over tid, slik at de hadde fått gro seg litt for lange en stund? Er det betimelig å bruke dette som unnskyldning for resten av livet? Pelle og har rettet opp i mange hester som har hatt feil hovstilling i årevis, det er aldri for sent, det er bare en myte at når noe er skjevt er det ødelagt for alltid.

Kanskje forrige eier red for en svært anerkjent instruktør, som mente at det var godt og riktig å trene hesten skikkelig bak lodd, slik at den fikk trent musklene sine og trente seg til spektakulære gangarter? Skal vi fortsette med å slenge skit om den eieren resten av hestens liv, slik at vi kan føle oss litt Perfekte? Eller skal vi brette opp ermene og se om vi ikke kan få orden på det problemet, og lære litt i samme slengen?

Der hvor Korrekt får selskap av Perfekt er det svært ofte mye skyldfordeling og baksnakking med i bildet. Dessverre blir det lite konstruktivitet og aksjon der hvor man bruker tid på baksnakking, skyldfordeling og sutring.

La oss si fra nå av at vi har den hesten vi har. Med de feilene vi har dyttet inn i den eller valgt å ta med på kjøpet da vi kjøpte den. Eller som vi på grunn av vår utilstrekkelige kompetanse ikke fant ut av da vi kjøpte.

La oss nå slutte med å sutre over problemene og se på hva vi kan gjøre for å reparere! La oss forsøke så godt vi kan, med den kompetansen vi har, den kroppen vi har og den hesten vi har.

Alt i Trollspeilets Ridelære handler om akkurat det. La oss gjøre det beste ut av det vi har, og gjøre en forskjell. Fra i dag av. Hvis noen tror at vår ridelære handler om å finne feil hos andre, legge skyld på tidligere eiere, hovslagere eller andre fagfolk, tar de grundig feil. Den handler heller ikke om at Pelle eller jeg er noe bedre enn noen andre. Grunnen til at vi kan så mye om feilretting er jo nettopp at vi har så mange feil selv. Vi har også dårlig tid, er syke, har gamle feil og stivheter, er ukoordinerte og mangler viktige brikker i vår forståelse. Vi har en drøss med hester som har gamle belastningsskader og er krokete i kroppen fra gamle skader og feiltrening. Kan vi skylde på andre for dette? Nei.

For det første er det vi som har vært i sentrum for alle disse feilene. Vi har tatt alle de beslutningene som førte til den situasjonen vi er i pr idag, enten at vi har gjort feil, eller at vi har tatt imot eller kjøpt hester med feil. Det eneste vi kan gjøre, er å forandre på det vi gjør, slik at vi kan bli bedre i morgen. Og i overmorgen. Og resten av livet.

Idag er første dag i resten av ditt liv. Gjør noe med det.

Hanne

_________________
Paradox is a pointer telling you to look beyond it. If paradoxes bother you, that betrays your deep desire for absolutes. The relativist treats a paradox merely as interesting, perhaps amusing or even, dreadful thought, educational.

Frank Herbert.


Share on Facebook Share on Twitter
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
New topic Reply to topic   [ 1 post ] 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet