Google+

Login

New topic Reply to topic   [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Spørsmål om galopp og longering
PostPosted: Sat Jan 07, 2012 12:49 pm 
Offline
White Lady
User avatar

Joined: Wed Apr 06, 2005 4:18 pm
Posts: 13964
Location: Eriksbråten, Skotterud
Jeg har i det siste fått flere spørsmål fra forskjellige hesteeiere om longering og problemer med galopp og galoppfatning. Derfor tenkte jeg å ta opp spørsmålet her, og komme med et slags felles svar, som flere kanskje kan ha nytte av.

Først og fremst; om hesten har problemer i galoppen er det ofte fordi ryggen eller bakparten ikke er sterk nok, eller det er stivheter/låsninger der. Uansett årsak og evt behandling av teraput kan det være nyttig å arbeide hesten litt i hånden og longere den når den har slike problemer. Særlig galopp/trav-overganger kan være svært nyttig for å trene bort slike problemer.

Problemet kan være:
- hesten vil ikke fatte galopp
- Hesten bukker i fatningen
- Hesten går i kryssgalopp eller er jamsis bak i galoppen
- Hesten blir sint eller skummel å sitte på når den galopperer


Du kan avhjelpe en god del av dette ved å longere og gjøre overganger til og fra galopp. Ikke bry deg om at det ikke er perfekt fra begynnelsen av, men gjenta tålmodig og la hesten få lov til å streve.

- Gå først litt giravolta for å varme opp, uten innspenning. Strekke utsiden av nakken og kroppen. Gå litt sidebevegelser slik at først bakbena krysses og så alle beina. Begge hender.
- Slipp ut i longen, la hesten rolig gå frem i trav, strekke ned og frem på begge hender.
- Spenn inn med innspenning. Pass på at hesten får en viss bøyning innover i nakken, men ikke så mye at den blir hengende på innvendig innspenning. La den være ganske slakk, slik at den må strekke seg i ryggen for å nå frem til den. Prøv deg frem, det er ikke krise om du ikke finner rett lengde med en gang, eller rett bøyning. Jeg forandrer innspenningen hele tiden etter hvordan hesten reagerer på den.
- Begynn i trav, vent til hesten strekker seg og pruster. Se etter regelmessighet i takten. Det tar ofte litt tid før den kommer, men den kommer. Bytt hånd, bytt på innspenningen og vær tålmodig. Pass på med pisken at hesten går besluttsomt frem, uten at den løper, og ta myke halvparader på longen, slik at den strekker seg i utvendig side og når du gir etter, strekker den seg ned og frem. Løper hesten, fortsett med myke halvparader, og vent til å den finner balansen.
- Når hesten har funnet balansen i trav, ber du om galopp. Blir det jamsis bak, venter du bare, og ber hesten om å gå frem fortsatt, og passer på at den er innspent med innvendig tøyle kortere enn utvendig. Blir det kryssgalopp, ber du rolig om trav, venter til hesten er taktfast og ber om ny galopp.
- Fortsett rolig til du ser forbedring i galoppen.

Gjør du dette, kan det hende at du vil klare å fikse problemet selv, uten å måtte behandle. I alle tilfeller vil det trene hesten riktig, slik at det ikke så lett kommer tilbake igjen.

Bruk hodet og feelingen, begynn med tjue minutter, og øk etterhvert til en halvtime. Ikke mer. Gjør ganske mye oppvarming i skritt og trav innenfor den tiden. I begynnelsen bare litt galopptrening på slutten av økten, ca fem minutter. Øk på etterhvert som hesten blir sterkere.

Er det problemer med rytter på i galoppen, kan man vente til hesten er bombesikker i longen uten rytter, og så kan du begynne med det samme mens du rir, men ta gjerne på en "passasjer" som kan balansere i stigbøylene når du longerer i begynnelsen, som en overgang til ridetrening i galopp.

Det er svært viktig å trene på å bevege hofteleddet når du rir. Blokkerer du ryggen til hesten, vil den ofte ikke galoppere, eller den kan bli sint eller bukke.

Hanne

_________________
Paradox is a pointer telling you to look beyond it. If paradoxes bother you, that betrays your deep desire for absolutes. The relativist treats a paradox merely as interesting, perhaps amusing or even, dreadful thought, educational.

Frank Herbert.


Share on Facebook Share on Twitter
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
New topic Reply to topic   [ 1 post ] 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet