Google+

Login

New topic Reply to topic   [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Du er IKKE unik!
PostPosted: Mon Oct 27, 2014 11:04 am 
Offline
White Lady
User avatar

Joined: Wed Apr 06, 2005 4:18 pm
Posts: 13964
Location: Eriksbråten, Skotterud
Har du noen gang fått høre at du kan nå ethvert mål du setter deg? Eller at det bare er å kaste den gamle jobben på båten og satse alt på å oppfylle drømmen?

Glem det. Ikke finn på å gjøre det. Om du ikke er forberedt på å slite vettet av deg, ramle ned i alle slags feller og uventede vanskeligheter, bli hengt ut som idiot fordi du gjør ting feil, øve, øve og øve igjen, bli blakk, skitten, redd, sint og veldig veldig oppgitt. Igjen og atter igjen.

Vi læres opp til å tro at vi er unike. At vi kan gjøre hva som helst. At bare vi klarer å få gode karakterer, går det oss vel her i livet. At om bare mamma løper foran og hjelper, slik at vi aldri trenger å vise at vi strever med å få beinet opp i stigbøylen eller kommer for sent fordi vi glemte noe, vi klarer å dekke over alle tabber, ingen har tatt bilde av oss og lagt ut til spott og spe. Puh! Vi er fremdeles vellykket. Ingen har oppdaget at vi ikke er perfekte. Ennå.

Vi løper og løper. For å rekke enda en god karakter, enda en rosende uttalelse fra treneren, enda et "klikk" fra omverdenen som sier at vi er gode nok. Men så blir vi aldri gode nok for oss selv.

For når stanset vi og hørte på hva vi selv vil?

Når fikk vi tid og tillatelse til å streve og slite og holde på helt til vi fikk til det vi ville? Uten at noen ubedt kom til for å si sin mening? Joda, det er for å hjelpe, kanskje fordi de ikke orker å se på at noen ikke får det til.

Rekk opp hånda den som liker å stå og hengertrene en hest mens noen ser på. Er det noen som har opplevd å få lov til å holde på alene til man får det til uten at minst en person skal blande seg? Joda, det er for å hjelpe. Men hva sier det om hva folk synes om å mislykkes med noe?

Eller når barn sitter og leker seg med å tegne. De tegner først, og ser etter hva det ligner på etterpå. De leker seg med uttrykk og teknikk, og er ikke så målrettet. Så kommer andre barn og voksne og sier: Det er ikke sånn du må gjøre det. Se her. Og så viser de sånn som de selv gjør det. Som oftest helt uten nerve og uttrykk. Og så dreper de gnisten i den lille kunstneren.

Allikevel. Skal man gjøre noe ut av det man kan og vil, må man også slite med kritikere. Og ens verste kritikere er tyngdekraften, hesten, tegnepapiret, datamaskinen, seilbåten eller hva man nå har satt seg fore at man skal beherske. Og disse kritikerne lar seg ikke feie av banen av mammas kost eller skolens karakterer. De kritikerne står der som en bøyg som aldri lar seg gjennombore før du har slitt, grått og rast deg igjennom minst ti tusen timer med GOD trening. Før du har tråkket deg igjennom ti år med oppbygging av det drømmefirmaet eller det småbruket du så gjerne ville ha. Gørr, gjørme, skattemyndigheter, regninger, sykemeldinger og folk som svikter når du minst trengte det.

Nei, du er ikke unik. Ikke slik som mamma mente det. Men du er kanskje unik, hvis du tåler å stå i det du drømmer om, uten å gi opp, selv om du kanskje vakler, tviler og fortviler. Det eneste talentet som finnes er talentet for å ikke gi opp med å trene.

Og hvis du har lest igjennom alt dette, og fremdeles ikke blir oppgitt, vel, da kan jeg kanskje si det som jeg nokså naivt pleide å si til hver og en før i tiden: Du kan nå ethvert mål du vil sette deg.

Men verden er ikke snill. Det er du som må bli sterk.

_________________
Paradox is a pointer telling you to look beyond it. If paradoxes bother you, that betrays your deep desire for absolutes. The relativist treats a paradox merely as interesting, perhaps amusing or even, dreadful thought, educational.

Frank Herbert.


Share on Facebook Share on Twitter
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
New topic Reply to topic   [ 1 post ] 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet