Google+

Logg inn


Forumregler


Forumets reglerNytt emne Svar på emnet   [ 2 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Del 69, Opptrening av unghest
InnleggSkrevet: Ons Aug 03, 2011 8:06 am 
Avlogget
White Lady
Brukerens avatar

Registrert: Ons Apr 06, 2005 4:18 pm
Innlegg: 13993
Bosted: Eriksbråten, Skotterud
Før vi begynner med kapitlene om feilretting hos hest og rytter, er det nødvendig å igjen presisere viktigheten av riktig trening fra barnsben av. Det som ikke er trent inn riktig før hesten er seks år, er det veldig vanskelig å ta igjen etterpå. Samtidig er det slik at en hest som har hatt en god oppvekst og en god grunntrening, kan lettere rettes opp igjen om den senere skulle bli skadet eller feiltrent.

Det kanskje aller vanskeligste når det gjelder unghest, er å ha tålmodighet igjennom de første tre til fire årene, hvor hesten ser ut som et skranglete tørkestativ. Ikke minst kan det være vanskelig å motstå alle dem som mener at hesten må få mer mat, i de periodene hvor hesten bare er ulenkelig. Det er svært viktig at unghester får anledning til å vokse uten for mye fett på kroppen. Samtidig skal de ha den næringen de trenger for å kunne vokse optimalt, det vil si ikke for fort og ikke for langsomt. Dette er en kunst, og en kan ha stor fordel av å konsultere fôringseksperter.

Bilde
Her har vi Trollspeilets Ares som føll. Vi skal se på utviklingen hans igjennom oppveksten til fire år.

Bilde
Ett år, og vokser voldsomt. Ser tynn og skranglete ut i perioder. Kløner med den nye kroppen og bevegelsene ser merkelige ut. Det er lett å tro at det man så da hesten var tre måneder var bare innbildning og at en har fått katta i sekken.


Bilde
2,5 år. Ingen spesiell trening annet enn lek med andre hester og håndtering i forbindelse med hovverking og annet helt nødvendig stell.


Bilde
(Foto: Astri Rebbeng)
Hesten har blitt tre år, og proporsjonene begynner å rette seg ut. Fremdeles mye utegang, fri bevegelse og bare gradvis tilvenning til trening og håndtering. Noe longering.

Bilde
3 år, tilvenning til sal og hodelag. Vi fester leietauet til grima, for at ikke rykk og sprett skal slå hesten unødig i munnen. Longering og tilvenning til ryttervekt. Denne hesten trenger helt tydelig lengre tid på å vokse seg ferdig, og skal derfor ha den tiden den trenger.

Bilde
(Foto: Hege Høibye)
Fri bevegelse vinteren 3,5 år

Bilde
3,5 år. Annen gang med rytter på, balanse og bevegelse begynner å bli mer ferdig, og hesten kan nå utvikle seg videre under rytter. Hesten trenger også å kunne trene seg opp til sin fremtidige jobb med å bære en rytter i alle gangarter med letthet.

Bilde
4 år. Ennå ikke helt ferdig utvokst, men vi kan se potensialet. Nå er det på tide å begynne å bygge muskler. Skjelettet er klart til å ta imot den større vekten og belastningene ved ridetreningen.

Bilde
De nærmeste 2 årene, frem til hesten er 6 år skal bestå av grunntrening i alle gangarter slik at man bygger en solid plattform for hestens evner. Denne plattformen kan man bygge alt det andre som hesten senere skal kunne utføre på.

Et annet eksempel på oppvekst, Brasil de Almeida:

Bilde
1 år, fri utegang med mor og andre unghester siden fødselen.

Bilde
1,5 år, fri utegang med brødrene sine. Ingen annen håndtering enn nødvendig stell. Uteboks om natten, sammen med to brødre.

Bilde
Våren 2 år, raggete etter utegang om vinteren

Bilde
Sommeren 2 år, sommerpels. Fremdeles bare nødvendig håndtering og litt lydighetstrening (leiing etc)

Bilde
Utegang vinteren 2,5 år.

Bilde
Lek i rundpaddock sommeren 3 år

Bilde
Tilvenning til rytter 3 år

Bilde
Grunnridning, 3 år. Denne hesten hadde ingen problemer i kroppen og var fysisk og psykisk klar, og da er det ingen grunn til å vente med å begynne balansert og gradvis trening.

Bilde
Sommer 4 år. Fortsatt grunntrening, men litt mer mengde og intensitet. Mer fremadbydning og presisjon.

Bilde
Sommeren fem år. Begynnende samlingstrening, men fremdeles hovedsaklig grunntrening i alle gangarter og fortsatt presisjons- og lydighetstrening.


Del på Facebook Del på Twitter
Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Del 69, Opptrening av unghest
InnleggSkrevet: Fre Mar 01, 2013 9:57 am 
Avlogget
White Lady
Brukerens avatar

Registrert: Ons Apr 06, 2005 4:18 pm
Innlegg: 13993
Bosted: Eriksbråten, Skotterud
Ja, og så kan vi jo legge til et nytt bilde av Ares. Det hjelper å trene!

Bilde

Hanne

_________________
Paradox is a pointer telling you to look beyond it. If paradoxes bother you, that betrays your deep desire for absolutes. The relativist treats a paradox merely as interesting, perhaps amusing or even, dreadful thought, educational.

Frank Herbert.


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Nytt emne Svar på emnet   [ 2 innlegg ] 


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
cron
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet