Google+

Logg inn


Forumregler


Forumets reglerNytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Hvorfor vi ikke tvinger alle til å bruke hjelm.
InnleggSkrevet: Man Mai 13, 2013 3:11 pm 
Avlogget
White Lady
Brukerens avatar

Registrert: Ons Apr 06, 2005 4:18 pm
Innlegg: 13993
Bosted: Eriksbråten, Skotterud
Stadig vekk får vi litt skjulte hint og noen ganger temmelig direkte kommentarer om at vi ikke har noen hjerne å beskytte siden vi ikke bruker hjelm når vi rir. Dessuten er vi forbilder, og barn kan ta skade av at man ikke bruker hjelm, for barn gjør som de voksne, og vi må beskytte barna.

Javel. Vi er også enige i at hjelm er bra. Vi har imidlertid et mer nyansert syn på saken, og det skal jeg gjøre rede for her.

- Vi støtter selvsagt bruk av hjelm, og synes det er fornuftig å sikre seg mot å skade hodet. Når en hodeskade først oppstår kan det være fatalt, og en ulykke kan komme plutselig og ramme den beste. Vi betviler ikke dette. Vi mener også at barn skal bruke hjelm inntil de er over 18 år, og dermed kan velge selv på fritt grunnlag og på eget ansvar.

- Vi synes det er viktig å oppdra barn til å ta selvstendige beslutninger, og ikke bare gjøre det de voksne gjør. Hvis vi lar dem ha et slikt syn, hjelper det ikke om vi rir med hjelm, for de utenlandske forbildene deres rir uten, og deres påvirkningskraft som forbilder er mye større når den tiden kommer at de skal velge selv. Lærer vi barna å tenke selvstendig og gjøre det som er fornuftig, vil de velge med fornuften når de blir atten også.

- Vi mener at beslutningen om å bruke hjelm eller ikke må ligge hos den enkelte voksne personen, så lenge det ikke er påbudt. Det er bare den enkelte som kan bedømme sikkerhetsrisikoen og veie farer og ulemper mot hverandre.

- Vi trener mange som sliter med kroppen sin, og mange av disse blir seriøst hindret i bevegelsen sin ved å ha noe på hodet. Vi har hatt mistanke til dette over lang tid, men har ikke hatt nok erfaring og materiale til å si noe om det offentlig før nå. Nå er vi imidlertid helt sikre på at mange elever blir vesentlig hindret både i balansen og i bevegelsen ved å ha vekt på hodet, selv om den er aldri så liten. Mange har forsøkt med dyre og lette hjelmer, men de blir allikevel hindret. Det er snakk om nakkelidelser, krampetilstander, balanseproblemer og mange andre forhold som helt tydelig blir forverret når hjelmen kommer på. Dette gjør at den enkelte voksne personen selv får lov til å velge hva som er farligst: Ri uten hjelm, ri med dårligere kroppsfunksjon og kontroll, eller sitte på sofaen og bli dårligere fysisk. Dette må vi tåle at den enkelte voksne person velger selv.

- Vi trener også mange som er eksepsjonelt atletiske. De sier det samme. De føler seg hindret av hjelmen. Og hvem er vi som skal ha rett til å overprøve disse menneskene? Man trener uten hjelm i voltige og turn også. Fordi de vet å lande på beina eller redde seg om noe går galt. Vel, vi overprøver ikke disse heller. Vi tror fullt og fast på at alle som trenger og vil ha den ekstra sikkerheten som hjelmen utgjør kan velge selv, fordi de er sterke og trygge personer som ikke innbiller seg at de blir tøffere fordi de rir uten hjelm.

- Vi synes at de som står for noe er de kuleste menneskene, også de som vil ri med hjelm selv om noen andre rir uten. Sånn som vi også gjør når vi må og når vi kan. For det er jo alltid lurt å optimalisere sikkerheten. Men ikke tro at du vet om alt som en annen person har tenkt igjennom før han har tatt valget.

Hanne

_________________
Paradox is a pointer telling you to look beyond it. If paradoxes bother you, that betrays your deep desire for absolutes. The relativist treats a paradox merely as interesting, perhaps amusing or even, dreadful thought, educational.

Frank Herbert.


Del på Facebook Del på Twitter
Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Nytt emne Svar på emnet   [ 1 innlegg ] 


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
cron
Powered by phpBB © 2011 Trollspeilet